Vijver Aanleggen: Dé Ultieme Gids voor een Prachtige Tuinvijver – Stap voor Stap Handleiding
Voor de meeste doe-het-zelvers of tuiniers zal een vijver maken in de tuin geen al te grote opgave zijn. Sterker nog: je eigen vijver aanleggen is een mooie klus om te doen. Maar waar moet je op letten bij een vijver? En hoeveel kost de aanleg van een vijver? Met een goede voorbereiding en onze uitgebreide instructies, kun je stap voor stap jouw eigen vrijwel onderhoudsvrije vijver aanleggen. Of dat nu een natuurlijke vijver, strakke vijver of kleine vijver is; voor elke variant geven we je de adviezen die je nodig hebt.
Met de juiste combinatie van planten en slimme planning kan je een onderhoudsvrije natuurlijke vijver creëren, zonder de noodzaak van dure pompen, filters of waterverbeteraars.
- 5 vijver aanleggen tips van Simon -
Vijver aanleggen stappenplan
Wat komt er kijken bij het maken van een vijver? Welke voorbereidingen moet je treffen? Aan de hand van een praktisch stappenplan dat je volgt, loodsen wij je door elke fase voor het aanleggen van een vijver met folie heen. Als je een vijver op de goede manier aanlegt, wordt een filter of pomp overbodig en heb je weinig omkijken naar jouw waterpartij.

Een kleine vijver aanleggen en inrichten
Heb je een bescheiden tuin, dan past een kleine vijver daar uitstekend bij. Een kleine vijver noemen we zo als deze minder dan 10.000 liter water bevat. Het is prima mogelijk om ook vissen te houden in een kleine vijver. We geven je specifieke tips waar je aan moet denken bij de aanleg en inrichting, uiteraard met de juiste vijverplanten.
Mini vijver maken
Als je beperkte ruimte hebt, is een minivijver de ideale oplossing. Het aanleggen van zo’n vijver is niet moeilijk en zal zeker bijdragen aan het verhogen van je woonplezier. Door het toevoegen van een minivijver, kun je verwachten dat er diverse soorten dieren zullen komen om te genieten van het water. Hieronder leggen we uit welke materialen je nodig hebt en geven we uitleg over hoe je jouw mini vijver op een verantwoorde manier kunt inrichten, zodat je er jarenlang plezier van zult hebben.

Terrasvijver maken
Dé oplossing als je klein behuisd bent is een minivijver of terrasvijver te plaatsen. Het is niet ingewikkeld en is echt een verrijking van je woongenot, mede dankzij het dierenleven dat erop afkomt. We leggen je uit welke materialen je nodig hebt en hoe je jouw terrasvijver op een goede manier kunt inrichten, zodat je er lang plezier van hebt.
Vijversubstraat, het fundament van de vijver
Niet alle vijverzaken adviseren vijversubstraat, maar wij wel. Vijversubstraat is namelijk een van de belangrijkste ingrediënten om je vijver op biologische wijze in balans te houden, zonder gebruik te maken van een pomp of filter. De grove, poreuze korrels trekken goede bacteriën aan die meewerken om het water in je vijver schoon te houden.
Biologische plantenvijver in de tuin
Dankzij de rijke beplanting en een laag vijversubstraat op de bodem, houdt een biologische plantenvijver of biovijver zichzelf in evenwicht. Belangrijk onderdeel zijn de juiste waterplanten, zoals zuurstofplanten, waterlelies en moerasplanten. Met onze uitleg voor de beste plek, de inrichting en het onderhoud, kun je zelf een biologische plantenvijver aanleggen in de tuin.
Natuurlijke zwemvijver aanleggen
Hoe leg je een natuurlijke zwemvijver aan? En kun je dat zelf doen? Wij zijn van mening dat dat kan, mits je het op een zorgvuldige manier aanpakt. Dankzij ons stappenplan weet je wat er moet gebeuren in elke fase en maak je zelf een natuurlijke zwemvijver. Belangrijk onderdeel is de juiste beplanting, zoals moerasplanten en zuurstofplanten.

