Biodiversiteit, het is een begrip dat steeds vaker voorbij komt en dat dus ook steeds belangrijker wordt, maar wat is biodiversiteit nou eigenlijk precies en belangrijker nog, hoe kan jij er aan bijdragen? Wist je dat waterplanten een belangrijk onderdeel zijn? Lees verder en kom er alles over te weten.

waterplanten vijver Zwanenbloem Butomus umbellatusWaterplanten soorten

Goede beplanting is cruciaal voor je vijver in de tuin. Waterplanten, trekken diverse dieren aan en zorgen voor optimale vijverbeleving. Er zijn diverse soorten beschikbaar, zoals bloeiende, filterende en hogere planten, waarbij we je graag helpen bij het kiezen van de juiste varianten en hoeveelheden.

Waterplanten soorten >

Vijver voor dieren aanleggenVijver dieren

Een vijver herbergt diverse waterdieren, van kleine ongewervelden tot grote vissen. Waterinsecten en amfibieën zoals kikkers en padden zijn vaak voorkomende bewoners. Het behouden van een evenwichtige vijver is essentieel voor een gezonde en levendige omgeving.

Vijver dieren >

Vissen in de vijverVijvervissen

Een vijver brengt je tuin tot leven met een diversiteit aan dieren, zoals libellen, vogels, kikkers en salamanders. Om vissen in je vijver te hebben, moet je ze zelf toevoegen. Maar welke vissoorten zijn geschikt en hoeveel moet je er plaatsen? Wij helpen je graag bij het realiseren van jouw ideale visvijver.

Vijvervissen >


Hoe jij kunt bijdragen aan het behoud van biodiversiteit met een natuurlijke aanpak

Het behouden en herstellen van biodiversiteit in de wereld door middel van pure, natuurlijke methoden, zoals het aanleggen van een amfibieënvijver, bevorderen van CO2-balans en creëren van rust en harmonie, is een manier waarop jij kunt bijdragen.

4 groepen waterplanten waarmee je een natuurlijke vijver kunt inrichten zonder gebruik te maken van een pomp of filter


Complete vijverplanten pakketten

100% biologische gekweekt en alleen winterharde soorten


Alles over biodiversiteit

  • Wat is de betekenis van biodiversiteit?
  • Hoe ziet de biodiversiteit er in Nederland uit?
  • Waarom is biodiversiteit belangrijk?
  • Hoe kan ik zelf bijdragen aan de biodiversiteit?
  • Voorbeelden van biodiversiteit
Van der Velde Waterplanten

Grote vijver aanleggen of inrichten?

Simons consult gaat je minimaal € 1.000,- besparen

Wat is de betekenis van biodiversiteit?

“Biodiversiteit” is een samentrekking van “biologische diversiteit”. Het is een term die wordt gebruikt om de verscheidenheid aan levensvormen op aarde te beschrijven, inclusief de verscheidenheid aan soorten planten en vijver planten, dieren; zoals kikkers, padden en vissoorten, micro-organismen en ecosystemen. Biodiversiteit verwijst zowel naar de diversiteit binnen soorten (genetische diversiteit) als tussen soorten en ecosystemen zoals allerlei vijvers. Het is van onschatbare waarde voor het in stand houden van de gezondheid en veerkracht van ecosystemen en voor het bieden van essentiële hulpbronnen voor de menselijke samenleving, zoals voedsel, schoon water en medicijnen. Biodiversiteit is daarom een belangrijk onderwerp in de biologie, ecologie en milieukunde.

Hoe ziet de biodiversiteit er in Nederland uit?

In Nederland is de biodiversiteit zeer gevarieerd vanwege de verschillende landschappen en ecosystemen die er te vinden zijn, zoals bossen, duinen, heidevelden, graslanden, rivieren en moerassen. Nederland heeft meer dan 20.000 verschillende diersoorten- en planten zoals moerasplanten en heeft een belangrijke rol als doortrek- en broedgebied voor trekvogels. Maar ondanks dat Nederland bekend staat om gevarieerde biodiversiteit wordt dit door onder anderen de verstedelijking steeds minder.

natuurlijke vijver met planten

Waarom is biodiversiteit belangrijk?

