Vijverplanten snoeien | Alles dat je moet weten over waterplanten en het snoeien hiervan
Om je waterplanten mooi, gezond en sterk te houden, is het belangrijk om de planten regelmatig te snoeien. Maar bij het snoeien van een vijverplant is het belangrijk om op een aantal dingen te letten om de planten gezond te houden. Wil je hier meer over te weten komen? Lees dan gauw verder.
Alles over vijverplanten snoeien
- Waar je op moet letten bij het snoeien van vijverplanten
- Vijverplanten snoeien
- Waterlelie snoeien
- Gele Lis snoeien
- Zuurstofplanten snoeien
- Moerasplanten snoeien
- Wat te doen met waterplanten in de winter?
Waar je op moet letten bij het snoeien van vijverplanten
Als je vijverplanten gaat snoeien, is het belangrijk, ongeacht welke soort waterplant je hebt, om dit op het juiste moment te doen. het beste moment om vijverplanten te snoeien is in het voorjaar of de vroege zomer, voordat ze volledig zijn uitgegroeid. Op dit moment zijn ze nog flexibel en gemakkelijker te snoeien. Wanneer je waterplanten in goede conditie zijn en zij hun functie in de vijver dus goed kunnen uitvoeren, zullen zij zorgen voor een natuurlijke vijver die zichzelf onderhoud en waarbij dus geen pompsystemen of vijverfilters voor nodig zijn.
Winterharde waterplanten
Winterharde waterplanten zijn de ideale investering voor de vijver omdat ze iedere winter overleven en ieder voorjaar weer mooier tot bloei komen. – Simon
Winterharde waterplanten uit eigen plantenkwekerij
Vijverplanten en waterplanten snoeien
Vijverplanten zijn niet alleen mooi om te zien, ze zijn ook belangrijk om het vijverwater en het waterleven in de vijver gezond te houden. Hierom is het belangrijk om de vijverplanten goed te verzorgen en te onderhouden. Snoei daarom ongeveer twee keer per jaar je vijverplanten. Verwijder dode en beschadigde bladeren: inspecteer de planten en verwijder alle dode of beschadigde bladeren. Hierdoor stimuleer je nieuwe groei en voorkom je dat de planten ziek worden. Gebruik een scherpe schaar of snoeischaar om de planten terug te snoeien tot de gewenste grootte en vorm. Knip de stelen schuin af zodat er geen water in kan blijven staan en de planten beter kunnen groeien en hun functie kunnen blijven uitoefenen in de vijver. Waterplanten zijn enorm belangrijk om je vijvervissen en andere vijverdieren gezond te houden.
Waterlelie snoeien
Waterlelies hebben een belangrijke functie als het aankomt op het schoonhouden van het vijverwater. Met hun mooie grote bladeren bedekken ze een groot deel van het wateroppervlak, hierdoor zorgen ze ervoor dat het wat beschermd wordt tegen zonlicht en dus warmte waardoor algengroei minder kans krijgt. Om waterlelies deze functie te laten behouden is het belangrijk om de bladeren van de waterlelies goed in de gaten te houden en te snoeien wanneer ze bijvoorbeeld bruin kleuren. Waterlelies houd je gezond door ze na ongeveer vier jaar te scheuren ofwel splitsen om ze te vermeerderen. Dit doe je vroeg in het voorjaar zodat de plant zich goed kan herstellen. Het beste haal je hiervoor eerst voorzichtig de vijvermand uit de vijver zodat je er goed bij kunt en het goed kunt zien. Scheuren doe je door de lelie te breken op de plekken waar zich nieuwe knoppen vormen; zorg altijd dat er een gedeelte wortel bij zit. De delen die je hebt afgesneden kun je in een eigen vijvermand plaatsen. Een goede voedselrijke aanplant is belangrijk, je kunt hiervoor bijvoorbeeld onze Aqua set gebruiken.
Winterharde waterlelies uit eigen plantenkwekerij
Gele Lis snoeien
Zoals voor vele vijverplanten geldt, is het ook voor de gele lis nodig hem te snoeien. Doe dit in principe eens per jaar. Het najaar is hiervoor de beste tijd, het moment dat de zaaddozen zijn losgelaten door de plant en hun werk is gedaan. Knip het geel geworden blad terug tot circa 20 cm boven de grond. Om extra groei te stimuleren kun je ook gedurende het groeiseizoen een keer snoeien. De plant zal dan harder gaan groeien waardoor hij meer voedingsstoffen aan het water onttrekt en dus beter zal gaan filteren.
