Biologische plantenvijver aanleggen | Bio vijver maken advies en tips van Simon
Heb je liever een vrijwel onderhoudsvrije vijver, dan is het aanleggen van een biologische plantenvijver een goede optie. Je plaatst deze lekker vol planten en laat de natuur haar gang gaan. Een biovijver bevat veel vijverplanten, onderverdeeld in zuurstofplanten, waterlelies, moerasplanten en waterplanten. De bodem bestaat uit vijversubstraat en er worden vijverbacteriën aan het water toegevoegd. Het belangrijkste bij een biologische plantenvijver is dat alles in evenwicht is, er komt geen filter of pomp aan te pas. We leggen we je uit hoe een biovijver kunt aanleggen.
Onze meest populaire biologisch gekweekte vijverplanten
Magneet voor waterdieren
In feite is een biologische vijver hetzelfde als een natuurlijke vijver, bij beide boots je zoveel mogelijk de natuur na en help je het dierenleven. Echter gebruik je bij een natuurvijver geen vijverfolie en bij een plantenvijver wel. Je kunt de biovijver zo groot of klein maken als je zelf wilt. Door de rijke beplanting ontstaat een biologisch evenwicht en is het onderhoud minimaal. Wanneer je bloeiende waterplanten in vooral de moeraszone plant, zal deze zone als een magneet werken voor bijen en libellen. Daarbij zullen kikkers en salamanders zich thuis voelen tussen het wortelgestel van deze planten.
Hoe maak ik een plantenvijver?
Ga je een biologische plantenvijver aanleggen, houd er dan rekening mee dat de vijverplanten het beste zullen groeien op een zonnige plek. Een locatie met circa zes uur per dag zon is daarom geschikt. Plaats zeker waterlelies in het water, want die voorkomen direct zonlicht in het water dat daardoor minder snel opwarmt. Ook bieden de lelies een schuilplaats aan vissen en amfibieën tegen de zon of hongerige reigers. Wij raden aan een biologische vijver op minimaal -80 cm diepte te maken, zeker als je vissen wilt plaatsen. De dieren hebben namelijk voldoende diepte nodig om te kunnen overwinteren. Vul de bodem van je vijver met vijversubstraat en voeg na aanleg en elk voorjaar vijverbacteriën toe. Samen met de juiste beplanting houdt de vijver zich zo in biologisch evenwicht. Het mooie aan een bodem met substraat, is dat de werking ervan gelijk is aan die van een filter; uitwerpselen van vissen en plantenresten worden afgebroken. Bekijk al onze tips om een vijver aan te aanleggen.
Winterharde waterlelies uit eigen kwekerij
Biologische vijver onderhouden
Het onderhoud van een biovijver valt reuze mee. Als je de vijver van de juiste zuurstofplanten voorziet, doen deze planten namelijk het meeste werk voor je. De aanschaf van vijverplanten en vijversubstraat lijkt even een uitgave, zeker bij een grote vijver, maar doordat je geen pomp of filter nodig hebt compenseert dit de kosten. Bovendien raadt Simon aan niet op planten te bezuinigen, want heb je er te weinig staan dan zal het water snel groen kleuren vanwege zweefalgen of draadalgen. Heb je een flinke portie zuurstofplanten en andere soorten staan? Dat is goed, want dan hoef je eigenlijk alleen de vijverplanten uit te dunnen om te voorkomen dat het een vol gegroeide vijver wordt. Verder is het vooral genieten geblazen van het heldere water in je biologische plantenvijver.
Vijversubstraat en bacteriën voor biologisch evenwicht in de vijver
Biologische vijverplanten
Maar welke vijverplanten kies je? Daar helpen wij je bij, want de door Simon samengestelde vijverplantpakketten bevatten alles wat je nodig hebt voor een onderhoudsvrije vijver. Ze bevatten de minimale hoeveelheid planten die nodig zijn voor een biologisch evenwicht. Simon heeft deze pakketten gemaakt voor vijvers van 1000 tot 5000 liter water. Heb je ook nog geen vijversubstraat en bacteriën aan de vijver toegevoegd, dan zijn dit de beste keuzes:
Vijver Starter Pakketten
Heb je wel al vijversubstraat en bacteriën toegevoegd aan je biovijver? Dan hebben wij ook waterplantpakketten met alleen de benodigde vijverplanten voor een succesvolle biologische vijver:
Waterplanten Pakketten
Biologische oeverplanten of moerasplanten
Het is heel belangrijk voor een biologische vijver om een goede moeraszone te creëren. Dit is het gebied waar de meeste oeverplanten ofwel moerasplanten komen te staan. Afhankelijk van hoe groot de vijver gaat worden, is het maken van een grote moeraszone verstandig. Want des te groter de plantenfilter, des te beter de filtering wordt. Dit komt doordat het moeras werkt als een natuurlijk filter voor de biologische plantenvijver. Simon adviseert om een zone te maken van -20 tot -40 cm diep en hier minstens twaalf losse planten per vierkante meter te plaatsen. Op die manier kun je een goede biologische vijverfilter realiseren.
Plantenfilter mix BESTAANDE UIT DE BESTE FILTERENDE PLANTEN
De juiste planten voor je vijver
Is jouw biologische vijver tussen de 500 en 1000 liter water? Dan hebben wij hiervoor twee geschikte pakketten: een met en een zonder vijversubstraat en -grond. Uiteraard kan je naar wens nog extra vijverplanten toevoegen voor een sneller en nog kleurrijker resultaat. Heb je een biovijver met een inhoud van 2000 tot 5000 liter water, dan zijn daar meerdere vijverplanten pakketten voor geschikt.
De populairste winterharde vijverplanten
Meer advies voor het inrichten van de vijver?

Simon van der Velde
Vijverspecialist en waterplantenkweker sinds 1986
Simons visie is om de natuur haar werk te laten doen in jouw vijver. Het niet nodig om allerlei meetapparatuur en waterverbeteraars te kopen. Als de vissen lekker zwemmen en de planten goed groeien, dan is het water in de vijver van goede kwaliteit. Met een goed beplantingsplan en de juiste aanpak kan je veel geld en onderhoud besparen, en zorgen voor een heldere, biologisch evenwichtige waterpartij die ieder jaar mooier wordt.
Dit bekeken anderen
Van der Velde Waterplanten scoort een 9,3 op basis van 285 reviews Trustpilot