Wat heb je nodig voor het inrichten van je vijver

Een vijver aanleggen is een mooi klus, Het maken van een vijver zal voor de meeste doe-het-zelver of tuinierde geen al te grote problemen zijn. Met een goede voorbereiding en onze instructies die je op deze pagina vindt, kun je stap voor stap je eigen vijver probleemloos aanleggen.

Heb je een vraag omtrent het aanleggen, inrichten of misschien een vijver probleem waar je tegen aanloopt? Simon helpt je graag:

Van der Velde Waterplanten

Grote vijver aanleggen of inrichten?

Simons consult gaat je minimaal € 1.000,- besparen

- 5 tips van Simon voor inrichten van de vijver -

1. Vul niet de hele vijver met water

Helaas een vaak gemaakte fout: de vijver wordt al gevuld met water terwijl de vijverplanten nog geplaatst moeten worden. Dit maakt het lastig of zelfs onmogelijk om alle plantjes op een goede, stevige plek te zetten. Simon raadt daarom aan allereerst te beginnen met een dunne laag vijversubstraat in een lege vijver, waarna je slechts een klein laagje water in de vijver laat lopen. Je kunt nu met laarzen aan door de vijver stappen om de waterplanten op hun plek in het substraat te plaatsen. Vul daarna aan met substraat. Staat alles goed en stevig? Vul dan pas de hele vijver met water.

2. Gebruik vijversubstraat

Zorg altijd voor een laag van 8 cm vijversubstraat in je vijver. De poreuze korrels zijn een ideale plek voor bacteriën om zich te huisvesten en die heb je nodig om het vijverwater mooi helder te houden. Daarnaast kun je met een laag substraat de vijverplanten een stabiele basis geven om zich – met of zonder vijvermand – vast te zetten op de vijverbodem. Zuurstofplanten krijgen zo ook de kans om buiten de mand in het substraat verder te groeien. En de korrels zijn ook nog eens heel handig om de vijvermanden te camoufleren zodat je niet tegen de zwarte bakjes hoeft aan te kijken. Reken op maximaal 2 zakken van 20 liter per 1 m2.

3. Werk van binnen naar buiten

Let bij het inrichten van de vijver even op als de vijverplanten worden neergezet. Het substraat ligt er, nu is het de beurt aan de plantjes. Heb je een wat grotere vijver, is het slim om van binnen naar buiten te werken. Je begint dus in de laagst geleden zone en werkt zo stap-voor-stap naar buiten toe. Je eindigt in de meest ondiepe zone (moeraszone). Let er bij het plaatsen van de waterplanten ook op welke diepte het beste is voor een optimale groei. Dit staat op de verpakking van onze vijverplanten aangegeven. Houd je van veel planten? Plaats dan de mandjes of kratten tegen elkaar aan.

4. Plaats voldoende (drijvende) zuurstofplanten

Wie een vijver aanlegt, zit niet te wachten op een vijver vol algen. De beste remedie is om direct bij het aanleggen veel zuurstofplanten te plaatsen, zowel vaste als drijvende. Houd hiervoor tien losse zuurstofplanten per m3 aan of reken met maximaal 4 zuurstofplanten in mandjes (19x19x10 cm) of 1 krat (60x40x20cm). Al vroeg in het seizoen zal de bovenlaag van het water snel opwarmen. De op de bodem groeiende zuurstofplanten bevinden zich in het koudere gedeelte van de vijver. Deze groeien hierdoor te langzaam om de zon tegen te kunnen houden. Pas wanneer de zuurstofplanten volume hebben gekregen kunnen ze de zon tegenhouden en voorkomen dat het water te veel opwarmt en algengroei ontstaat. Daarom is het van belang ook drijvende zuurstofplanten toe te voegen wanneer je een vijver aanlegt. Deze plantjes voeg je toe als de vijver voor de helft gevuld is met water. Je werpt de drijvende zuurstofplanten eenvoudig in het water. Kies voor minstens 5 drijvende plantjes per m3.

