Insectenhotels | Insecten lokken naar de tuinvijver doe je zo
Een insectenhotel is een constructie die speciaal is ontworpen om een veilige omgeving te bieden voor verschillende soorten insecten. Het is een belangrijke bijdrage aan het behoud van biodiversiteit en kan in diverse groene omgevingen worden geplaatst.
Alles over bijenhotels en insectenhotels
- Wat zijn de voor- en nadelen van een insectenhotel?
- Het verschil tussen bijenhotels en insectenhotels
- Hoe lok ik bijen en andere insecten met waterplanten?
- Hoe maak je zelf een insectenhotel?
Wat zijn de voor- en nadelen van een insectenhotel?
Een insectenhotel biedt verschillende voordelen. Zo biedt het, samen met waterplanten, een veilige schuilplaats en nestgelegenheid voor verschillende soorten insecten en kan het een belangrijke bijdrage leveren aan de biodiversiteit en voedselproductie. Echter, als insectenhotels niet goed onderhouden worden, kunnen ze schadelijk zijn voor de insectenpopulatie. Verder kunnen zij ongewenste insecten aantrekken, wat soms kan leiden tot overlast voor de mens. Daarom is het belangrijk om insectenhotels op de juiste plek te plaatsen en goed te onderhouden.
Kleurrijke moerasplanten zijn de insectenlokkers
Moerasplanten met grote kleurrijke bloemen bevatten nectar, wat erg geliefd is onder veel insecten. Wanneer jij de biodiversiteit in en rondom de vijver wilt verhogen door insecten als bijen en vlinders te lokken, dan zit je met kleurrijke moerasplanten goed. – Simon
Kleurrijke winterharde moerasplanten uit eigen kwekerij
Het verschil tussen bijenhotels en insectenhotels
Bijenhotels zijn speciaal ontworpen voor bijen en hebben kleine gaatjes die geschikt zijn voor solitaire bijen. Deze bijen leggen hun eitjes in de gaatjes en voorzien deze van voedsel voordat ze uitkomen. Bijenhotels zijn erg belangrijk omdat veel soorten bijen met uitsterven worden bedreigd. Insectenhotels zijn breder van opzet en bieden onderdak aan verschillende soorten insecten, zoals vlinders, bijen, wespen en kevers. Ze kunnen verschillende soorten openingen en compartimenten bevatten om tegemoet te komen aan de behoeften van verschillende insecten.
Hoe lok ik bijen en andere insecten met waterplanten?
Er zijn verschillende vijverplanten die nuttig kunnen zijn in de buurt van een insectenhotel omdat ze als voedsel of beschutting kunnen dienen voor verschillende soorten insecten. Hier zijn enkele voorbeelden: Waterlelies, omdat zij schaduw en beschutting en een plek om te rusten bieden voor bijen en vlinders waar zij zich tegelijkertijd kunnen voeden met de nectar van bloemen van vijverplanten. Ook moerasplanten met kleurrijke bloemen zijn vanwege de nectar die de bloemen bevatten ideaal om insecten naar de vijver te lokken. Onthoud dat het belangrijk is om te zorgen voor een gevarieerde en gezonde plantengroei rond iedere soort vijver en het insectenhotel, omdat dit een gezonde leefomgeving creëert voor verschillende soorten insecten.
Hoe maak je zelf een insectenhotel?
Om zelf een insectenhotel te maken, verzamel je verschillende materialen zoals houtblokken, holle stengels, riet, stro, dennenappels, kurken, lege wc-rolletjes, droge bladeren en takjes en bouw je een stevig frame van bijvoorbeeld hout of bamboe. Vul het frame met de materialen en maak de kamers verschillend van grootte om verschillende soorten insecten aan te trekken. Bedek het insectenhotel met een dakje, plaats het op een beschutte, zonnige plek in de buurt van bloemen en planten voor voedsel en bestuiving, en controleer en maak het insectenhotel regelmatig schoon.
Veelgestelde vragen over het insectenhotel
Plaats het insectenhotel beschut en zonnig, 1-2 meter boven de grond, dicht bij bloemen en planten voor voedsel en bestuiving. Zorg voor variatie aan kamers en materialen om verschillende insectensoorten aan te trekken.
Om insecten naar je insectenhotel te trekken, zorg voor verschillende nestgelegenheden en materialen zoals houtblokken, stengels, riet, stro en dennenappels. Plaats het hotel bij bloemen en planten die insecten aantrekken voor voedsel en bestuiving en wees geduldig, het kan even duren voordat ze het ontdekken.

Simon van der Velde
Vijverspecialist en waterplantenkweker sinds 1986
Simons visie is om de natuur haar werk te laten doen in jouw vijver. Het niet nodig om allerlei meetapparatuur en waterverbeteraars te kopen. Als de vissen lekker zwemmen en de planten goed groeien, dan is het water in de vijver van goede kwaliteit. Met een goed beplantingsplan en de juiste aanpak kan je veel geld en onderhoud besparen, en zorgen voor een heldere, biologisch evenwichtige waterpartij die ieder jaar mooier wordt.
Dit bekeken anderen
Van der Velde Waterplanten scoort een 9,3 op basis van 285 reviews Trustpilot