Wat moet je weten wanneer je problemen hebt met je vijver?

We laten zien hoe je problemen met je vijver herkent en geven voor deze problemen duidelijke stap-voor-stap oplossingen.

 • Draadalgen bestrijden en voorkomen
 • Zweefalgen bestrijden en voorkomen
 • Reiger bij de vijver
 • Vijverplanten groeien niet
 • Niet-groeiende vijverplanten
 • Groene of troebele vijver
 • Lekkende vijver
Van der Velde Waterplanten

Ontvang alle tips wanneer je wat aan je vijver moet doen.

- 5 tips van Simon bij vijverproblemen -

1. Zuurstofplanten tegen algen

Het is waar veel vijverbezitters voor vrezen: groen water of groene slierten in het water. In beide gevallen heb je te maken met algen. Bestrijden is mogelijk, maar voorkomen zou beter zijn. Simon zweert bij een ruime hoeveelheid zuurstofplantjes plaatsen in je vijver. Juist op de minder diepe plekken (zones) waar het sneller warm wordt, is het goed om ze te planten. Zuurstofplanten verbruiken dan namelijk al het aanwezige voedsel (CO2), zodat er niets overblijft voor algen. In ruil daarvoor geven de plantjes zuurstof af aan het water en helpen je vijver helder te houden.

2. Reiger weren? Help je vissen

Heel leuk dat er allerhande dieren op je vijver afkomen, precies wat je voor ogen had. Behalve die gulzige reiger dan. Een reiger weren is een uitdaging; het is gemakkelijker om je vissen wat hulp te bieden. Leg een stuk pvc-buis waar je vissen in passen op de bodem van de vijver, en ze zullen erin verdwijnen zodra de reiger aan de waterkant verschijnt. Ook een goed idee: waterlelies in je vijver laten groeien. De vissen – en kikkers – kunnen zich dan mooi schuil houden onder het blad van de lelie.

3. Geen helder water in de vijver

Het kan gebeuren dat het water in je vijver niet meer helder is. Er zijn meerdere oorzaken mogelijk die hiertoe leiden. Een ervan is dat het water te weinig voedingsstoffen bevat. Het water is te zuur en er is weinig CO2 aanwezig. Dit kun je heel goed verhelpen door nieuwe zuurstofplanten bij te plaatsen in de vijver en/of door een boost aan vijverbacteriën. Je kunt eerst een van tweeën proberen, of beide tegelijk. Heb hierna geduld, want het zal enkele dagen tot weken duren voordat je resultaat ziet.

4. Kies een mix aan vijverplanten

Wie een vijver aanlegt, heeft de keuze uit veel verschillende plantensoorten. Ze zijn in groepen in te delen: zuurstofplanten, moerasplanten, waterplanten, drijfplanten en waterlelies. Simon adviseert elke nieuwe en bestaande vijverbezitter om een mooie mix te maken van al deze vijverplanten. Juist de diversiteit maakt dat je vijver zichzelf in biologisch evenwicht zal weten te houden. Uiteraard kies je binnen elke categorie de soort die jij mooi vindt, vooral in water- en moerasplanten is er volop keuze. Kies je teveel planten van één soort of mis je een andere – bijvoorbeeld veel zuurstofplanten maar geen moerasplanten – dan kan dit er de oorzaak van zijn dat je vijver geen goede balans weet te vinden.

5. Slecht groeiende vijverplanten

Het is een veelvoorkomend probleem in met name nieuwe vijvers: de waterplanten willen niet goed groeien. Simons devies? Geduld hebben. Juist als een vijver net is aangelegd, is deze hard aan het werk om een goed evenwicht te vinden. De groei van vijverplanten hangt hiermee samen. Wel kun je, zeker bij een bestaande vijver, deze checklist doorlopen: vijverbacteriën zijn toegevoegd, de plantjes staan op de juiste diepte (of eventueel iets ondieper), er is voldoende lichtinval, en de vijverplantenklei is aangebracht. Heb je dit allemaal gedaan dan zullen je vijverplanten snel weer gaan groeien.

Draadalg

Draadalgen bestrijden en voorkomen

Niemand zit te wachten op een groene sliertenmassa in de vijver die waterplanten en -dieren overwoekert. Toch hoeven er geen alarmbellen af te gaan als je enkele draadalgen in je vijverwater ziet ontstaan.

zweefalgen

Zweefalgen bestrijden en voorkomen

Het is de angst van menig vijverhouder: het heldere water in de vijver kleurt groen. Als je hier pas laat achter komt, kan het zicht al behoorlijk troebel en felgroen zijn.

Reiger in je tuin bij de vijver

Heb je een reiger bij de vijver?

Dat een vijver dieren aantrekt, is meestal een van de wensen van een vijverbezitter. Maar er zijn dieren die hij liever niet ziet komen. De reiger is er zo een.