Winterharde Lissen uit eigen plantenkwekerij
Zuurstofplanten snoeien
Zuurstofplanten zijn misschien wel de belangrijkste soort waterplanten voor in iedere soort vijver. De plant staat bekend om zijn zuurstofafgevende functie. Hiermee houden zuurstofplanten het water in de vijver schoon, helder en gezond. Hierom is het ook erg belangrijk om de waterplant goed te verzorgen en te snoeien wanneer nodig. Om nieuwe groei te stimuleren en ziektes te voorkomen is het belangrijk om de zuurstofplanten te inspecteren en alle dode of beschadigde bladeren te verwijderen. Gebruik een scherpe schaar of snoeischaar om de zuurstofplanten tot ongeveer de helft van de oorspronkelijke grootte terug te snoeien. Knip de stelen schuin af om te voorkomen dat er water in blijft staan en om de groei van de planten te bevorderen, doe je het niet zal de plant vooral bloemen ontwikkelen en niet veel meer groeien. Maar voor gezond vijverwater is het essentieel dat je zuurstofplanten blijven groeien. Snoei deze plantjes daarom tot -15 cm onder het wateroppervlak om de groei te blijven stimuleren.
Winterharde zuurstofplanten uit eigen plantenkwekerij
Moerasplanten snoeien
Moerasplanten groeien in ondiep water, aan de oever van de vijver, hierom worden moerasplanten ook wel oeverplanten genoemd. Moerasplanten zijn erg belangrijk om het water in de vijver gezond te houden door hun filterende en waterzuiverende werking. Ook lokken de mooie grote bloemen die veel moerasplanten allerlei insecten naar de vijver zoals: bijen en vlinders, waarmee deze bijzondere planten de biodiversiteit in de tuin verhogen. Daarom is het erg belangrijk om de moerasplanten goed te verzorgen en snoeien. Bekijk de moerasplant goed voordat je gaat snoeien. Verwijder eventuele dode of beschadigde bladeren of takken met een snoeischaar of mes. Snoei de planten tot net boven de grond of tot waar je wilt dat de nieuwe groei begint.
Winterharde moerasplanten uit eigen plantenkwekerij
Wat te doen met waterplanten in de winter?
Vorstgevoelige waterplanten kunnen het best uit de vijver gehaald worden wanneer de temperaturen in de winter flink dalen. Dan hebben ze namelijk de grootste kans om te overleven. Wanneer je jouw vorstgevoelige waterplanten ‘s winters in de vijver laat staan, is de kans erg groot dat zij dit niet zullen overleven en je in het voorjaar weer nieuwe waterplanten nodig zal hebben. Dit is niet ideaal omdat de vijver dan weer leeg gepompt moet worden om de vijver opnieuw in te kunnen richten. Kies daarom altijd voor winterharde waterplanten, dit zal je een hoop gedoe schelen en winterharde waterplanten zullen ieder voorjaar weer mooier tot bloei komen doordat zij ieder jaar groter en sterker zullen worden.
Veelgestelde vragen over vijverplanten snoeien
Vorstgevoelige waterplanten zullen de koude wintermaanden niet overleven. Kies daarom altijd voor winterharde waterplanten van waterplantenkwekerij van der Velde Waterplanten.
Alle waterplanten die wij, bij: waterplantenkwekerij van der Velde Waterplanten verkopen zijn winterhard. Onze waterplanten zullen hierdoor ieder voorjaar mooier en voller tot bloei komen. Een waterplant van van der Velde is dus echt een investering voor je vijver.

Simon van der Velde
Vijverspecialist en waterplantenkweker sinds 1986
Simons visie is om de natuur haar werk te laten doen in jouw vijver. Het niet nodig om allerlei meetapparatuur en waterverbeteraars te kopen. Als de vissen lekker zwemmen en de planten goed groeien, dan is het water in de vijver van goede kwaliteit. Met een goed beplantingsplan en de juiste aanpak kan je veel geld en onderhoud besparen, en zorgen voor een heldere, biologisch evenwichtige waterpartij die ieder jaar mooier wordt.
Dit bekeken anderen
Van der Velde Waterplanten scoort een 9,3 op basis van 285 reviews Trustpilot