Ben jij op zoek naar een natuurlijke oplossing voor het creëren van een bio vijver? Dan is Van der Velde Waterplanten de perfecte keuze voor jou. Wij bieden een breed assortiment aan biologische vijverplanten en geven deskundig advies, een stappenplan en een lijst met benodigdheden. Laten we samen jouw droom vijver tot leven brengen!

Simon van der Velde

Wat is een biologische plantenvijver?

Een biologische plantenvijver is een vijver die op een natuurlijke manier wordt gefilterd door planten en micro-organismen in plaats van door mechanische middelen zoals pompen en filters. In een biologische plantenvijver wordt er gebruik gemaakt van substraat, waarin nuttige bacteriën leven die de afvalstoffen afbreken die door de vissen en andere organismen in de vijver worden geproduceerd.

De planten in een biologische plantenvijver spelen een belangrijke rol bij het zuiveren van het water. Ze absorberen voedingsstoffen en overtollige mineralen uit het water, en produceren zuurstof. Dit zorgt voor een gezond en evenwichtig ecosysteem waarin vissen, insecten en andere dieren kunnen leven.

Biologische plantenvijvers zijn over het algemeen gemakkelijker te onderhouden dan traditionele vijvers, omdat er geen behoefte is aan dure apparatuur en chemicaliën. Bovendien zijn ze esthetisch aantrekkelijk en kunnen ze een natuurlijke uitstraling aan de tuin geven.

Naast een biologische plantenvijver bestaat er ook een natuurlijke vijver. Het grote verschil is dat een natuurlijke vijver geen vijverfolie, substraat en bacteriën nodig heeft en de vijver in biologische evenwicht komt, doormiddel van de natuur en voornamelijk alleen de planten.

biologische plantenvijver

- 4 benodigdheden voor een biologische plantenvijver -

1. Vijversubstraat

Vijversubstraat op de bodem van een vijver dient als basis voor het groeien van waterplanten en bevordert de ontwikkeling van een gezonde vijveromgeving. Het vijversubstraat absorbeert nutriënten en afvalstoffen. Bovendien biedt het een goede voedingsbodem voor bacteriën en andere micro-organismen die een belangrijke rol spelen in het biologisch evenwicht in de vijver.

2. Zuurstofplanten & Waterlelies

Zuurstofplanten verbeteren waterkwaliteit door zuurstof toe te voegen en beperken groei van schadelijke bacteriën en algen voor een gezonde leefomgeving. Waterlelies zijn belangrijk voor regeling van temperatuur en biologisch evenwicht in vijvers door insecten te eten. Ze verbeteren ook het uiterlijk met hun mooie bloemen en bladeren.

3. Moerasplanten & Waterplanten

Moerasplanten groeien snel dankzij hun stevige wortels, filteren water en verminderen nitraat- en nitrietconcentraties. Onze selectie bevat sterkte en winterhardheid. Waterplanten onderhouden het biologisch evenwicht en bevorderen helder water. Onze keuze biedt directe levering van krachtige en winterharde planten uit onze kwekerij.

4. Vijverbacteriën

Vijverbacteriën zijn noodzakelijk voor het biologisch evenwicht en onderhouden van waterkwaliteit door afbraak van afvalstoffen en opname van nutriënten voor waterplanten en andere organismen in de vijver. Het is belangrijk voor een gezonde vijveromgeving en het welzijn van de dieren.


Biologische plantenvijver pakketten

Volledig biologisch opgekweekte winterharde vijverplanten, voor een bloeiende en duurzame vijver.


Planten vijver tips van waterplantenkweker Simon

Maak van je tuin een oase van leven met een biologische vijver. Laat Simon, vijverspecialist en waterplantenkweker, je begeleiden met tips en adviezen voor een prachtig en duurzaam resultaat.

Een biologische plantenvijver ziet er zeer natuurlijk uit.

Biologische plantenvijver aanleggen | Bio vijver maken advies en tips van Simon

Heb je liever een vrijwel onderhoudsvrije vijver, dan is het aanleggen van een biologische plantenvijver een goede optie. Je plaatst deze lekker vol planten en laat de natuur haar gang gaan. Een biovijver bevat veel vijverplanten, onderverdeeld in zuurstofplanten, waterlelies, moerasplanten en waterplanten. De bodem bestaat uit vijversubstraat en er worden vijverbacteriën aan het water toegevoegd. Het belangrijkste bij een...

vijver zonder pomp of filter

Vijverpomp | Heb je er wel een nodig en hoe maak je een heldere vijver zonder pomp of filter?

Veel mensen zijn in de veronderstelling dat een vijver altijd een vijverpomp of uv-filter nodig heeft om goed te functioneren. Dit is een misvatting, want een vijver zonder pomp of filter ziet er prachtig uit en houdt zichzelf in biologisch evenwicht. Het water in de vijver houd je helder en schoon met behulp van vijverplanten, vijverbacteriën en vijversubstraat. Bovendien kun...

Andere soorten vijvers

Niet het gevonden waar je naar op zoek was? Onze andere pagina’s Shop per vijver kunnen beter aansluiten op jouw wensen.

Van der Velde Waterplanten scoort een 9,3 op basis van 435 reviews Trustpilot

HOE KUNNEN WIJ HELPEN?

Gratis en vrijblijvend advies op maat

In 6 stappen een heldere vijver

WIL JIJ 10% KORTING?

Ontvang updates per e-mail van Van der Velde Waterplanten Schrijf je in en blijf op de hoogte van handige vijver tips en speciale acties
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van tips en acties.
Ontvang 10% korting
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van tips en acties.
ONTVANG 10% KORTING!

Ik wil graag vrijblijvend vijver advies

Vul het onderstaande formulier zo volledig mogelijk in en je ontvangt advies op maat.

 

VrijblijvenVijverAdvieszonderpag
Welke soort vijver heb je al of wil je hebben?
Selecteer je (gewenste) vijver
Maximale uploadgrootte: 2MB

Ik wil graag vrijblijvend vijver advies

Vul het onderstaande formulier zo volledig mogelijk in en je ontvangt advies op maat.

 

VrijblijvenVijverAdvieszonderpag
Welke soort vijver heb je al of wil je hebben?
Selecteer je (gewenste) vijver
Maximale uploadgrootte: 2MB