Vijver onderhouden

Terug naar Blog
Vijveronderhoud Van der Velde Waterplanten

Vijver onderhouden

Als de aanleg van de vijver weloverwogen en deskundig heeft plaatsgevonden dan is het onderhoud heel goed te overzien. Een evenwichtige vijver onderhoudt grotendeels zichzelf. Planten zijn in staat om algengroei te voorkomen en het water natuurlijk en gezond te houden.

Bedrijven proberen geld te verdienen aan allerlei waterverbeteraars, pompen, filters, enzovoort. In de meeste gevallen zijn die accessoires en toevoegingen helemaal niet nodig. Een natuurlijke vijver – het woord zegt het eigenlijk – is in staat zichzelf natuurlijk in stand te houden. Dat bereik je door een evenwichtige beplanting die goed aansluit om de aard van de vijver qua ligging, diepte en omvang.

Het onderhoud blijft dan tot een minimum beperkt. In het vroege voorjaar is het zaak om de beplanting onder de loep te nemen en het oude bruine blad te verwijderen. Het is het moment om de bodem van de vijver van vervuiling te ontdoen en mogelijk verse bacteriën en voedingstabletten toe te voegen die de vijver de rest van het jaar schoonhouden.

Eventueel kunnen wat nieuwe planten worden geplaatst om het evenwicht weer optimaal te maken. Daarna gaan de planten groeien en een voor een bloeien.

De zomer is de periode dat je met een drankje in de hand lekker moet genieten van de vijver.

In het najaar kun je alvast overtollige groei verwijderen en de waterlelies snoeien. Daar kun je ook mee wachten tot het vroege voorjaar zodat de vissen nog bescherming kunnen vinden onder de bladeren. Samenvattend gaat het er vooral om dat de beplanting van de vijver evenwichtig blijft.


Advies op maat nodig?

Vul onderstaand formulier in en wij nemen zo spoedig mogelijk contact met u op.

Terug naar Blog