Vijverplanten groeien niet

Vijverplanten groeien niet

Willen jouw vijverplanten niet goed groeien? Dat kan verschillende oorzaken hebben. Voor elke oorzaak heeft Simon een oplossing, zodat je vijverplanten weer gaan groeien en bloeien.

Niet-groeiende vijverplanten

Probleem:

Ik heb mijn vijverplant penningkruid volgens de instructie in de vijvermandjes opgepot en in het moerasgedeelte (-15 cm) van ons vijvertje gezet. Het lijkt, enkele weken nadien, of de plantjes wegrotten. De blaadjes worden bruin en het lijkt net of ze oplossen. Er blijft helaas niet veel van over.

Oplossing:

De plantjes moeten acclimatiseren, de natuur zal dit zelf oplossen. Wat helpt is deze plant wat hoger plaatsen. Een hogere plaatsing betekent meer licht en warmte en dat zorgt weer voor meer kracht om de plant te laten groeien.

Probleem:

Een maand geleden heb ik in mijn bestaande, oude vijver nieuwe vijverplanten geplaatst, maar het lijkt of ze niet groeien en in bloei komen.

Oplossing:

Het wil nog weleens helpen om een extra dosis mineralen toe te voegen aan je vijver. Dit doe je door vijverplantenklei aan de voet van de vijverplanten te leggen. Deze klei bevat mineralen die je vijverplanten een boost zullen geven. Daarnaast is het zo dat bestaande vijvers zo nu en dan onderhoud nodig hebben. Lees verder over het onderhoud van waterplanten.

Probleem:

Inmiddels heb ik al enkele jaren een vijver in mijn voortuin, maar het lijkt of de waterplanten niet meer willen groeien. Wat is hier aan de hand?

Oplossing:

Het is goed mogelijk dat naar verloop van tijd het water minder voedingsstoffen bevat dan de vijverplanten nodig hebben. Dit los je eenvoudig op door vijverplantenvoeding toe te voegen aan de bodem. Daarnaast kan het een goed moment zijn om je vijverplanten een snoeibeurt te geven, juist nu je extra voeding aan de vijver hebt toegevoegd.

Probleem:

Het blad van mijn waterlelies ziet eruit of het wordt weggevreten. Er zijn al drie blaadjes compleet verdwenen. Ik heb geen vissen in de vijver, wel een paar kikkervisjes. Wat kan ik ertegen doen? Gaat de plant nog wel bloeien?

Oplossing:

Het opgevreten blad kan diverse oorzaken hebben. Er zijn meerdere insecten die het blad van de waterlelie opeten. Wij raden aan om (ruim) voldoende waterplanten in de vijver te plaatsen, dat zorgt ervoor dat insecten ze niet allemaal kunnen aanvreten. Desondanks zal uw waterlelie zeker nog wel gaan bloeien. Als u de plant hoger in de vijver plaatst, zal dit een snellere groei en ook bloei bevorderen.

zweefalgen

Groene of troebele vijver

Probleem:

Ik heb sinds een aantal weken een nieuwe vijver aangelegd en het water is nu helemaal groen geworden. Hoe kan dit? En wat kan ik ertegen doen?

Oplossing:

Dit gebeurt vaak in het begin bij het inrichten van de vijver. De vijver is nog aan het werk om biologisch evenwicht te krijgen en zweefalgen te bestrijden. De natuur gaat dit zelf rechttrekken, mits er voldoende vijverplanten aanwezig zijn en er bacteriën aan het water zijn toegevoegd. Zij zorgen dat de vijver helder wordt en zal blijven.

Probleem:

De winter is bijna voorbij en ik zie dat mijn vijver groen water heeft. Wat kan ik doen?

Oplossing:

Dit kan inderdaad voorkomen na de koude wintermaanden, maar ook als er enkele warme dagen zijn en het daarvoor koud is geweest. De vijver ontwaakt uit de winterrust, planten lopen nog achter maar door de felle zon wordt het water wel warm. Dit werkt zweefalgen in de hand die het water groen kleuren. De natuur zal dit zelf rechttrekken. Zodra de waterplanten wakker worden, ze meer zon krijgen en weer gaan groeien, zullen zij – mits er voldoende zijn – zorgen dat de vijver weer helder wordt.

Probleem:

Ik heb een koivijver in de tuin, maar het water blijft steeds maar troebel. Hoe kan dit?

Oplossing:

Troebel vijverwater in een koivijver kan komen doordat de koikarpers de waterplanten overhoop halen. Het zijn echte wroeters. Een oplossing is een bodem zonder planten of vijversubstraat. Vind je dit te kaal? Dan is een drijvend planteneiland, wellicht een goed idee, waarbij de vissen de planten niet meer kunnen opeten.

Probleem:

In mijn vijver heb ik aan de zijkant een pomp onder het wateroppervlak om de vijver gezond te houden, maar het water blijft maar troebel. Hoe kan dit?

