Kleine vijver aanleggen en inrichten
Een kleine vijver aanleggen zonder pomp
Creëer een serene omgeving in je tuin of op je balkon door een kleine vijver aan te leggen. Of je nu wilt genieten van het kabbelende water of het observeren van vogels en kikkers die zich in het water begeven, er zijn genoeg ideeën voor een mini vijver die bij jouw ruimte past. Van kleine vijvers tot terrasvijvers, wij hebben alle informatie die je nodig hebt om aan de slag te gaan. Laat je inspireren en lees hieronder waar je rekening mee moet houden voordat je begint met het maken van je eigen watertuintje.

Een vijvertje in de tuin
Waar moet je op letten als je een kleine vijver wilt aanleggen? En hoe pak je dat aan? Ook voor het inrichten ervan geven we advies, inclusief de juiste planten en tips om vissen te houden.

Waterplanten speciaal voor een kleine vijver
In een kleine vijver of mini vijver kunnen dezelfde vijverplanten geplant worden als in een grote vijver. Er moet alleen rekening gehouden worden met hoeveel planten er in de mini vijver bak geplaatst worden. Veel mensen kiezen voor waterplanten die mooie, kleurrijke bloemen krijgen wanneer ze in bloei staan, dit maakt jouw kleine vijver namelijk helemaal af. Om je bij de keuze van de waterplanten voor in de kleine te helpen heb ik hieronder een aantal kleurrijke mini vijver planten sets voor je neergezet.
Vijverplanten voor een kleine vijver
Meerwaarde van een kleine vijver
Een vijver brengt leven en kan daarom een aantrekkelijke aanvulling zijn in jouw tuin. Zelfs een klein vijvertje trekt al vele dieren aan zoals vogels, amfibieën en insecten als libellen en vlinders. We spreken over een kleine vijver als deze minder dan 10.000 liter water bevat. Dit kan een terras- of minivijver zijn, maar ook een aangelegde kleine vijver in de tuin. Een vijver aanleggen kan het hele jaar, zolang het niet vriest. We geven je graag nog meer tips voor het aanleggen en inrichten van een bescheiden vijver.


De diepte en grootte van een kleine vijver
Belangrijk voor aanleg van een kleine vijver is de locatie. Een plek waar tussen de vier en zes uur zonlicht per dag is, is geschikt. Vooral te veel zon kan verkeerd uitpakken, omdat dat algengroei bevordert. Een klein vijvertje is minimaal -80 tot -100 cm diep en 120 cm breed, zodat plant en dier voldoende ruimte krijgen en de vijver kan functioneren. Groter dan 120 cm breed is alleen maar beter.
Bij het uitgraven van de vijver is het diepste punt -80 tot -100 cm en is het raadzaam om langs de oever een ondiepere rand te maken. Zo creëer je zones. Als je deze afgraaft tot circa 20 cm diep, is dit een perfecte plek om diverse waterplanten te laten groeien. Kies je voor een geleidelijk aflopende oeverrand dan help je daar dieren mee die zo toegang krijgen tot het water. Bekleed de vijver met speciaal vijverfolie dat goed vouwbaar is in hoeken en bochten. Daarna kan het inrichten van de vijver beginnen.
Welke planten in een kleine vijver?
Heb je vijversubstraat en bacteriën toegevoegd dan is het tijd voor de waterplanten. Een gunstige diversiteit aan waterplanten zorgt ervoor dat je vijver schoon blijft. Denk aan soorten als gele lis, hoornblad of een kleine waterlelie. Het is gemakkelijk om een compleet plantenpakket aan te schaffen voor de inrichting van de kleine vijver. Onze pakketten zijn zorgvuldig samengesteld door Simon en bevatten een selectie planten die ervoor zorgt dat je vijver gezond blijft en waarbij geen algengroei ontstaat. Bekijk de keuze in pakketten voor 1000, 2000 of 5000 liter water:

Hoe onderhoud je een vijvertje?
Het mooie van een kleine vijver aanleggen in de tuin, is dat deze vervolgens weinig onderhoud behoeft. Geef je vijver een goede start met een laag vijversubstraat van 8 tot 10 cm dik. Ook kun je vijverbacteriën zoals Bacta Clear toevoegen, die meewerken het water helder te houden. Samen met de juiste waterplanten zullen deze zorgen voor een biologisch evenwicht in jouw bescheiden vijvertje en heb je er nauwelijks omkijken naar.

Kleine vijver met vissen
In een klein vijvertje is het mogelijk vissen te houden. Soorten als de gewone goudvis, goudwinde of shubunkin zijn hiervoor geschikt. Kies slechts enkele exemplaren om te voorkomen dat de vijver te vol raakt. Indien er te veel vissen leven, zul je moeten bijvoederen. In dat geval kan het water zuur worden en worden uitwerpselen niet goed opgeruimd door het aanwezige ecosysteem. De vijver is uit balans en zal vervuilen.


Vele soorten vijvers
Naast een kleine vijver, zijn er nog vele andere varianten. Denk aan een natuurlijke vijver, terrasvijver of spiegelvijver. Simon heeft voor elke soort handige tips & tricks gemaakt. Leer erover en laat je inspireren door de vele soorten vijvers die er zijn.

Veelgestelde vragen over kleine vijvers
Maak je een klein vijvertje in de tuin, zorg dan dat dit tussen de -80 tot -100 cm diep is en ongeveer 120 cm breed (breder mag ook). Zo krijgen je vijverplanten en later ook waterdieren voldoende ruimte om te groeien en te leven.
Dat kan zeker wel. Als je er voldoende (4 stuks per m2) vijverplanten in plaatst, waaronder zuurstofplantjes, en je voegt vijversubstraat en bacteriën toe, is een vijverpomp overbodig. Je vijver heeft dan alle ingrediënten om zichzelf in biologisch evenwicht te houden. Lees verder over een vijver zonder pomp.
Het water in je vijver blijft helder indien je voldoende zuurstofplanten plaatst in je kleine vijver. Ze nemen CO2 op en geven zuurstof af aan het water. Het kan zijn dat er te weinig van in je vijver staan en het water niet meer mooi schoon is. Door de nieuwe aanplant zal het vijverwater weer schoon worden. Kleurt het water groen? Dan heb je last van algen. Lees wat te doen tegen zweefalgen.
Bij Van der Velde Waterplanten werken we het liefst zonder overbodige apparatuur, dure testen en middeltjes. Vandaar dat Simon een filter niet aanraadt, ook niet voor een klein vijvertje. Je kunt prima zonder als de natuurlijke basisonderdelen aanwezig zijn. Dit zijn: vijversubstraat op de bodem, een mix aan vijverplanten en tot slot vijverbacteriën. Hij legt er alles over uit in zijn stappenplan voor het aanleggen van een vijver.

Voorkomen is beter dan genezen.
Simons vijveradvies boek
Simon heeft een vijveradvies boek geschreven. Door zijn praktijkervaring kent hij de valkuilen die op ieders pad komen wanneer het gaat om een vijver goed in te richten en een biologische balans te creëren zodat het water in een natuurlijke vijver helder blijft.
Door het boek aan te schaffen kan je honderden Euro’s besparen door de vele tips van Simon op te volgen wanneer je overweegt om een vijver aan te leggen. In dit meer dan 120 pagina’s tellende boek worden alle facetten besproken die belangrijk zijn om uw droomvijver te verwezenlijken.
Mocht je het boek van Simon willen aanschaffen, ontvang je door zijn 35 jaar ervaring, veel waardevolle informatie waardoor je een leuk bedrag kunt besparen bij het aanleggen en beplanten van jouw vijver.