Alles over je vijver onderhouden jaarrond

Het onderhouden van je vijver is een belangrijk onderdeel als je voor lange tijd wilt blijven genieten van een heldere en mooie vijver. Lees onze tips en je kunt zelf zorgen dat de waterkwaliteit weer optimaal wordt en blijft.

  • Een jaarrond vijveronderhoud plan
  • Groot onderhoud
  • Vijverplanten onderhoud
Van der Velde Waterplanten stappenplan

Een jaarrond vijveronderhoud plan

Wij helpen je op weg met een handig jaarplan voor het onderhoud aan je vijver.

vijverbacterien

Vijverbacteriën voor een heldere vijver

Vijverbacteriën spelen een belangrijke rol in vijvers, ze zorgen voor een biologisch evenwicht. De minuscule bacteriën zorgen ervoor dat jouw vijver het hele jaar door schoon en helder blijft.

Lekkende vijver

Groot onderhoud

Probleem:

Mijn vijver ligt er al bijna tien jaar en nu wil ik hem schoonmaken en het water verversen. Hoe kan ik hem het beste leegmaken?

Oplossing:

Het leegmaken van een vijver is een hele klus die je bij voorkeur laat in het najaar of in het vroege voorjaar uitvoert. Voor het leegpompen heb je afpompapparatuur nodig zoals een vuilwaterpomp en een slang die je in de rioolafvoer hangt. Pomp de vijver eerst halfleeg en ga dan aan de slag om je vissen en waterplanten eruit te halen. Deze bewaar je in het originele vijverwater in een aparte bak. Is de vijver helemaal leeggepompt dan kun je ervoor kiezen de bodem schoon te maken. Vul daarna de vijver weer met een laag water, plaats dan de vijverplanten terug mét het originele vijverwater erbij en vul daarna de hele vijver met water. Plaats pas op het laatste de vissen terug inclusief vijverwater.

Probleem:

Op de bodem van de vijver ligt een dikke laag slib, dat is door de jaren heen daar terechtgekomen. Hoe krijg ik dit weg?

Oplossing:

De sliblaag bestaat uit organisch materiaal afkomstig van waterplanten en afvallend blad van bomen. Hoe ouder de vijver is, hoe dikker deze modderlaag zal worden. De kans is groot dat er algen ontstaan, want het water bevat nu de voedingsstoffen die zij nodig hebben. Je kunt het beste de vijver leegpompen zodat je de modderlaag kunt verwijderen. Bekijk onze tips voor het schoonmaken van de vijver. Doe dit voorzichtig en zonder scherpe voorwerpen zodat de vijverfolie niet wordt beschadigd. Is de laag weg, dan kun je de vijver weer opnieuw inrichten en vullen met water.

Probleem:

Is het nodig de vijver aan te vullen met water? En hoe doe ik dat?

Oplossing:

Het waterpeil in de vijver zal naar verloop van tijd veranderen. In warme zomers met veel zon verdampt er water, zodat het waterpeil daalt. Het is nodig je vijver bij te vullen met water zodra dit gebeurt. Zo zorg je dat de vijverfolie niet blootgesteld wordt aan zon en andere weersinvloeden en voorkom je dat er minder snel lekkages ontstaan. Ook voor je vijverplanten is een goed waterpeil essentieel. Vul je vijver niet in één keer helemaal bij, maar verspreid kleinere hoeveelheden water over enkele dagen. Dan blijft het biologische evenwicht in je vijver het beste in stand. Je kunt zowel grondwater als leidingwater gebruiken.

Vijverplanten onderhoud

Vijverplanten onderhouden

Probleem:

Moet ik de zuurstofplanten in mijn vijver snoeien? En wanneer kan ik dit doen?

