Bacta Clear Van der Velde Waterplanten

Vijverbacteriën zorgen voor helder water

Ze zijn onzichtbaar voor het blote oog, maar wél heel belangrijk voor een gezonde vijver: vijverbacteriën. De kleine organismen spelen een belangrijke rol bij het biologisch evenwicht van elke waterpartij. Minuscule vijver bacteriën zorgen ervoor dat je vijver het hele jaar door schoon en helder blijft. Wat deze bacteriën precies zijn, hoe vaak je ze moet toevoegen en tips voor het schoonhouden van je vijver, vertellen we je graag. Ook laten we je kennis maken met de beste vijverbacteriën: Bacta Clear.

Bacta Clear Van der Velde Waterplanten

Wat zijn vijver bacteriën?

Goed, bacteriën zijn dus belangrijk voor het behouden van een schone vijver. Maar wat zijn het? Vijverbacteriën zijn eencellige micro-organismen die werken als een natuurlijk filtersysteem in het water. Ze zetten vervuilende stoffen, zoals ammonium en nitriet, om in stoffen die onschadelijk zijn voor de natuur. Daarbij geldt: voeg je een goede kwaliteit vijverbacteriën toe dan voorkom je ook algengroei in het water én ze reduceren organisch slib op de vijverbodem. Klinkt goed, toch?

Wat zijn nitrificerende bacteriën?

Nitrificerende bacteriën zijn hetzelfde als vijverbacteriën. De organismen hechten zich aan vijversubstraat op de boden van een vijver en aan de wortels van waterplanten. Ze zetten vervuilende stoffen (nitriet en nitraat bijvoorbeeld) om in CO2, wat een voedingsstof is voor zuurstofplanten. Zonder CO2 kunnen je zuurstofplanten verstikken in de vijver. Maar dankzij toevoeging van de nitrificerende bacteriën ofwel vijver bacteriën én voldoende zuurstofplanten, houden zij elkaar in evenwicht en blijft het water mooi helder.

Voordelen van vijverbacteriën

  • Vijverbacteriën zorgen voor behoud van helder water;
  • Ze helpen mee algengroei te voorkomen;
  • Vijverbacteriën reduceren bodemslib;
  • De bacteriën combineren uitstekend met vijversubstraat omdat ze zich eraan hechten;
  • Ze zetten zuurstof om in koolstofdioxide (CO2), zodat zuurstofplanten beter groeien;
  • De micro-organismen zijn milieuvriendelijk;
  • Vijverbacteriën dragen bij aan een betere waterkwaliteit.

In ons assortiment vind je de beste vijverbacteriën, namelijk Bacta Clear. Een natuurlijk product, die speciaal door ons ontwikkeld is.

Reviews


rottende bladeren en dode algen veroorzaken een vieze laag afval in de vorm van drab en slib op de bodem van uw vijver. Bacta Clear bevatten de juiste bacteriën en enzymen die uw vieze bodemlaag ‘opeten’. Gebruik 1 liter vanaf 1.000 liter water tot maximaal 20.000 liter water.

Welke bacteriën voor de vijver?

Overtollig visvoer, uitwerpselen, rottende bladeren en dode algen veroorzaken een vieze laag afval in de vorm van drab en slib op de bodem van de vijver. Daar zit je niet op te wachten. Voeg je de juiste mix aan bacteriën toe, dan zullen de organismen al dit afval voor je opruimen en wordt het water weer mooi helder. Bacta Clear is een door Simon ontwikkelde mix van de juiste bacteriën en enzymen die de vieze bodemlaag als het ware opeten. Gebruik 1 liter Bacta Clear voor 1000 tot maximaal 20.000 liter vijverwater. Bovendien zijn deze vijver bacteriën niet schadelijk voor mens, dier en plant.


De beste bacteriën voor de vijver

In ons assortiment vind je – al zeggen we het zelf – de beste vijverbacteriën: Bacta Clear. Het is een natuurlijk product, speciaal door ons ontwikkeld. Met Bacta Clear haal je de beste vijverbacteriën in huis die je aan jouw vijver kunt toevoegen. De minuscule bacteriën verwijderen overtollig visvoer, uitwerpselen van vissen, rottend blad en drab afkomstig van afgestorven algen. Dat dit een uitstekend product is, zeggen we niet zomaar. Simon heeft dankzij zijn jarenlange ervaring Bacta Clear weten te ontwikkelen, bestaande uit twee verschillende stammen bacteriën. Deze scheiden enzymen uit in de vijver die organische deeltjes in het water filteren zodat dit helder blijft.

Hoe vaak bacteriën toevoegen aan vijver?

Het is sowieso verstandig om bij de aanleg van je vijver een dosis vijverbacteriën toe te voegen. Dit geeft je vijver een gezonde start. Bestaat je vijver al langer? Dan raden wij aan om twee keer per jaar vijver bacteriën toe te voegen aan de vijver. Dit kan het beste in het voorjaar en in het najaar. Voor beide seizoenen geldt: maak indien nodig eerst de vijver algenvrij, bijvoorbeeld met Pond Block. Dit blok bestaat uit een biologisch bindmiddel dat geleidelijk in water oplost. Algen sterven door de vrijgekomen stof en zullen naar de bodem zakken. Pond Block is prima te combineren met Pond Clear-Zyme, kleine blokjes die bacteriën afgeven die overtollig organisch materiaal ‘opeten’. Je voegt ze eenvoudig toe aan kleinere vijvers. In zomer en winter is het niet nodig om vijverbacteriën toe te voegen aan het water.

In het voorjaar start het warmere seizoen, waardoor het water opwarmt en er meer onderhoud aan de vijver nodig zal zijn. Een uitstekend moment om vijverbacteriën toe te voegen is maart of april, zodat de waterkwaliteit van de vijver op een goed niveau komt en in balans zal blijven.

De vijverbacteriën die in het voorjaar zijn toegevoegd, kunnen in het najaar wel wat hulp gebruiken. De vijver heeft een boost van bacteriën nodig. Voeg in augustus of september de tweede dosis van het jaar toe, zodat het natuurlijke evenwicht in de vijver behouden blijft.

Vijverbacteriën kopen bij van der Velde Waterplanten

Van der Velde Waterplanten is al meer dan 35 jaar specialist in vijverplanten. Met het door onszelf  ontwikkelde Bacta Clear houd je elk soort vijver schoon en helder. Bovendien is Bacta Clear 100% biologisch, perfect dus om je vijver in natuurlijk evenwicht te brengen zónder chemicaliën. De micro-organismen zijn een goed hulpmiddel om elke vijver in de optimale balans te houden. Wil je weten hoe je een gezonde vijver aanlegt? Simon legt het je uit in zijn stappenplan.

Bacta Clear voor een heldere vijver

WIL JIJ 10% KORTING?

Ontvang updates per e-mail van Van der Velde Waterplanten Schrijf je in en blijf op de hoogte van handige vijver tips en speciale acties
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van tips en acties.
ONTVANG 10% KORTING!
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van tips en acties.
ONTVANG 10% KORTING!