Vijver Aanleggen: Dé Ultieme Gids voor een Prachtige Tuinvijver – Stap voor Stap Handleiding

Voor de meeste doe-het-zelvers of tuiniers zal een vijver maken in de tuin geen al te grote opgave zijn. Sterker nog: je eigen vijver aanleggen is een mooie klus om te doen. Maar waar moet je op letten bij een vijver? En hoeveel kost de aanleg van een vijver? Met een goede voorbereiding en onze uitgebreide instructies, kun je stap voor stap jouw eigen vrijwel onderhoudsvrije vijver aanleggen. Of dat nu een natuurlijke vijver, strakke vijver of kleine vijver is; voor elke variant geven we je de adviezen die je nodig hebt.

Simon van der Velde


- 5 vijver aanleggen tips van Simon -

1. Vijver aanleg plan

Ga niet eerst graven en pas dan nadenken over een inrichtingsplan maar draai het om. Wat wil je met je vijver? Wat is het doel? Een zwemvijver, een koivijver? Hoe groot kan en mag de vijver worden? Wat is het beplantingsplan? Dat is direct van invloed op de diepte. Diep dus eerst je plan uit en pas dan de vijver zelf. Uiteraard spelen het formaat en het doel van de vijver een grote rol bij het uitwerken van de plannen.

2. Vijverplanten keuze

De inrichtingsmogelijkheden qua beplanting zijn heel groot. Het is zaak dat er balans is en blijft, zodat alle planten op de juiste tijd de ruimte krijgen om te groeien en te bloeien zonder dat ze elkaar verdringen. Er zijn voorbeelden genoeg dat er uiteindelijk één soort overwint en overblijft.

3. Vijver beplantingsplan

Zorg voor een beplantingsplan, waarbij de planten zelf ervoor zorgen dat de vijver schoon en gezond blijft. Doe de situering van de planten zodanig slim, dat de kans op algengroei minimaal blijft. Een stelling van Simon van der Velde is dat je eigenlijk geen filters en andere technische hulpmiddelen nodig hebt om een vijver schoon en helder te houden. Dat kunnen de planten heel goed zelf. Onderhoud doe je vooral in het voorjaar en het najaar. In de zomer zit je met een drankje in  je hand te genieten van een lekker groeiende en prettige bloeiende verzameling vijverplanten.

4. Puur natuur

Laat je niet verleiden tot de aankoop van allerhande meetapparatuur en waterverbeteraars. Dit is allemaal niet nodig: als je vissen lekker zwemmen en de planten lekker groeien, dan is de vijver in balans en het water van goede kwaliteit. Dat zijn de graadmeters!

5. Vijver inrichten

Eerst planten en substraat in de vijver, dan pas water. Vaak als mijn hulp wordt ingeroepen bij het adviseren van vijverbeplanting of problemen, is de vijver al gevuld met water. Een volledig gevulde vijver laat het niet toe om verbeteringen door te voeren. Ook het plaatsen van planten op diepe gedeeltes is makkelijker als de vijver nog niet helemaal gevuld is.

vijver uitgraven aanleggen stappenplan

Vijver aanleggen stappenplan

Wat komt er kijken bij het maken van een vijver? Welke voorbereidingen moet je treffen? Aan de hand van een praktisch stappenplan dat je volgt, loodsen wij je door elke fase voor het aanleggen van een vijver met folie heen. Als je een vijver op de goede manier aanlegt, wordt een filter of pomp overbodig en heb je weinig omkijken naar jouw waterpartij.

Mini vijver aanleggen

Een kleine vijver aanleggen en inrichten

Heb je een bescheiden tuin, dan past een kleine vijver daar uitstekend bij. Een kleine vijver noemen we zo als deze minder dan 10.000 liter water bevat. Het is prima mogelijk om ook vissen te houden in een kleine vijver. We geven je specifieke tips waar je aan moet denken bij de aanleg en inrichting, uiteraard met de juiste vijverplanten.

Mini vijver maken in 5 stappen met onze handige mini vijverset

Mini vijver maken

Als je beperkte ruimte hebt, is een minivijver de ideale oplossing. Het aanleggen van zo’n vijver is niet moeilijk en zal zeker bijdragen aan het verhogen van je woonplezier. Door het toevoegen van een minivijver, kun je verwachten dat er diverse soorten dieren zullen komen om te genieten van het water. Hieronder leggen we uit welke materialen je nodig hebt en geven we uitleg over hoe je jouw mini vijver op een verantwoorde manier kunt inrichten, zodat je er jarenlang plezier van zult hebben.

