De vijver als eyecatcher

Je hebt besloten om een vijver of waterpartij aan te laten leggen, of misschien ga je de vijver zelf graven en plaatsen. Goede keuze! Een vijver spreekt veel mensen aan, gezien water een eerste levensbehoefte is. Daarnaast brengt een waterpartij rust en harmonie. Door een vijver te plaatsen haal je een echte eyecatcher naar de tuin. Om inspiratie op te doen vind je op deze pagina foto’s van vijver voorbeelden en ideeën voor toepassingen en vijverplanten in jouw waterpartij.

Populaire winterharde vijverplanten voor in de vijver

biologische plantenvijver

Biologische plantenvijver

Simon is ervan overtuigd dat de natuur zichzelf regelt. Zo ook een vijver, mits we natuurlijk een aantal regels in acht nemen. Bijsturing is af en toe noodzakelijk, zeker wanneer er bijvoorbeeld een folie of ander materiaal is aangebracht om het water in de vijver te houden. Er zijn ook vijvers waar geen folie is aangebracht. Bij deze vijvers helpt de natuur de bodem te filteren. De gele lis helpt daarbij, dit is dé waterzuiveraar in de vijver.

biologische plantenvijver

Biologische plantenvijver met waterval

Drijfplanten

Drijfplanten en zuurstofplanten

Drijfplanten en zuurstofplanten zorgen voor helder water doordat ze het water filteren. Ook vissen zijn er blij mee, want ze gebruiken de planten graag als schuilplaats. Zuurstofplant hoornblad is er een die het ontzettend goed doet in de vijver en niet gaat woekeren.

Drijvend planteneiland

Drijvend planteneiland

Koikarpers houden van praktisch alle vijverplanten. Een perfecte oplossing om toch planten in je koivijver te hebben zonder dat ze worden opgegeten, is een drijvend planteneiland. Dit maak je eenvoudig met pvc-buizen en een Japanse mat, die water doorlaat voor de waterplanten. Penningkruid is een winterharde moerasplant die uitstekend past op zo’n eiland. Het mooie is dat de plant over de rand zal groeien waardoor je de pvc-buizen naar verloop van tijd niet meer ziet en je koikarpers toch af en toe wat te snacken hebben.

Strakke vijver

Een strakke vijver past in een moderne tuin

spiegelvijver met waterlelies

Strakke vijver of spiegelvijver

Een spiegelvijver is een strakke vijver met een wateroppervlakte zo glad als een spiegel. Dit soort vijvers wordt meestal ondiep geplaatst en er worden vaak pompen, filters en uv-apparatuur geadviseerd. Houd je van een spiegelvijver maar wil je toch waterplanten? Dan kun je er een aantal waterlelies in zetten. Zoals op de foto hiernaast, waar de roze waterlelie Nymphaea ‘Pink Opal’ bloeit.

Speigelvijver

Spiegelvijver mét planten

Doorgaans krijgen spiegelvijvers geen hulp van waterplanten, moerasplanten of waterlelies. Om toch een biologisch evenwicht te krijgen én te houden, raden we aan om extra veel onder water groeiende zuurstofplanten toe te voegen. Deze dragen ook bij aan het weren van algen in het water. Een combinatiepakket van deze planten past perfect in een spiegelvijver. Hierin zijn losse zuurstofplanten en zuurstofplanten in mandjes voor op de bodem opgenomen.

Natuurvijver of visvijver

Natuurvijver of visvijver

Bij een natuurvijver of visvijver zijn geen folie, kunststof of andere materialen op de bodem aangebracht om de bodem dicht te maken. Het zijn vaak zeer grote waterpartijen. Het water blijft op peil door bijvoorbeeld grondwater of door de aanvoer van water op een natuurlijke manier, anders dan kraanwater.

Waterpartij met waterlelies

Waterlelies

Waterlelies zijn populaire waterplanten, en niet alleen bij mensen. Ze zijn enorm belangrijk voor je vissen, die eronder kunnen schuilen en zo worden beschermd tegen dreigend gevaar. Waterlelies zijn absolute eyecatchers, die we aanbieden in alle soorten en maten. Overweeg je een grote vijver? Daarvoor hebben wij complete waterlelievelden van overjarige waterlelies. Die hoeven niet geplant te worden, maar kun je letterlijk direct in de vijver gooien.

Zwemvijver met filter en planten

Zwemvijver met plantenfilter

Zwemmen in de tuin doe je ’s zomers, en de bikkels onder ons nemen ook buiten de zomerperiode een duik. Een zwemvijver is een goedkoop zwembad dat relatief weinig omkijken nodig heeft, mits hij goed is aangelegd. Een volwaardig plantenfilter is hierbij onmisbaar, omdat dit dé filter is om je zwemwater helder en algenvrij te houden.

Witte dwergwaterlelie Nymphaea ‘Pygmaea Alba’

Witte dwergwaterlelie Nymphaea ‘Pygmaea Alba’

Waterplanten in ton als mini terrasvijver

Terrasvijver of minivijver

Graven is niet nodig als je kiest voor een terrasvijver ofwel minivijver in de tuin. Wat je wel nodig hebt is een waterdichte bak, schaal of regenton die als vijver gaat dienen, en uiteraard voldoende en verschillende vijverplanten. Het leuke is dat je je minivijver zo op je kleine terras of balkon kunt zetten. Moet jij eens opletten hoeveel leven erop afkomt! We hebben een aanrader voor je: de beste waterlelie voor zo’n kleine waterpartij is de witte dwergwaterlelie Nymphaea ‘Pygmaea Alba’.

Voorkomen is beter dan genezen.

Simons vijveradvies boek

Simon heeft een vijveradvies boek geschreven. Door zijn praktijkervaring kent hij de valkuilen die op ieders pad komen wanneer het gaat om een vijver goed in te richten en een biologische balans te creëren zodat het water in een natuurlijke vijver helder blijft.

Door het boek aan te schaffen kan je honderden Euro’s besparen door de vele tips van Simon op te volgen wanneer je overweegt om een vijver aan te leggen. In dit meer dan 120 pagina’s tellende boek worden alle facetten besproken die belangrijk zijn om uw droomvijver te verwezenlijken.

Mocht je het boek van Simon willen aanschaffen, ontvang je door zijn 35 jaar ervaring, veel waardevolle informatie waardoor je een leuk bedrag kunt besparen bij het aanleggen en beplanten van jouw vijver.

WIL JIJ 10% KORTING?

Ontvang updates per e-mail van Van der Velde Waterplanten Schrijf je in en blijf op de hoogte van handige vijver tips en speciale acties
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van tips en acties.
ONTVANG 10% KORTING!
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van tips en acties.
ONTVANG 10% KORTING!