Alles over je vijver onderhouden jaarrond

Het onderhouden van je vijver is een belangrijk onderdeel als je voor lange tijd wilt blijven genieten van een heldere en mooie vijver. Lees onze tips en je kunt zelf zorgen dat de waterkwaliteit weer optimaal wordt en blijft.


Vraag ons gratis e-book aan.

Speciaal voor jou de belangrijkste do's en don'ts voor het onderhoud van je vijver, in een handig e-book.

Vraag ons gratis e-book aan.

Speciaal voor jou de belangrijkste do's en don'ts voor het onderhoud van je vijver, in een handig e-book.

- 5 tips van Simon voor het onderhouden van de vijver -

1. Vijverplanten tegen algengroei


Om het onderhoud van je vijver tot een minimum te beperken, raden we aan om niet te bezuinigen op vijverplanten. Deze plantjes helpen je namelijk om het water helder te houden, waardoor er minder kans is op algengroei. In de warmere maanden van het jaar warmt het water vooral aan de oppervlakte op, een ideale situatie voor algen. Tenzij je een mooie mix aan vijverplanten hebt staan, waarbij zeker waterlelies je van dienst kunnen zijn. De mooie bloeiers groeien op het wateroppervlak, en houden zo de warmte én de kans op algen buiten de deur.

2. Zo krijg je bloeiende waterplanten


Heb je een waterplant staan die een prachtige bloem zou moeten laten zien maar doet hij dat niet? Vervelend, maar er is iets aan te doen. Het heeft te maken met de voeding van de plant. Op dit moment kan jouw vijverplant onvoldoende voeding halen uit de huidige bodem. Om dit te verhelpen raadt Simon aan de plant opnieuw op te potten in verse vijveraarde waar je speciale vijverplantenvoeding aan toevoegt. Plaats je de plant vervolgens ook nog op een wat ondiepere plek terug, dan zal je vijverplant genoeg energie en zonlicht hebben om wel tot bloei te komen.

3. Geen vijver zonder vijverbacteriën

 

We kunnen het niet vaak genoeg zeggen; vijverbacteriën zijn onmisbaar voor elke vijver. De kleine organismes weten vervuilende stoffen zoals nitriet of nitraat om te zetten in CO2. De CO2 die ze in het vijverwater uitscheiden, vormt voeding voor de (ruim voldoende aanwezige) zuurstofplanten. Zo helpen ze elkaar en samen – zeker als je ook nog een laag vijversubstraat hebt – zorgen ze ervoor dat algen nagenoeg geen kans krijgen om in de vijver te groeien.

4. Tip voor helder water

 

Invloeden van buitenaf zoals neerslag of bladval, hebben ook hun uitwerking op jouw vijver. Een flinke regenbui voegt water toe aan je vijver, en veel vijverwinkels adviseren dan om aan de slag te gaan met watermetingen en middeltjes. Niet nodig, volgens Simon, mits je vijver voldoet aan enkele belangrijke voorwaarden: vijversubstraat, voldoende en gevarieerde vijverplanten en de toevoeging van vijverbacteriën. Die laatste voeg je twee keer per jaar toe aan je bestaande vijver, waarmee je jouw vijver helpt zijn biologische evenwicht te behouden ondanks de weersinvloeden.

5. Snoeien doe je ook in de vijver

 

De planten in je tuin geef je zo nu en dan een snoeibeurt. Dit is ook wat je het beste met je waterplanten doet. In een gezonde vijver groeien ze lekker door, maar je wilt voorkomen dat de hele vijver vol groeit of dat ze zo groot worden dat ze je vijver gaan vervuilen. Daarom knip je ze een keer per jaar in het najaar bij. Dit geldt voor zuurstofplanten die onder water groeien, maar net zo goed voor moerasplanten en andere soorten die boven het wateroppervlak uit groeien. Zo sterven delen van de waterlelie af aan het eind van het seizoen. Om te voorkomen dat ze naar de bodem zinken en gaan rotten, haal je de dode bladeren en bloemen zo snel mogelijk uit de vijver.