Van der Velde Waterplanten Terrasvijver

Terrasvijver maken

Dé oplossing als je klein behuisd bent is een minivijver of terrasvijver te plaatsen. Het is niet ingewikkeld en is echt een verrijking van je woongenot, mede dankzij het dierenleven dat erop afkomt. We leggen je uit welke materialen je nodig hebt en hoe je jouw terrasvijver op een goede manier kunt inrichten, zodat je er lang plezier van hebt.

vijversubstraat voor de vijver

Vijversubstraat, het fundament van de vijver

Niet alle vijverzaken adviseren vijversubstraat, maar wij wel. Vijversubstraat is namelijk een van de belangrijkste ingrediënten om je vijver op biologische wijze in balans te houden, zonder gebruik te maken van een pomp of filter. De grove, poreuze korrels trekken goede bacteriën aan die meewerken om het water in je vijver schoon te houden.

Biologische plantenvijver in de tuin

Biologische plantenvijver in de tuin

Dankzij de rijke beplanting en een laag vijversubstraat op de bodem, houdt een biologische plantenvijver of biovijver zichzelf in evenwicht. Belangrijk onderdeel zijn de juiste waterplanten, zoals zuurstofplanten, waterlelies en moerasplanten. Met onze uitleg voor de beste plek, de inrichting en het onderhoud, kun je zelf een biologische plantenvijver aanleggen in de tuin.

Natuurlijke zwemvijver aanleggen

Hoe leg je een natuurlijke zwemvijver aan? En kun je dat zelf doen? Wij zijn van mening dat dat kan, mits je het op een zorgvuldige manier aanpakt. Dankzij ons stappenplan weet je wat er moet gebeuren in elke fase en maak je zelf een natuurlijke zwemvijver. Belangrijk onderdeel is de juiste beplanting, zoals moerasplanten en zuurstofplanten.

Van der Velde Waterplanten koivijver

Een koivijver in de tuin

Een goede koivijver maak je niet zomaar. De populaire koikarpers hebben de juiste omgeving en verzorging nodig om goed te gedijen in jouw koivijver. Zo plaats je de waterplanten in een apart gedeelte van de vijver, anders zullen je koi ze snel opeten. Met Simons tips kun je zelf aan de slag voor een koivijver in de tuin.

natuurlijke vijver met planten

Natuurlijke grote vijver maken

Als natuurliefhebber kies je voor een natuurlijke vijver in de tuin – als je daar de ruimte voor hebt tenminste. Kenmerkend is dat deze vijver helemaal opgaat in de omgeving, daar zorgt de rijke beplanting voor. Het is een magneet voor insecten, vogels en ander dierenleven. Een gedegen totaalplan maken is essentieel als je een natuurlijke vijver wilt aanleggen in de tuin.

spiegelvijver rechthoekig

Een heldere spiegelvijver

Wie houdt van een strak design, vindt een ondiepe spiegelvijver mogelijk een aanvulling in de tuin. Dankzij de strakke, vaak rechthoekige bak, is het wateroppervlak vlak en weerspiegelt het zijn omgeving. Maar waar moet je op letten en hoe houd je je spiegelvijver helder? Simon geeft je tips en legt uit welke waterplanten geschikt zijn.

vijver-zonder-pomp-of-filter

Vijver zonder pomp

Een gezonde vijver met een ruim plantenfilter en vijversubstraat op de bodem, heeft geen pomp of filter nodig. De natuur houdt zelf de vijver in balans. Je kunt zelfs enkele vissen houden en je vijver heeft weinig onderhoud nodig.