Oplossing:

Troebel vijverwater kan veroorzaakt worden doordat de filterpomp te hard aan het werk is en hierdoor alle planten door elkaar blaast. Die verliezen hierdoor plantdelen die door het water gaan zweven en het water troebel maken. Dit kan ook voorkomen bij een fontein in de vijver. In beide gevallen adviseren we om het apparaat eerst een stand lager te zetten en te kijken of dit helpt. Is dit niet voldoende, kun je de pomp of fontein uitzetten. Lees meer over een vijver zonder pomp.

Lekkende vijver

Lekkende vijver

Probleem:

We hebben onze vijver jaren terug bij de aanleg met folie bekleed, maar we denken dat hij langzaam leegloopt. Hoe kan ik het lek opsporen?

Oplossing:

Dat is een vervelend probleem. Allereerst is het zaak het lek op te sporen.

 1. Als het waterpeil op een lager maar hetzelfde niveau blijft, zal het gat in de wand zitten boven het huidige waterniveau. Dit is gunstig. Vul de vijver bij met enkele centimeters en kijk nu langs de vijverrand of het lek te vinden is. Dit doe je bijvoorbeeld met een gekleurde vloeistof als melk, zodat je kunt zien waar het water als het ware stroomt; dit zal bij het lek zijn. Het lek plak je net als een luchtbed met behulp van een reparatieset die in de winkel verkrijgbaar is.
 2. Zit het gat in de bodem dan zal de vijver gelijkelijk aan helemaal leeglopen. Hier zul je op moeten wachten voordat het lek te vinden is. Is de vijver bijna leeg, kun je dezelfde tactiek met de melk nog eens proberen in het bodempje water dat er nog is.
 3. Tot slot kan het bij oudere vijvers voorkomen dat de folie is versleten en er langzaam water wegsijpelt. Dit is vaker zo bij vijvers met vijverfolie van pvc, omdat dit in een kortere levensduur heeft dan rubberfolie; zo’n 5 tot 10 jaar tegenover minstens 30 jaar. In dit geval zal de hele vijver geleegd moeten worden en opnieuw bekleed. Bekijk het stappenplan voor het (opnieuw) aanleggen van een vijver.

Veelgestelde vragen over vijverproblemen

Het kan voorkomen dat het water van je vijver steeds groener van kleur wordt. Hoogstwaarschijnlijk heb je last van zweefalgen. Om het water weer helder te maken, kun je drie dingen doen:

 1. Plaats meer zuurstofplanten in het water. Ze zuiveren het water door zuurstof af te geven en voedingsstoffen op te nemen.
 2. Zorg voor meer waterplanten in je vijver zoals snoekkruid of gele lis. Ze geven CO2 af aan het water, een belangrijke voedingsstof voor zuurstofplanten.
 3. Voeg extra mineralen toe in de vorm van vijverplantenklei. Ook mineralen vormen een voedingsstof voor zuurstofplantjes.

Was het vijverwater troebel geworden doordat er geen biologisch evenwicht was? Wanneer je nieuwe zuurstofplanten (en eventueel andere vijverplanten) hebt toegevoegd én je hebt een boost gegeven middels een extra dosis vijverbacteriën, kan het een aantal dagen tot enkele weken duren voordat het water weer helder wordt. De planten en bacteriën hebben immers tijd nodig om hun werk te doen.

Een kleine vijver houd je helder op dezelfde manier als bij andere vijversoorten: je kunt niet genoeg vijverplanten hebben staan. Kies een mooie samenstelling van zuurstofplanten, moerasplanten, waterplanten en waterlelies plus een bodem van vijversubstraat en je helpt je kleine vijvertje al een heel eind. Geschikte planten voor een kleine vijver zijn gele lis, een kleine waterlelie en hoornblad. Simon stelde speciale plantenpakketten samen voor zowel kleine als grote vijvers.

Zodra het vijverwater steeds groener wordt, heb je last van zweefalgen die de kop op hebben gestoken. Grijp zo snel mogelijk in, want als je te lang wacht zijn je vijverplanten niet meer te redden. Lees verder wat je kunt doen tegen zweefalgen.


Vraag ons gratis e-book aan.

Speciaal voor jou de belangrijkste do's en don'ts voor het onderhoud van je vijver, in een handig e-book.

Vraag ons gratis e-book aan.

Speciaal voor jou de belangrijkste do's en don'ts voor het onderhoud van je vijver, in een handig e-book.

Van der Velde Waterplanten scoort een 9,3 op basis van 285 reviews Trustpilot

HOE KUNNEN WIJ HELPEN?

Gratis en vrijblijvend advies op maat

In 6 stappen een heldere vijver

WIL JIJ 10% KORTING?

Ontvang updates per e-mail van Van der Velde Waterplanten Schrijf je in en blijf op de hoogte van handige vijver tips en speciale acties
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van tips en acties.
ONTVANG 10% KORTING!
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van tips en acties.
ONTVANG 10% KORTING!