5. Vergeet de vijverbacteriën niet

Er ligt vijversubstraat, er staan vele vijverplanten en de vijver is gevuld met water. Klaar? Bijna, er moet nog één ding gebeuren. Om de vijver op te starten voeg je vijverbacteriën toe aan het water. Deze miniorganismes hechten zich graag aan vijversubstraat en tussen de wortels van vijverplanten, en helpen mee om het water in de vijver helder te krijgen én te houden. Ze werken samen met de waterplanten in jouw vijver waardoor algengroei wordt voorkomen. Voor een kleine vijver gebruik je per m3 (1000 liter) water 2 blokjes Clear-Zyme in blisterverpakking. Heb je een grotere vijver in de tuin, adviseert Simon het zelf ontwikkelde Bacta Clear. Een literfles is goed voor vijvers tot 20.000 liter water.

Van der Velde Waterplanten stappenplan

Stap voor stap vijver beplantingsplan

Wij helpen je op weg met een handig stappenplan voor een vijver aanleggen met voorbereidingen, en we geven je stap-voor-stap uitleg hoe je het beste je vijver kunt inrichten.

vijversubstraat voor de vijver

Substraat het fundament van de vijver

Wil je je vijver biologisch goed in balans houden, is het gebruik van vijversubstraat het halve werk. Deze bodemlaag vormt namelijk het fundament van jouw waterpartij.

Welke zuurstofplanten in de vijver?

Welke zuurstofplanten in de vijver

Een zuurstofplant waar veel mensen in eerste instantie naar op zoek zijn is Glanzend Fonteinkruid. Simon heeft bewust besloten dit soort niet meer te kweken omdat deze plant niet in iedere vijver een succes is.

/waterlelies-voor-de-vijver-dwergwaterlelie-Nymphaea-Pygmaea-Helvola

Welke waterlelie in de vijver

De juiste waterlelie kiezen is eigenlijk heel eenvoudig. Heb je een grote vijver van meer dan 1000 liter water dan kan je het beste voor een grote waterlelie gaan.

moerasplanten-vijver-gele-lis-Iris-Pseudacoris

Welke moerasplanten in de vijver

Moerasplanten zijn zoals de naam al verklapt, planten die in een moerasgedeelte staan. Dit houdt in dat deze planten er van houden om natte wortels te hebben.

Welke Waterplanten in de vijver

Welke waterplanten in de vijver

Je hebt net een vijver gegraven of misschien heb je al een bestaande vijver. Om biologisch evenwicht te creëren in de vijver heb je waterplanten nodig. Met het juiste beplantingsplan houdt de natuur zichzelf in balans en heb je nagenoeg geen onderhoud aan je vijver.

plantenfilter-moerasfilter-helofytenfilter

Hoe een moeras plantenfilter vijver maken

Een plantenfilter of moerasfilter is een natuurlijk filter waar planten en bacteriën zorgen voor de filtering van het water. Sommige planten zijn helophyten, d.w.z. vaste planten waar alleen de knoppen onder water tijdens de winter overleven.

vijverplanten-planten

Hoe het beste vijverplanten planten

Hoe kan je het beste vijverplanten planten? Simon heeft de 5 belangrijkste tips voor je op een rij gezet voor optimale groei en bloei van waterplanten.

vijverbacterien

Vijverbacteriën voor een heldere vijver

Vijverbacteriën spelen een belangrijke rol in vijvers, ze zorgen voor een biologisch evenwicht. De minuscule bacteriën zorgen ervoor dat jouw vijver het hele jaar door schoon en helder blijft.