Een koivijver in de tuin
Een goede koivijver maak je niet zomaar. De populaire koikarpers hebben de juiste omgeving en verzorging nodig om goed te gedijen in jouw koivijver. Zo plaats je de waterplanten in een apart gedeelte van de vijver, anders zullen je koi ze snel opeten. Met Simons tips kun je zelf aan de slag voor een koivijver in de tuin.
Natuurlijke grote vijver maken
Als natuurliefhebber kies je voor een natuurlijke vijver in de tuin – als je daar de ruimte voor hebt tenminste. Kenmerkend is dat deze vijver helemaal opgaat in de omgeving, daar zorgt de rijke beplanting voor. Het is een magneet voor insecten, vogels en ander dierenleven. Een gedegen totaalplan maken is essentieel als je een natuurlijke vijver wilt aanleggen in de tuin.
Een heldere spiegelvijver
Wie houdt van een strak design, vindt een ondiepe spiegelvijver mogelijk een aanvulling in de tuin. Dankzij de strakke, vaak rechthoekige bak, is het wateroppervlak vlak en weerspiegelt het zijn omgeving. Maar waar moet je op letten en hoe houd je je spiegelvijver helder? Simon geeft je tips en legt uit welke waterplanten geschikt zijn.
Vijver zonder pomp
Een gezonde vijver met een ruim plantenfilter en vijversubstraat op de bodem, heeft geen pomp of filter nodig. De natuur houdt zelf de vijver in balans. Je kunt zelfs enkele vissen houden en je vijver heeft weinig onderhoud nodig.
Ik wil graag vrijblijvend vijver advies
Veelgestelde vragen over vijvers aanleggen
Vijvers worden vaak verkeerd uitgegraven. Daarom is het belangrijk een goed ontwerp te maken van de gewenste vijver. Veelvuldig zijn wij mensen tegengekomen die zomaar een gat zijn gaan graven en hier folie in wilden leggen. Dit lukte allemaal nog wel. Maar vervolgens kwamen ze bij het inrichten van de vijver. Dat valt niet mee wanneer er geen zones zijn gecreëerd. Want een vijver zonder zones, bestaand uit een vierkant gat van bijvoorbeeld 1.5 m diep, kan weinig tot geen planten bevatten. Het klinkt misschien gek, maar waterlelies kunnen ook verdrinken wanneer ze te diep staan. Het blad komt dan niet meer aan de oppervlakte. Vandaar onze adviezen als je zelf een vijver in de tuin wilt gaan aanleggen en inrichten.
Wil je je eigen vijver aanleggen met folie, houd dan rekening met gemiddelde kosten van € 200 per m2. Een goed plan maken kan onnodige kosten voorkomen. Simons Vijveradvies Boek geeft je alle tips & tricks om geld te besparen en in één keer een succesvolle, heldere vijver aan te leggen.
Vijvers aanleggen kan het hele jaar door, behalve als het vriest. De weersomstandigheden zijn zo veranderd vergeleken met 25 jaar geleden, dat de seizoenen steeds minder afwijkend zijn geworden. Onze kwekerij hebben wij bijvoorbeeld het hele jaar door gevuld met waterplanten. In het najaar groeien planten niet zo snel, maar ze overwinteren en lopen in het voorjaar direct weer uit. Ze zijn winterhard. Zodoende kun je dus het hele jaar door een vijver graven en vijverplanten planten. De enige uitzondering op deze regel is wanneer het vriest, want dan ligt er ijs op het water. Dan zal een vijver aanleggen een stuks lastiger zijn.
Een van de beste periodes om je vijver te beplanten is het najaar. In dat geval maken de planten de winterperiode mee en zullen ze sterker zijn voor de start van het groeiseizoen in het voorjaar. In veel (online) winkels zijn in de winterperiode folie en vijversubstraat wel te koop, maar vijverplanten niet. Bij Van der Velde Waterplanten zijn waterplanten ’s winters wél het hele jaar door verkrijgbaar.
Dit is sterk afhankelijk van wat voor soort vijver je wilt aanleggen. Speciaal hiervoor heeft Simon de meest gekozen vijvers plus zijn advies op een rij gezet. Bekijk alle soorten vijvers en tips
Benieuwd naar alle natuurlijke vijverbenodigdheden?
Er zijn vier groepen waterplanten die kunnen helpen om je vijver helder te houden en een biologisch evenwicht te creëren.
Vijverplanten pakketten
100% biologische gekweekt en alleen winterharde soorten
Alles over vijveraanleg
Voorgevormde vijverbakken | Waarom je beter zelf een vijver kan aanleggen
Het aanleggen van een vijver kan lastig gevonden worden, hierdoor...
Tuinvijver | Alle tips om een natuurlijke vijver te maken in de tuin
Een vijver in de tuin, In de zomer zorgen kwakende...
Helofytenfilter vijver | Tips over hoe je een moerasfilter maakt
Helofytenfilters wordt ook wel een moerasfilter genoemd en is ervoor...
Mini vijver maken | Maak zelf je eigen minivijver in deze 5 eenvoudige stappen!
Je hebt alle informatie over wat het hebben van een...
Vijvers aanleggen 7 verschillende soorten
Vijvers zijn een prachtige toevoeging aan elke tuin en er...
Spiegelvijvers | Wat is een spiegelvijver en hoe kan je het beste een strakke vijver aanleggen?
Een spiegelvijver is een unieke eyecatcher in je tuin, al...
Koivijver aanleggen | Aanleg advies en koi karper proof planten tips
Een koivijver houd je bij uitstek om de sier van...
Biologische plantenvijver aanleggen | Bio vijver maken advies en tips van Simon
Heb je liever een vrijwel onderhoudsvrije vijver, dan is het...
Zwemvijver aanleggen | Tips voor zwemvijver aanleg op natuurlijke wijze
Wil je het nuttige met het aangename combineren, dan ga...
Plantenfilter vijver | Tips over hoe jij een plantenfilter voor de vijver maakt
Een plantenfilter als natuurlijke waterzuiveraar voor jouw vijver. Wil jij...
Terrasvijvers | Hoe maak ik een terrasvijver en welke vijverplantjes heb ik nodig?
Een terrasvijver of mini vijver op je balkon is een...
Natuurlijke vijver aanleggen | Advies voor aanleg en beplanting van een natuurvijver
Een natuurlijke vijver is een uitstekende investering wanneer je ervan...