Vijver onderhoud tips

Lees alles wat je maar moet weten over een vijver onderhouden

Veelgestelde vragen over vijver onderhoud

Er zijn twee manieren om de bodem van je vijver schoon te maken:

  1. Pomp heel je vijver leeg, waarbij je eerst eventueel aanwezige vissen een veilig tijdelijk heenkomen biedt en vijverplanten in emmers met vijverplanten plaatst. Is de vijver leeg, verwijder dan de sliblaag van de bodem en spoel de korrels vijversubstraat. Gebruik geen zeep of andere chemische middelen. Plaatst vervolgens alle vijveronderdelen weer stap voor stap terug op hun plek. Lees hoe je dat kunt doen.
  2. Een andere, minder intense manier is de bodem schoonmaken met een vijverstofzuiger. Deze werkt zo, dat vijverdieren niet verstoord worden. Let er wel op dat de zuigmond smal genoeg is zodat korrels vijversubstraat er niet in verdwijnen. Meer informatie over je vijver schoonmaken lees je hier.

Simon adviseert al zijn klanten om in zowel grote als kleine vijvers een laag vijversubstraat aan te brengen. De poreuze stenen korrels vormen een ideale plek voor bacteriën die helpen het vijverwater kristalhelder te houden. Ook kun je vijverplanten (met of zonder mand) stevig neerzetten tussen het substraat.

Maart of april is een goed moment om je vijver schoon te maken. Wij raden aan om maximaal twee keer per jaar je vijver een grote(re) schoonmaakbeurt te geven, omdat je anders het onderwaterleven en biologische evenwicht teveel verstoort. Een tweede keer schoonmaken kun je in het najaar doen, bijvoorbeeld in oktober. Lees meer tips voor vijveronderhoud per seizoen.

Afgevallen blad, takken en andere plantdelen die op het water drijven, kun je het beste verwijderen uit de vijver. Dit doe je handig met een telescopisch schepnet, ofwel een schepnet met uitschuifbare steel. Daarmee kun je vanaf de oever tot ver op het vijveroppervlak bladeren vangen en uit je vijver vissen. Je kunt ook voorkomen dat er natuurlijk afval in de vijver terechtkomt; span hiervoor in het najaar – vóór de bomen hun bladeren verliezen – een fijnmazig net over je vijver. Dat vangt alles op en zodra de bomen kaal zijn, verwijder je het net mét bladeren weer. Simon raadt aan natuurlijk afval zo snel mogelijk uit de vijver te verwijderen, omdat het anders naar de bodem zal zinken waar het vergaat en een sliblaag vormt. Je vijver zal dan veel sneller een grote schoonmaakbeurt nodig hebben.

Van der Velde Waterplanten scoort een 9,3 op basis van 435 reviews Trustpilot

HOE KUNNEN WIJ HELPEN?

Gratis en vrijblijvend advies op maat

In 6 stappen een heldere vijver

WIL JIJ 10% KORTING?

Ontvang updates per e-mail van Van der Velde Waterplanten Schrijf je in en blijf op de hoogte van handige vijver tips en speciale acties

Ik wil graag vrijblijvend vijver advies

Vul het onderstaande formulier zo volledig mogelijk in en je ontvangt advies op maat.

 

VrijblijvenVijverAdvieszonderpag
Welke soort vijver heb je al of wil je hebben?
Selecteer je (gewenste) vijver
Maximale uploadgrootte: 2MB

Ik wil graag vrijblijvend vijver advies

Vul het onderstaande formulier zo volledig mogelijk in en je ontvangt advies op maat.

 

VrijblijvenVijverAdvieszonderpag
Welke soort vijver heb je al of wil je hebben?
Selecteer je (gewenste) vijver
Maximale uploadgrootte: 2MB
Doe de GRATIS vijver check
Hulp bij je vijver nodig?
  • Vijveradvies op maat
  • Beplantingsadvies
  • Problemen oplossen
Hulp bij je vijver nodig?
Doe de GRATIS vijver check
  • Vijveradvies op maat
  • Beplantingsadvies
  • Problemen oplossen