AlgenbestrijdingAlgen bestrijden in de vijver


Algenbestrijding vijver met Bacta Clear

De meest slimme manier om de waterkwaliteit hoog te houden en te zorgen dat het water helder blijft, is om bacteriën in de vorm van Bacta Clear toe te voegen aan het vijverwater. Met 1 fles Bacta Clear kun je een vijver van maximaal 20.000 liter water schoonhouden. Bacta Clear is makkelijk in gebruik en milieuvriendelijk.

Algen bestrijden in de vijver

Een goed biologisch evenwicht zorgt ervoor dat algen minder kans krijgen om te gaan woekeren in de vijver. Een goed biologisch evenwicht is van een aantal factoren afhankelijk. Dit begint uiteraard met een juiste aanleg van de vijver. Simon heeft een stappenplan ontwikkeld met de 4 belangrijkste punten voor het aanleggen van een vijver en de 6 belangrijkste punten voor de inrichting van de vijver. Door te letten op de juiste plek, diepte en beplanting en op het juiste moment bacteriën toe te voegen, heb je geen filter of pomp meer nodig en houdt de vijver zichzelf in evenwicht.

Hoe bestrijd ik algen in de vijver?

In plaats van jezelf de vraag te stellen hoe je algen moet bestrijden, zou je jezelf ook af kunnen vragen hoe je algen kunt voorkomen. Je kunt jezelf veel ellende besparen met de volgende tips:

 • Zorg dat het water niet teveel opwarmt. Let op de plaatsing van de vijver en zet waterlelies in de vijver. het grote blad van deze mooie vijverplanten zorgt ervoor dat de zon het water minder snel kan opwarmen.
 • Zorg voor voldoende zuurstofplanten.
 • Zorg voor voldoende waterhardheid, algen groeien goed in zacht water.
 • Verwijder beginnende algengroei handmatig uit de vijver, hierdoor kunnen de algen moeilijker verspreiden.
 • Zorg ervoor dat er in de herfst geen blad in de vijver valt. Wanneer deze bladeren in de vijver vergaan, vormt dit voedsel voor de algen. Een eenvoudige manier om dit te voorkomen is om een net over de vijver te spannen in de herfst.
 • Zorg ervoor dat er niet teveel vissen in de vijver zijn. Te veel vissen produceren teveel afval, wat het vijverwater ook voedzamer maakt voor algen.

Zweefalgen bestrijden

Zweefalgen in vijver bestrijden? Je herkent zweefalgen in de vijver aan een groene verkleuring van het water. Deze eencellige organismen zweven door het water waardoor het water troebel wordt. Hoe zorg je ervoor dat je geen last krijgt van zweefalgen?

 • Zorg voor voldoende zuurstofplanten in de vijver
 • Gebruik het juiste vijversubstraat
 • Plaats waterplanten die CO2 afgeven zoals waterlelies en moerasplanten
 • Gebruik vijverplanten klei. Door de extra mineralen in de klei zal de waterhardheid toenemen.

Wanneer het kwaad al is geschied en de zweefalgen dreigen de vijver over te nemen, zijn er gelukkig hulpmiddelen om deze algen te bestrijden.

In dit geval is het gebruik van een Pond Block zeer effectief. Bij gebruik van Pondblokken (1 per 1.000 liter water) is de vijver na 10 dagen algenvrij. Pondblokken zijn niet schadelijk voor de planten en dieren in de vijver en zeer eenvoudig in gebruik.

Draadalgen bestrijden

raadalgen in de vijver? Draadalgen zijn te herkennen als groene slierten die flink kunnen gaan woekeren. Draadalgen ontstaan vaak als de vijver biologisch uit evenwicht is. Dit kan verschillende oorzaken hebben, zoals bijvoorbeeld te zacht water of een tekort aan zuurstofplanten. Op het moment dat draadalgen de overhand krijgen, kunnen zij de aanwezige planten in de vijver gaan overwoekeren. Tijd om deze te bestrijden dus. Door Bacta Clear, welke bestaat uit 2 stammen bacteriën,  aan het water toe te voegen zorg je ervoor dat het water op een natuurlijke manier wordt gefilterd en dat draadalgen geen kans meer krijgen om te groeien.

6 tips om algen te bestrijden in de vijver:

 1. Ververs ongeveer een derde van het vijverwater.
 2. Verwijder luie planten en vervang ze indien nodig.
 3. Verwijder slib dat zich eventueel op de bodem van de vijver heeft genesteld.
 4. Zorg ervoor dat er niet te veel vissen in uw vijver zitten.
 5. Verminder de hoeveelheid voedsel voor uw vissen voor een tijdje.
 6. Bestrijd de algen indien nodig met de juiste producten.

Vijver algen zijn eencellige plantaardige organismen die overal in het water voorkomen. Net als waterplanten absorberen ze zonlicht en produceren ze zuurstof voor uw vijver. Zij vormen ook een voedselbron voor veel organismen in het water en zijn daarom zeer nuttig.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van tips en acties.
Ontvang 10% korting
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van tips en acties.
ONTVANG 10% KORTING!

Ik wil graag vrijblijvend vijver advies

Vul het onderstaande formulier zo volledig mogelijk in en je ontvangt advies op maat.

 

VrijblijvenVijverAdvieszonderpag
Welke soort vijver heb je al of wil je hebben?
Selecteer je (gewenste) vijver
Maximale uploadgrootte: 2MB

Ik wil graag vrijblijvend vijver advies

Vul het onderstaande formulier zo volledig mogelijk in en je ontvangt advies op maat.

 

VrijblijvenVijverAdvieszonderpag
Welke soort vijver heb je al of wil je hebben?
Selecteer je (gewenste) vijver
Maximale uploadgrootte: 2MB