Terrasvijvers | Hoe maak ik een terrasvijver en welke vijverplantjes heb ik nodig?
Een terrasvijver of mini vijver op je balkon is een sfeervolle aanvulling op je woning. Woon je klein dan heb je waarschijnlijk geen ruimte om een (grote of kleine) vijver in de tuin te maken – als je al een tuin hebt. Een kleine vijverbak of balkonvijver is een makkelijk alternatief waar je al snel veel plezier en gezelligheid aan beleeft. Vissen houden is lastig, maar je maakt er vele andere dieren en insecten blij mee. Je eigen minivijver maken is niet moeilijk. Wij helpen je op weg.
Waterplanten voor een terrasvijver van minder dan 500 liter water
Bevat jouw terrasvijver minder dan 500 liter water? Dan zijn onze speciale mini vijversets in vier verschillende kleurstellingen misschien wat voor jou. Hierin zitten de vier verschillende waterplanten die minimaal vereist zijn voor een succesvolle terrasvijver met water in optimale conditie.
Terrasvijver planten sets
De beste plek voor je terrasvijver
Niet iedereen heeft de luxe van een (grote) tuin. Gelukkig hoeft dat geen belemmering te zijn om te genieten van waterleven, want je kunt in een aantal stappen je eigen terrasvijver maken. Je helpt er bovendien veel dieren mee, want ook een terrasvijver trekt insecten als bijen en libellen aan en vogels komen graag drinken of verkoeling zoeken. Start je met je eigen terrasvijver, bekijk dan wat een goede plek is om hem neer te zetten. Een plaatsje in de zon is de beste plek, want dan kunnen de waterplanten goed groeien en bloeien. Wij raden aan je terrasvijver niet onder een bladverliezende boom te plaatsen, zodat er niet te veel afvallend blad in terechtkomt.
Verschil tussen mini vijver en kleine vijver
Er zijn veel namen voor één en dezelfde vijver: minivijver, balkonvijver, terrasvijver of een kleine vijverbak. Kenmerkend is dat het een losstaande bak is, bijvoorbeeld een houten bak zoals een tobbe of wijnvat, maar hij kan ook gemaakt zijn van kunststof, zink of steen. De vijverbak is mobiel en wordt (eventueel op een paar stenen) op de grond geplaatst. De inhoud van een terrasvijver ligt meestal tussen de 100 en 250 liter water. Wanneer we over een kleine vijver spreken, hebben we het over een uitgegraven en dus ondergrondse vijver in de tuin, bekleed met vijverfolie. Het maximaal aantal liters water in een kleine vijver ligt op 10.000 liter water. Voor beide soorten vijvers geldt dat een rijke beplanting niet mag ontbreken wil je er lang van kunnen genieten.
Terras vijverplanten voordeel sets
Welke planten in een terrasvijver?
Je vijver is pas compleet met de juiste zuurstofplanten. Die zijn van groot belang, hoe klein je vijver ook is. Aangezien je in een terrasvijver als deze nauwelijks plek hebt voor een filter of pomp en deze ook niet noodzakelijk zijn, zorgen de zuurstofplanten dat het water schoon blijft. Logisch dus dat je er een royale hoeveelheid van plaatst. De perfecte zuurstofplanten voor een minivijver zijn mosbal en hoornblad. Beide planten zijn winterhard en je kunt ze los in de vijver laten zonder ze te planten in een vijvermand.
Losse zuurstofplanten
Vijverplanten voor een terrasvijver van 500 tot 1000 liter water
Voor dit formaat vijver hebben we twee pakketten. Heb je nog geen vijversubstraat en bacteriën in je vijver zitten, dan is zo’n vijverplantenpakket de beste keuze. Beide pakketten bevatten de minimale hoeveelheid planten die nodig zijn voor een biologisch evenwicht in je terrasvijver. Uiteraard kun je naar keuze nog extra vijverplanten toevoegen voor een sneller en nog kleurrijker resultaat.
