Natuurlijke vijver in de tuin
Een natuurvijver aanleggen
Net als in de vrije natuur
Een natuurvijver is een uitstekende investering wanneer je ervan geniet om de natuur haar vrije loop te laten. Dankzij de rijke beplanting gaat deze vijvervariant op in de rest van de tuin. De waterpartij trekt vanzelfsprekend veel dieren aan, zoals kikkers en salamanders, en ook allerlei soorten vogels strijken er graag neer.
Wat is een natuurvijver?
We spreken van een natuurvijver wanneer er geen folie, kunststof of andere materialen op de bodem zijn aangebracht om de bodem te dichten en het water in de vijver te houden. Ook komt er geen pomp of chemisch middel aan te pas. Een natuurvijver wordt ook wel natuurlijke vijver genoemd. Deze grote waterpartij bevat vaak vissen en lijkt erg veel op een waterplas die je in de natuur tegenkomt. Een natuurvijver heeft een grote oppervlakte; meer dan 10.000 liter water is heel gangbaar. Het water blijft op peil door bijvoorbeeld grondwater of door de aanvoer van water op een natuurlijke manier, anders dan kraanwater.
Hoe maak je een natuurlijke vijver?
Ga je een natuurvijver aanleggen, kies dan om te beginnen voor een zonnige plek. Met voldoende zon, minstens zes uur per dag, kunnen de vijverplanten goed groeien. Vaak wordt gebruikgemaakt van een aanwezige sloot of een bestaande waterpartij. Het voordeel hiervan is dat de wateraanvoer al geregeld is. Je start met het uitgraven van de contouren van de natuurlijke vijver. Is dit klaar dan kan het bestaande water vanuit een sloot of andere waterplaats in de nieuw gegraven vijver lopen door een verbinding te maken. Het is immers belangrijk dat het waterpeil op natuurlijke wijze op de juiste hoogte blijft. Simon adviseert om het diepste gedeelte -1 tot -2 m te maken. Wil je ook graag vissen in je natuurvijver laten rondzwemmen, zorg er dan voor dat de vijver minimaal -80 cm diep is. Lees ook Simons stappenplan met veel tips voor het aanleggen van een vijver.

Vijverplanten voor een natuurvijver
De natuurlijke vijver heeft geen randen waar waterplanten opgezet kunnen worden, maar loopt geleidelijk af naar het diepste punt. Vanaf 3 m van de kant is het belangrijk dat het water dieper is dan -60 cm. Hierdoor zal een natuurlijke plantenzone ontstaan; riet en lisdodden kunnen namelijk niet op een diepte van meer dan -60 cm groeien en zullen zodoende niet in de hele vijver opkomen. Aan de oever en in de ondiepe gedeelten is het slim om langbloeiende planten te plaatsen, zoals gele lis en snoekkruid. En hoewel de natuur in een natuurvijver de baas is, is het van belang dat je haar een handje helpt. Een goede manier is het plaatsen van veel zuurstofplanten, bijvoorbeeld waterpest, hoornblad en krabbenscheer. Hiermee zorg je dat het zuurstofgehalte in het water hoog blijft, zodat algen niet de overhand kunnen krijgen. Speciaal hiervoor heeft Simon een losse zuurstofplantenmix gecreëerd die je loslaat in de vijver zonder ze aan te planten.
Losse zuurstofplanten
Welke vissen in natuurvijver?
Heb je een grote vijver dan kun je grote vissen uitzetten. Denk hierbij aan inheemse soorten zoals diverse karpers, voorn en brasem. We raden aan om daarbij ook een grote zoetwatermosselpopulatie uit te zetten. Mosselen filteren het water en helpen de bodem schoon te houden. Wanneer je van een natuurlijke vijver ook een visvijver wilt maken, doe je er goed aan om enkele roofvissen uit te zetten. De roofvissen helpen om het visbestand in evenwicht te houden; zwakke en zieke vissen dienen als voedsel. Op die manier blijft de vispopulatie gezond.
Hoe maak je een natuurlijke vijver schoon?
Omdat er geen folie aan te pas komt in een natuurvijver, is het van groot belang dat de kwaliteit van het grondwater in orde is. Neem je het grondwater als basis dan heb je daarmee al de beste basis voor een natuurvijver die zichzelf schoonhoudt. Deze waterpartijen zijn vaak onregelmatig van vorm, waardoor er automatisch allerlei natuurlijke groeiplaatsen voor waterplanten ontstaan. Dit is juist goed. Ook vinden kleine dieren het heerlijk om zich er in te graven.

Een natuurvijver onderhouden
Hoewel bij de meeste vijvers een pomp nodig is om het water te zuiveren, is dat bij een natuurvijver niet het geval. Een natuurlijke vijver onderhouden doe je door gebruik te maken van moerasplanten en zuurstofplanten. Deze planten filteren en zuiveren het water, geven zuurstof af en houden tegelijkertijd (de warmte van) de zon tegen. Het is een goed idee om waterlelies plaatsen, want dankzij het blad van deze waterplanten wordt de zon geweerd en warmt het water minder snel op. Dat zorgt ervoor dat er minder algen ontstaan. Raakt je natuurvijver toch uit balans en krijg je last van algenvorming? Plaats dan extra zuurstofplanten. Deze kunnen de waterbalans na een poosje weer herstellen. Helpt dit niet of onvoldoende, is het een optie om watervlooien die algen als voedsel hebben los te laten. Voor natuurlijke waterpartijen heeft Simon een selectie aan winterharde waterplanten uitgekozen die gebruikt kunnen worden als moerasfilter.
Natuurvijver planten
Heb je een waterpartij van meer dan 10.000 liter? Neem contact met ons op en we geven je graag een advies op maat.
Wil je liever zelf je planten kiezen?
Ontvang ons gratis e-book.
Met deze 10 stappen van Simon kan iedereen een vijver aanleggen en beplanten.
Ontvang ons gratis e-book.
Met deze 10 stappen van Simon kan iedereen een vijver aanleggen en beplanten.

Simon
Waterplantenkweker en vijverspecialist. Zegt altijd "Puur Natuur". Helder water zonder dure pomp, filters of waterverbeteraars. Dit gebruiken we in de natuur ook niet.. Lees hier meer over mij en over Van der Velde Waterplanten
Simons vijveradvies boek
Het boek bevat de basis voor het aanleggen en onderhouden van een vijver of waterpartij. Zowel groot als klein. In het meer dan 100 bladzijden dikke boek komen onder andere de volgende onderwerpen aan bod:

Simons vijveradvies boek
Het boek bevat de basis voor het aanleggen en onderhouden van een vijver of waterpartij. Zowel groot als klein. In het meer dan 100 bladzijden dikke boek komen onder andere de volgende onderwerpen aan bod:
- Welke vijver zoek je en waar moet je op letten?
- Uitleg over het verschil in zones in de vijver
- De vijver helder krijgen en houden
- Prijs € 24,95

Van der Velde Waterplanten scoort een 9,3 op basis van 285 reviews Trustpilot