Keuze uit rubber EPDM-folie en pvc-folie
De beste vijverfolie voor jouw vijver
Denk je erover een vijver in je tuin aan te leggen met vijverfolie? Goede idee! Een vijver verrijkt je woongenot en draagt bij aan de biodiversiteit. Win-win dus. Belangrijk is de keuze van de vijverfolie, daar zijn meerdere opties in mogelijk. Er zit verschil in dikte, kwaliteit, duurzaamheid en kosten. Lees verder en kies de beste vijverfolie voor jouw vijver.
Twee soorten vijverfolies
In tegenstelling tot een voorgevormde vijverbak, geeft het gebruik van vijverfolie je veel vrijheid. Je kunt namelijk zelf bepalen wat de vorm en grootte van de vijver wordt. Grofweg zijn er twee soorten vijverfolies beschikbaar: rubberfolie ofwel EPDM-folie, en pvc-folie. Wij raden EPDM-folie aan en leggen je graag uit waarom.
EPDM-vijverfolie of rubberfolie
Rubber vijverfolie is hetzelfde als EPDM-vijverfolie. EPDM is een synthetische rubber en is perfect geschikt voor het bekleden van je vijver, omdat het makkelijk in gebruik is dankzij de hoge mate van elasticiteit. EPDM-folie is daarnaast goed bestendig tegen weersinvloeden zoals ozon en uv-straling en heeft bovendien een lange levensduur; het gaat minstens 30 jaar mee. Dankzij de donkere (zwarte) kleur geeft deze foliesoort bijvoorbeeld het beste effect in een spiegelvijver. Maar ook in andere vijvers kiezen wij graag voor duurzaamheid en dus voor EPDM-folie.
Hoe duur is EPDM-vijverfolie?
De kosten voor EPDM-vijverfolie liggen hoger dan die van pvc-folie. Hoe duur precies, hangt af van de oppervlakte die je nodig hebt en de dikte die je kiest. Je kunt het zien als een investering, want een vijver leg je doorgaans aan voor vele jaren en met EPDM-folie ben je zeker van een goede bekleding die decennialang meegaat. De kosten kun je hierdoor ook uitsmeren over die jaren. Let er bij de aanschaf wel op dat je een folie kiest die geschikt is voor vijvers; daar zitten geen stoffen in die giftig zijn voor vijverdieren en -planten.

Pvc-vijverfolie
Een andere manier om je vijver te bekleden is gebruik te maken van pvc-vijverfolie. Het is een ander materiaal maar nog redelijk soepel. Daarom kun je het ook gebruiken in een vijvervorm die jij wilt. Pvc-folie bestaat uit delen die aan elkaar gelijmd of gelast zijn of kunnen worden. Dit maakt het materiaal gevoelig voor lekkages. Er wordt ook aangeraden om er een beschermdoek (zoals worteldoek of vliesdoek) onder te leggen, omdat het een dunne folielaag betreft. Wat niet zo handig is als je een vijver vol vijverplanten en -dieren wilt, is dat deze folie niet goed tegen uv-licht kan. Met andere woorden: te veel en te felle zon beschadigen het materiaal. Daarom zou meer schaduw beter zijn, wat dan weer nadelig is voor het vijverleven. De kosten van pvc-vijverfolie liggen lager dan die van rubberfolie. Dat kan een voordeel zijn, maar houd er rekening mee dat de levensduur doorgaans slechts 10 jaar is.
EPDM-vijverfolie versus pvc-vijverfolie
EPDM-vijverfolie
- Gaat minstens 30 jaar mee
- Is elastisch en makkelijk plooibaar in de hoeken
- Is bestand tegen invloeden van uv en ozon
- Beschermd tegen doorgroeien van plantwortels (m.u.v. riet en bamboe)
Pvc-vijverfolie
- Dient vervangen te worden na circa 10 jaar
- Kan stugger zijn in de verwerking, zeker bij koud weer
- Verhardt en/of beschadigt naar verloop van tijd door uv en ozon
- Zonder beschermdoek kunnen wortels erdoorheen groeien
Hoe dik moet een vijverfolie zijn?
Pvc-vijverfolie en EPDM-vijverfolie zijn er in verschillende diktes. Pvc komt in meerdere diktes, van 0,5 tot 1,5 mm. Voor een kleinere vijver kies je minstens een folie van 0,8 mm dikte, grote exemplaren zoals zwemvijvers bekleed je met pvc-folie van 1,5 mm dik. In beide gevallen is het nodig er een beschermlaag onder te leggen tegen wortelgroei. EPDM-folie kent diktes van 0,7 tot 2 mm dik, die allemaal minimaal 30 en maximaal 50 jaar meegaan. Afgezien van de wortels van bamboe en riet, is het materiaal ondoordringbaar voor plantwortels.
Leg je eigen vijver aan
Zo, deze keuze voor de beste folie was al een belangrijke stap. Maar er komt meer kijken bij het aanleggen van je eigen vijver in de tuin. Ben je op zoek naar meer uitleg? Lees verder over het ontwerpen van je vijver en bekijk Simons stappenplan voor hoe je een vijver aanleggen aanpakt.
Ontvang ons gratis e-book.
Met deze 10 stappen van Simon kan iedereen een vijver aanleggen en beplanten.
Ontvang ons gratis e-book.
Met deze 10 stappen van Simon kan iedereen een vijver aanleggen en beplanten.

Simon
Waterplantenkweker en vijverspecialist. Zegt altijd "Puur Natuur". Helder water zonder dure pomp, filters of waterverbeteraars. Dit gebruiken we in de natuur ook niet.. Lees hier meer over mij en over Van der Velde Waterplanten
Simons vijveradvies boek
Het boek bevat de basis voor het aanleggen en onderhouden van een vijver of waterpartij. Zowel groot als klein. In het meer dan 100 bladzijden dikke boek komen onder andere de volgende onderwerpen aan bod:

Simons vijveradvies boek
Het boek bevat de basis voor het aanleggen en onderhouden van een vijver of waterpartij. Zowel groot als klein. In het meer dan 100 bladzijden dikke boek komen onder andere de volgende onderwerpen aan bod:
- Welke vijver zoek je en waar moet je op letten?
- Uitleg over het verschil in zones in de vijver
- De vijver helder krijgen en houden
- Prijs € 24,95

Van der Velde Waterplanten scoort een 9,3 op basis van 285 reviews Trustpilot