Ik wil graag vrijblijvend vijver advies

Vul het onderstaande formulier zo volledig mogelijk in en je ontvangt advies op maat.
VrijblijvenVijverAdvies
Welke soort vijver heb je al of wil je hebben?
Selecteer je (gewenste) vijver
Maximale uploadgrootte: 2MB

Veelgestelde vragen over vijver inrichten

Een vijver inrichten is een leuke klus. We raden aan om in stappen te werken, te beginnen bij de bodem. Is de vijverfolie gelegd of ligt de voorgevormde vijver op zijn plaats? Volg dan deze stappen:

 1. Voeg 4 cm vijversubstraat toe, stenen korrels waar bacteriën zich aan hechten.
 2. Laat een klein laagje water in de vijver lopen.
 3. Plant zuurstofplanten, waterlelies, moerasplanten en waterplanten. Elke plant heeft zijn eigen gewenste zone ofwel diepte waarop ze tot een optimale groei en bloei zal komen; let hierop bij het planten. Op onze verpakkingen staat aangegeven wat de juiste diepte voor de vijverplanten is.
 4. Vul het substraat aan tot ongeveer 8 cm en kijk of je de mandjes met waterplanten goed hierin hebt vastgezet.
 5. Vul nu pas de vijver met water tot het gewenste niveau.
 6. Voeg als laatste een dosis vijverbacteriën toe om je vijver snel in goede balans te laten komen. Ook drijfplanten kun je nu in de vijver laten.

Meer tips lees je in Simons vijver beplantingsplan.

Een vijver die zichzelf in biologisch evenwicht weet te houden, ontbreekt het niet aan alle benodigde   plantgroepen.

 • Zuurstofplanten: de belangrijkste plantgroep die CO2 uit het water opneemt en zuurstof afgeeft aan het water. Ze groeien onder het wateroppervlak.
 • Waterlelies: ze zijn niet alleen een prachtige aanwinst voor je vijver, maar ook heel nuttig. Dieren gebruiken waterlelies als schuilplaats en de grote balderen vangen warmte van de zon op zodat het water koeler blijft. Dit gaat algengroei tegen.
 • Moerasplanten: in de ondiepere moeraszone staan planten die graag natte voeten hebben. De sterke wortels van deze planten leveren een flinke bijdrage aan de vijver door het water te filteren.
 • Waterplanten: ook dit zijn waterzuiveraars die in de vijver niet mogen ontbreken. Met hun wortelgestel maken ze het water vrij van afvalstoffen.
 • Drijfplanten: deze toevoeging van planten helpt je om zon en algen te weren en daarbij vervullen ze een mooie sierwaarde van je vijver.

Een natuurlijke vijver is groot en bevat geen vijverfolie. Heb of wil je een vijver in de tuin die op natuurlijke wijze gezond blijft? Dan heb je het over een biologische plantenvijver. Planten die goed passen zijn in de ondiepere gedeelten snoekkruid en gele lis, en onder water plaats je het beste een flinke hoeveelheid zuurstofplanten zoals krabbenscheer, waterpest of hoornblad. Deze zorgen dat het zuurstofgehalte in het water op peil blijft. Ook een mooie waterlelie is een aanwinst voor jouw plantenvijver. Lees meer over een biologische plantenvijver.

Wil je vissen in de vijver houden dan dient het diepste punt op minimaal -80 cm te liggen. Dieper mag altijd. Op deze diepte kunnen de vissen in alle rust overwinteren en in de warme zomermaanden naar de bodem afdalen voor koeler water. Lees alles over het houden van vissen in de vijver.


Ontvang ons gratis e-book.

Met deze 10 stappen van Simon kan iedereen een vijver aanleggen en beplanten.

Ontvang ons gratis e-book.

Met deze 10 stappen van Simon kan iedereen een vijver aanleggen en beplanten.

Van der Velde Waterplanten scoort een 9,3 op basis van 285 reviews Trustpilot

HOE KUNNEN WIJ HELPEN?

Gratis en vrijblijvend advies op maat

In 6 stappen een heldere vijver

WIL JIJ 10% KORTING?

Ontvang updates per e-mail van Van der Velde Waterplanten Schrijf je in en blijf op de hoogte van handige vijver tips en speciale acties
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van tips en acties.
ONTVANG 10% KORTING!
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van tips en acties.
ONTVANG 10% KORTING!