Vijver helder maken | Groen vijver water en zweefalgen bestrijden tips
Groene vijvers kunnen een doorn in het oog zijn voor elke vijverliefhebber. Zweefalgen zijn vaak de boosdoener van deze groene kleur, maar gelukkig zijn er verschillende manieren om dit probleem aan te pakken en je vijver weer helder en gezond te maken.
Alles over vijver helder maken
- Groene vijver: hoe ontstaat groen vijverwater?
- Wat veroorzaakt het groene vijverwater?
- Het water van mijn nieuwe vijver is groen
- Mijn koivijver is troebel
- Zweefalgen: Schadelijk, ook voor vijverplanten
- Het water van mijn vijver met pomp of fontein is troebel
- Vijverwater helder maken
- Vijverwater kleurt na de winter groen
Groene vijver: hoe ontstaat groen vijverwater?
Een troebele vijver kan verschillende oorzaken hebben, waaronder overmatige visbezetting, te weinig vijverplanten, warm weer en de aanwezigheid van afvalstoffen. Wanneer het zelfreinigende vermogen van het vijverwater afneemt, kunnen schadelijke stoffen zich opstapelen en de groei van zweefalgen stimuleren, waardoor de vijver er groen en troebel uit kan zien en de normale flora en fauna van de vijver wordt verstoord.
Combinatie van vijverplanten
Een combinatie van vijverplanten in de vijver is ideaal. Door het combineren van de functies van de vijverplanten, zal de vijver op natuurlijke wijze gezond en helder blijven zonder dat jij hier iets aan hoeft te doen. – Simon
Winterharde waterplanten uit eigen waterplantenkwekerij
Wat veroorzaakt het groene vijverwater?
De voornaamste oorzaak van groen water in je vijver is dat zweefalgen in het water groeien, waardoor het water een groene kleur krijgt. Dit kan de groei van andere waterplanten in de vijver belemmeren en de vijver er onaantrekkelijk uit laten zien. Bovendien kan de algengroei leiden tot een tekort aan zuurstof in de vijver, wat kan leiden tot de dood van vissen en andere dieren in de vijver.
Het water van mijn nieuwe vijver is groen
Dit gebeurt vaak in het begin bij het inrichten van de vijver. De vijver is nog aan het werk om biologisch evenwicht te krijgen en zweefalgen te bestrijden. De natuur gaat dit zelf rechttrekken, mits er voldoende vijverplanten aanwezig zijn en er bacteriën aan het water zijn toegevoegd. Zij zorgen dat de vijver helder wordt en zal blijven.
Mijn koivijver is troebel
Troebel vijverwater in een koivijver kan komen doordat de koikarpers de waterplanten overhoop halen. Het zijn echte wroeters. Een oplossing is een bodem zonder planten of vijversubstraat. Vind je dit te kaal? Dan is een drijvend planteneiland, wellicht een goed idee, waarbij de vissen de planten niet meer kunnen opeten.
Zweefalgen: Schadelijk, ook voor vijverplanten
Behalve dat de aanwezigheid van zweefalgen schadelijk is voor vijverdieren, kan het ook leiden tot een teruglopende groei van zuurstofplanten, moerasplanten en waterlelies. Zweefalg is een voedselconcurrent van de zuurstofplant waardoor, wanneer de zweefalg gaat overheersen, de zuurstofplant zal afsterven. Hierdoor neemt de groei van zweefalg alleen maar toe. Zweefalgen kunnen ook schadelijk zijn voor waterlelies en moerasplanten, omdat de planten minder zonlicht krijgen als het water troebel is. Dit kan leiden tot een afname van de bladvorming onder water. Het troebele water kan de belevingswaarde van de vijver verminderen, doordat het onderwaterleven zoals vijvervissen minder goed zichtbaar is. Het is daarom belangrijk om zo snel mogelijk actie te ondernemen om de vijver weer helder te maken en de groei van zweefalgen te beperken.