Oplossing:

Het is aan te raden om zuurstofplanten eens per jaar in het najaar bij te knippen. Deze planten groeien onder water tot aan de oppervlakte van je vijver. Hebben ze die bereikt, dan is dat het moment dat snoeien noodzakelijk is; doe je het niet zal de plant vooral bloemen ontwikkelen en niet veel meer groeien. Maar voor gezond vijverwater is het essentieel dat je zuurstofplanten blijven groeien. Snoei deze plantjes daarom tot -15 cm onder het wateroppervlak om de groei te blijven stimuleren.

Probleem:

Aan de rand van mijn natuurlijke vijver heb ik veel gele lissen staan. Is het nodig deze te snoeien?

Oplossing:

Zoals voor vele vijverplanten geldt, is het ook voor de gele lis nodig hem te snoeien. Doe dit in principe eens per jaar. Het najaar is hiervoor de beste tijd, het moment dat de zaaddozen zijn losgelaten door de plant en hun werk is gedaan. Knip het geel geworden blad terug tot circa 20 cm boven de grond. Om extra groei te stimuleren kun je ook gedurende het groeiseizoen een keer snoeien. De plant zal dan harder gaan groeien waardoor hij meer voedingsstoffen aan het water onttrekt en dus beter zal gaan filteren.

Probleem:

Ik heb een vijver met veel vijverplanten en ook zuurstofplanten. Hoe kan ik zien of ze allemaal goed blijven groeien?

Oplossing:

Gezonde zuurstofplantjes dragen geen bloemen en breiden zich voortdurend uit door nieuwe scheuten te maken. Vormen zich geen nieuwe scheuten meer dan kan dit erop wijzen dat de groei is gestopt. Andere manieren om te zien dat zuurstofplanten niet meer groeien, zijn verslijming, waarbij de plant in je handen aanvoelt als een slijmerige massa, en het verkleuren of breken van de plant. Dit laatste is duidelijk te zien: zijn je zuurstofplanten niet meer groen maar worden ze bruin of geel, dan is de groei van de plant gestopt. Is het nodig om nieuwe zuurstofplantjes (bij) te planten? Bekijk onze tien beste zuurstofplanten voor de vijver.

Probleem:

Hoe kan ik mijn waterlelie splitsen of vermeerderen?

Oplossing:

Waterlelies houd je gezond door ze na ongeveer vier jaar te scheuren ofwel splitsen om ze te vermeerderen. Dit doe je vroeg in het voorjaar zodat de plant zich goed kan herstellen. Het beste haal je hiervoor eerst voorzichtig de vijvermand uit de vijver zodat je er goed bij kunt en het goed kunt zien.  Scheuren doe je door de lelie te breken op de plekken waar zich nieuwe knoppen vormen; zorg altijd dat er een gedeelte wortel bij zit. De delen die je hebt afgesneden kun je in een eigen vijvermand plaatsen. Een goede voedselrijke aanplant is belangrijk, je kunt hiervoor bijvoorbeeld onze Aqua set gebruiken.

Een handleiding voor de optimale vijveraanleg

Simons vijveradvies boek

Ik ben van mening dat een waterpartij, in de vorm van een vijver of aquarium, kan bijdragen aan rustmomenten en ontspanning. Daarom wil ik graag mijn kennis delen en zorgen dat men ook zelf een vijver kan aanleggen en daarvan kan genieten. Dit zonder heel veel onderhoud te hoeven verrichten. Om die reden heb ik alle vragen die in de loop der jaren gesteld zijn met betrekking tot vijvers en waterpartijen samengevat in Simons Vijveradvies Boek.

Speciale prijs

24,95

Van der Velde Waterplanten scoort een 9,3 op basis van 285 reviews Trustpilot

HOE KUNNEN WIJ HELPEN?

Gratis en vrijblijvend advies op maat

In 6 stappen een heldere vijver

WIL JIJ 10% KORTING?

Ontvang updates per e-mail van Van der Velde Waterplanten Schrijf je in en blijf op de hoogte van handige vijver tips en speciale acties
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van tips en acties.
ONTVANG 10% KORTING!
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van tips en acties.
ONTVANG 10% KORTING!