Terrasvijver Planten Pakketten
Kleine vijvers met een inhoud van rond de 2000 liter water
Bij een nog grotere terrasvijver kunnen we je ook op weg helpen. Bevat jouw terrasvijver 2000 liter water dan zijn er diverse kant-en-klare sets beschikbaar. Goed om te weten: het is altijd mogelijk om winterharde zuurstofplanten als mosbal of hoornblad toe te voegen, mocht je behoefte hebben aan sneller resultaat.
Vijverplanten pakketten
Benodigdheden voor je terrasvijver
Een bovengrondse balkonvijver is kant-en-klaar te koop in de doe-het-zelfzaak. Heb je er een gekozen en zijn de gewenste waterplanten in huis, dan kun je je eigen vijver gaan vullen en inrichten. Simon geeft je handige tips en adviezen waarmee dat prima gaat lukken. Zorg daarvoor dat je de benodigde spullen en materialen bij de hand hebt. Voor een zelfgemaakte balkonvijver heb je nodig:
- waterdichte vijverbak
- vijvermand
- vijversubstraat
- vijverklei
- vijveraarde met voeding
- vijvergrind
- vijverplanten
- vijverbacteriën
- en water
Terrasvijver benodigdheden
Hoe kun je een terrasvijver maken?
Als je alle spullen hebt, is het tijd voor dit stappenplan voor het maken van je terrasvijver.
- Plaats jouw terrasvijver op een zonnige plek. Zet hem hier al neer als ie nog leeg is; nu kun je hem nog makkelijk verplaatsen.
- Bekijk hoe diep en groot je vijver is en hoeveel waterplanten je hierin kwijt kunt.
- Vul de nog lege vijvermand(en) in laagjes: klei, aarde en waterplanten. Geef veel water, zodat de aarde kan bezinken en vul de aarde indien nodig aan.
- Dek de vijvermand af met een laagje vijvergrind en zet hem op de gewenste plek op de bodem van de vijver.
- Vul de ruimte om de vijvermand op met vijversubstraat, zodat de mand verzonken is in de substraatbodem. Het vijversubstraat zorgt ervoor dat de bacteriën zich beter ontwikkelen.
- Tijd om je terrasvijver met water te vullen. Doe dit rustig zodat alles op zijn plek blijft. Tip: leg een (bak)steen op de rand van twee vijvermanden en laat hem net boven het water uitsteken. Dat is een plek voor dieren om te kunnen drinken of rusten in je minivijver.
- Voeg eventueel losse zuurstofplanten toe en tot slot vijverbacteriën om je terrasvijver een goede start te geven.
Je kunt je voorstellen dat een terrasvijver met vissen niet zomaar mogelijk is bij elk formaat terrasvijver. Zeker wanneer de vijver vol in de zon staat, wordt het water al snel te warm voor vissen en zullen ze het niet overleven. Ook wanneer het gaat vriezen en er ijs ontstaat, krijgen de vissen geen zuurstof en is de overlevingskans klein. Bij een kleine terrasvijver of balkonvijver is het daarom niet aan te raden om er vissen in rond te laten zwemmen.
Heb je eenmaal besloten dat je een terrasvijver of balkonvijver wilt aanschaffen, dan is het goed om je af te vragen hoe groot het exemplaar moet worden. Als je de beschikking hebt over een balkon of klein terras, is een kleine vierkante vijverbak wellicht passend. Heb je meer ruimte, dan behoort een wat grotere, ronde terrasvijver ook tot de mogelijkheden. Wil je een terrasvijver met raam, raden wij aan om voor een grotere terrasvijver te gaan.

Simon van der Velde
Vijverspecialist en waterplantenkweker sinds 1986
Simons visie is om de natuur haar werk te laten doen in jouw vijver. Het niet nodig om allerlei meetapparatuur en waterverbeteraars te kopen. Als de vissen lekker zwemmen en de planten goed groeien, dan is het water in de vijver van goede kwaliteit. Met een goed beplantingsplan en de juiste aanpak kan je veel geld en onderhoud besparen, en zorgen voor een heldere, biologisch evenwichtige waterpartij die ieder jaar mooier wordt.
Dit bekeken anderen
Van der Velde Waterplanten scoort een 9,3 op basis van 285 reviews Trustpilot