Het water van mijn vijver met pomp of fontein is troebel
Troebel vijverwater kan veroorzaakt worden doordat de filterpomp te hard aan het werk is en hierdoor alle planten door elkaar blaast. Die verliezen hierdoor plantdelen die door het water gaan zweven en het water troebel maken. Dit kan ook voorkomen bij een fontein in de vijver. In beide gevallen adviseren we om het apparaat eerst een stand lager te zetten en te kijken of dit helpt. Is dit niet voldoende, kun je de pomp of fontein uitzetten. Lees meer over een vijver zonder pomp.
Vijverwater helder maken
Er zijn een aantal aspecten waar je rekening mee kunt houden, die zorgen voor helder vijverwater:
Zuurstofplanten
Zorg voor voldoende zuurstofplanten in de vijver. Deze planten nemen voedingsstoffen op en helpen bij het filteren van het water. Wanneer het water groen dreigt te worden, plaats dan extra zuurstofplanten.
Zuurstofplanten
Vijverwater schoonmaken
Verwijder regelmatig bladeren, dode planten en ander organisch materiaal uit de vijver om te voorkomen dat het gaat rotten en het water vervuilt.
Vijvervissen
Kies je vijvervissen met zorg uit. Bepaalde vissen die in de vijver worden gehouden, hebben de neiging om veel te graven in de bodem of zich te voeden met zuurstofplanten, wat kan leiden tot troebel water in de vijver. Daarom is het raadzaam om vissen te selecteren die deze eigenschappen niet hebben, zoals de goudwinde of de komeetstaart.
Vijversubstraat
Kies het juiste substraat op de bodem. Een vijver met een modderbodem maakt het water erg voedselrijk waardoor algen de kans krijgen om te groeien.
Vijversubstraat
Pond block en pond enzyme
Verwijder beginnende algengroei uit de vijver door middel van een schepnet. Als de algengroei zich al te ver heeft uitgebreid, gebruik een anti-algenmiddel, Pond Block en Pond Clear Zyme wanneer er toch algengroei is ontstaan.
Vijverbacteriën
Zorg dat je vijver helder blijft door 2x per jaar, in het voorjaar en in het najaar, vijverbacteriën aan het vijverwater toe te voegen.
Vijverbacteriën
Vijverwater kleur na de winter groen
Dit kan inderdaad voorkomen na de koude wintermaanden, maar ook als er enkele warme dagen zijn en het daarvoor koud is geweest. De vijver ontwaakt uit de winterrust, planten lopen nog achter maar door de felle zon wordt het water wel warm. Dit werkt zweefalgen in de hand die het water groen kleuren. De natuur zal dit zelf rechttrekken. Zodra de waterplanten wakker worden, ze meer zon krijgen en weer gaan groeien, zullen zij – mits er voldoende zijn – zorgen dat de vijver weer helder wordt.
Veelgestelde vragen over helder maken van de vijver
Hoe lang het duurt voordat een vijver weer helder wordt, hangt af van verschillende factoren, zoals de oorzaak van het troebele water, de grootte van de vijver en de genomen maatregelen om het probleem aan te pakken. In sommige gevallen kan het al binnen enkele dagen of een week weer helder zijn, terwijl het in andere gevallen enkele weken kan duren voordat het water weer helder is.
Zweefalgen veroorzaken groen water in de vijver en groeien alleen als er voedingsstoffen in het water aanwezig zijn. Om de groei van zweefalgen tegen te gaan, is het belangrijk om te zorgen voor voldoende zuurstofplanten in de vijver en ervoor te zorgen dat er niet teveel vissen in de vijver zitten. Ook het gebruik van de juiste bacteriën is essentieel voor een heldere vijver.

Simon van der Velde
Vijverspecialist en waterplantenkweker sinds 1986
Simons visie is om de natuur haar werk te laten doen in jouw vijver. Het niet nodig om allerlei meetapparatuur en waterverbeteraars te kopen. Als de vissen lekker zwemmen en de planten goed groeien, dan is het water in de vijver van goede kwaliteit. Met een goed beplantingsplan en de juiste aanpak kan je veel geld en onderhoud besparen, en zorgen voor een heldere, biologisch evenwichtige waterpartij die ieder jaar mooier wordt.
Dit bekeken anderen
Van der Velde Waterplanten scoort een 9,3 op basis van 285 reviews Trustpilot