Biodiversiteit is belangrijk omdat het de basis vormt voor ecosystemen die ons voorzien van voedsel, schoon water, lucht en andere belangrijke natuurlijke hulpbronnen. Het speelt ook een essentiële rol bij het handhaven van de balans in de natuurlijke systemen van de aarde en het ondersteunen van de veerkracht van ecosystemen om zich aan te passen aan veranderingen in hun omgeving. Biodiversiteit is ook van onschatbare waarde voor wetenschappelijke ontdekkingen en voor de esthetische, culturele en spirituele waarden die het biedt.

Biodiversiteit verbeteren en vergroten in Nederland

Hoe kan ik zelf bijdragen aan de biodiversiteit?

Maar gelukkig kan je zelf ook bijdragen aan de biodiversiteit door het nemen van een vijver. Op deze manier creëer je namelijk een habitat voor vijverdieren, vijvervissen en insecten zoals vlinders en bijen waardoor hun populatie zich kan uitbreiden en dus kan blijven bestaan. Wanneer je kiest voor een vijver en wilt bijdragen aan de biodiversiteit is het belangrijk om ruime hoeveelheid vijverplanten toe te voegen aan je waterpartij en om te kiezen voor een diervriendelijke vijver. Waterplanten zijn namelijk een belangrijke voedingsbron en schuilplek voor veel vijverdieren. Een vijver kan ook dienen als drinkplaats voor verschillende soorten dieren, zoals vogels, eekhoorns en egels. Dit kan bijdragen aan het bevorderen van de biodiversiteit in je omgeving. Tot slot kan een vijver kan ook helpen bij het opvangen en opslaan van regenwater. Dit water kan worden gebruikt om je tuin te besproeien of om te voorkomen dat het regenwater direct in het riool terechtkomt, wat kan bijdragen aan overstromingen en milieuvervuiling.

Voorbeelden van biodiversiteit

Een voorbeeld van biodiversiteit is een verscheidenheid aan plantensoorten zoals bijvoorbeeld in een bos. Een bos kan verschillende soorten bomen, struiken, bloemen en planten bevatten, die allemaal bijdragen aan de biodiversiteit binnen dat ecosysteem. Elk type plant heeft een unieke rol in het ecosysteem, van het leveren van voedsel en beschutting voor dieren tot het omzetten van kooldioxide in zuurstof en het vasthouden van bodemerosie. Maar dit is natuurlijk niet alleen in een bos het geval, dit kan je ook toepassen in je eigen tuin door een vijver toe te voegen, een ideale soort vijver om biodiversiteit te bevorder is de biologische plantenvijver omdat deze zoals de naam al zegt veel waterplanten bevat die allerlei waterdieren en insecten naar je vijver lokt.

Natuurlijke vijver Van der Velde Waterplanten

Veelgestelde vragen over biodiversiteit

Alle waterplanten dragen bij aan de verbetering van de biodiversiteit, maar vijverplanten met grote kleurrijke bloemen dragen het meest bij aan de biodiversiteit wanneer het aankomt op het lokken van insecten naar de vijver door de nectar die in de bloemen zit.

Waterplanten voor in de vijver koop je bij waterplantenkwekerij van der Velde Waterplanten. Wij kweken op biologische wijze onze waterplanten en geven een 100% groei en bloeigarantie.


Waterplanten, vijver dieren, vijvervissen en nog veel meer

Leer alles over ons bijzondere ecosysteem

Van der Velde Waterplanten scoort een 9,3 op basis van 435 reviews Trustpilot

HOE KUNNEN WIJ HELPEN?

Gratis en vrijblijvend advies op maat

In 6 stappen een heldere vijver

WIL JIJ 10% KORTING?

Ontvang updates per e-mail van Van der Velde Waterplanten Schrijf je in en blijf op de hoogte van handige vijver tips en speciale acties
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van tips en acties.
Ontvang 10% korting
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van tips en acties.
ONTVANG 10% KORTING!

Ik wil graag vrijblijvend vijver advies

Vul het onderstaande formulier zo volledig mogelijk in en je ontvangt advies op maat.

 

VrijblijvenVijverAdvieszonderpag
Welke soort vijver heb je al of wil je hebben?
Selecteer je (gewenste) vijver
Maximale uploadgrootte: 2MB

Ik wil graag vrijblijvend vijver advies

Vul het onderstaande formulier zo volledig mogelijk in en je ontvangt advies op maat.

 

VrijblijvenVijverAdvieszonderpag
Welke soort vijver heb je al of wil je hebben?
Selecteer je (gewenste) vijver
Maximale uploadgrootte: 2MB