Ik wil graag vrijblijvend vijver advies

Vul het onderstaande formulier zo volledig mogelijk in en je ontvangt advies op maat.
VrijblijvenVijverAdvies
Welke soort vijver heb je al of wil je hebben?
Selecteer je (gewenste) vijver

Veelgestelde vragen over vijvers aanleggen

Vijvers worden vaak verkeerd uitgegraven. Daarom is het belangrijk een goed ontwerp te maken van de gewenste vijver. Veelvuldig zijn wij mensen tegengekomen die zomaar een gat zijn gaan graven en hier folie in wilden leggen. Dit lukte allemaal nog wel. Maar vervolgens kwamen ze bij het inrichten van de vijver. Dat valt niet mee wanneer er geen zones zijn gecreëerd. Want een vijver zonder zones, bestaand uit een vierkant gat van bijvoorbeeld 1.5 m diep, kan weinig tot geen planten bevatten. Het klinkt misschien gek, maar waterlelies kunnen ook verdrinken wanneer ze te diep staan. Het blad komt dan niet meer aan de oppervlakte. Vandaar onze adviezen als je zelf een vijver in de tuin wilt gaan aanleggen en inrichten.

Wil je je eigen vijver aanleggen met folie, houd dan rekening met gemiddelde kosten van € 200 per m2. Een goed plan maken kan onnodige kosten voorkomen.  Simons Vijveradvies Boek geeft je alle tips & tricks om geld te besparen en in één keer een succesvolle, heldere vijver aan te leggen.

Vijvers aanleggen kan het hele jaar door, behalve als het vriest. De weersomstandigheden zijn zo veranderd vergeleken met 25 jaar geleden, dat de seizoenen steeds minder afwijkend zijn geworden. Onze kwekerij hebben wij bijvoorbeeld het hele jaar door gevuld met waterplantenIn het najaar groeien planten niet zo snel, maar ze overwinteren en lopen in het voorjaar direct weer uit. Ze zijn winterhard. Zodoende kun je dus het hele jaar door een vijver graven en vijverplanten planten. De enige uitzondering op deze regel is wanneer het vriest, want dan ligt er ijs op het water. Dan zal een vijver aanleggen een stuks lastiger zijn.

Een van de beste periodes om je vijver te beplanten is het najaar. In dat geval maken de planten de winterperiode mee en zullen ze sterker zijn voor de start van het groeiseizoen in het voorjaar. In veel (online) winkels zijn in de winterperiode folie en vijversubstraat wel te koop, maar vijverplanten niet. Bij Van der Velde Waterplanten zijn waterplanten ’s winters wél het hele jaar door verkrijgbaar.

Dit is sterk afhankelijk van wat voor soort vijver je wilt aanleggen. Speciaal hiervoor heeft Simon de meest gekozen vijvers plus zijn advies op een rij gezet. Bekijk alle soorten vijvers en tips


Benieuwd naar alle natuurlijke vijverbenodigdheden?


Er zijn vier groepen waterplanten die kunnen helpen om je vijver helder te houden en een biologisch evenwicht te creëren.


Vijverplanten pakketten

100% biologische gekweekt en alleen winterharde soorten


Alles over vijveraanleg

Van graven tot vullen, zo leg je de perfecte vijver aan voor een sfeervolle toevoeging aan je tuin.

Van der Velde Waterplanten scoort een 9,3 op basis van 435 reviews Trustpilot

HOE KUNNEN WIJ HELPEN?

Gratis en vrijblijvend advies op maat

In 6 stappen een heldere vijver

WIL JIJ 10% KORTING?

Ontvang updates per e-mail van Van der Velde Waterplanten Schrijf je in en blijf op de hoogte van handige vijver tips en speciale acties

Ik wil graag vrijblijvend vijver advies

Vul het onderstaande formulier zo volledig mogelijk in en je ontvangt advies op maat.

 

VrijblijvenVijverAdvieszonderpag
Welke soort vijver heb je al of wil je hebben?
Selecteer je (gewenste) vijver
Maximale uploadgrootte: 2MB

Ik wil graag vrijblijvend vijver advies

Vul het onderstaande formulier zo volledig mogelijk in en je ontvangt advies op maat.

 

VrijblijvenVijverAdvieszonderpag
Welke soort vijver heb je al of wil je hebben?
Selecteer je (gewenste) vijver
Maximale uploadgrootte: 2MB
Doe de GRATIS vijver check
Hulp bij je vijver nodig?
  • Vijveradvies op maat
  • Beplantingsadvies
  • Problemen oplossen
Hulp bij je vijver nodig?
Doe de GRATIS vijver check
  • Vijveradvies op maat
  • Beplantingsadvies
  • Problemen oplossen