Vijvers maken met Van der Velde Waterplanten

Kies jouw vijver

- 5 tips van Simon voor het kiezen van je vijver -

1. Zwemvijver is win-win


Een vijver in de tuin is populair. Het is heerlijk om vanuit huis uit te kijken op een mooie waterpartij waar het dierenleven op afkomt. Elke vijver is bovendien een heel goede bijdrage aan de biodiversiteit; je helpt er veel insecten mee, maar ook amfibieën en vogels zijn blij met een waterplaats om verkoeling of zelfs een habitat te vinden. Wie de ruimte en de middelen heeft, kiest voor een zwemvijver, waarbij er ruimte is voor een mooi plantenfilter én om te zwemmen. Dit is een zeer goede keuze als je het Simon vraagt, omdat dit een win-win optie is: de natuur én jijzelf hebben plezier van de vijver.

2. Spiegelvijver mét waterplanten


Wie denkt er bij een spiegelvijver aan een rechthoekige, zwarte bak met water waar niets in groeit? Juist. Maar zo’n tuinvijver blijft niet lang helder als je niet tóch zorgt voor enkele vijverplanten. Dit kan bescheiden met zuurstofplanten die uitsluitend onder water groeien. Ze raken de oppervlakte niet en de spiegelvijver blijft intact. Simon is er echter voorstander van om ook zo’n strakke vijver aan te kleden met de nodige vijverplanten. Drijfplanten zijn een goede optie, en ook waterlelies kunnen prachtig staan in de spiegelvijver. Dit hoeft niet over de hele lengte, je kunt er ook voor kiezen om slechts één hoek daarvoor te gebruiken zodat de rest van het oppervlak mooi strak blijft en je de voorbij trekkende wolken erin weerspiegeld ziet.

3. Denk goed na over je koivijver


Een koivijver is de vreemde eend in de bijt als het om tuin vijvers gaat. Waar het bij bijna alle vijvers draait om de waterpartij, plantenfilter of de complete uitstraling, ligt dat bij een koivijver anders. Eyecatcher zijn de prachtig gekleurde koi, vaak geplaatst in een vijver met donkere ondergrond. Het is raadzaam goed na te denken en je goed in te lezen over deze vijversoort. Een voorbeeld zijn de vijverplanten; de koi eten ze graag en dus is het zaak ze vis proof in je vijver te plaatsen. Dit kan met een drijvend planteneiland of simpelweg door veel planten te plaatsen, zodat het minder erg is als je koikarpers er wat van opsnoepen.

4. Genoeg zonlicht in je tuinvijver


Welke tuin vijver je ook kiest, de locatie van jouw vijver is belangrijk. Waterplanten en ook sommige dieren hebben het nodig om voldoende zonlicht te krijgen voor een gezonde groei. Daarom raadt Simon aan een vijver op een plek te plaatsen waar minstens 6 uur per dag zonlicht is. Op die manier geef je de vijverplanten die zowel onder als boven water groeien, de beste kans om jouw tuinvijver tot een prachtige biotoop te maken waar je van geniet.

5. Lekker veel vijverplanten in de tuin vijver


Voor iedere vijver, of deze nu groot of klein is, is het noodzakelijk om er genoeg en ook gevarieerde vijverplanten in te plaatsen. Een mix is het beste, denk hierbij aan waterlelies, zuurstofplanten, moerasplanten en drijfplanten. Simon adviseert zijn klanten om voor elke m2 minstens 1 vijvermand te plaatsen met daarin 4 plantjes. Plaats niet meer dan 4 van deze manden (dus 16 planten).

4 groepen waterplanten die samen algen groei tegen gaan


Vijverplanten pakketten

100% biologische gekweekt en alleen winterharde soorten


Soorten vijvers

Vijvers bestaan in veel verschillende soorten en maten. Je staat voor de keuze om een vijver te kiezen die bij jouw behoefte en tuin past.   

Simon vertelt je graag de belangrijkste tips & tricks voor het succesvol aanleggen en beplanten van de verschillende soorten vijvers:

 1. Minivijver
 2. Terrasvijver
 3. Biologische plantenvijver
 4. Zwemvijver
 5. Koivijver
 6. Natuurlijke vijver
 7. Spiegelvijver
 8. Visvijver
Van der Velde Waterplanten

Grote vijver aanleggen of inrichten?

Simons consult gaat je minimaal € 1.000,- besparen
Mini vijver maken in 5 stappen met onze handige mini vijverset

Mini vijver

Je hebt geen grote tuin nodig om een mooie natuurlijke vijver te hebben. Een minivijver kun je met de juiste tips ook op een balkon aanleggen. Wij geven je tips om een geslaagde mini vijver te maken

Een biologische plantenvijver ziet er zeer natuurlijk uit.

Biologische plantenvijver

Heb je liever een vrijwel onderhoudsvrije vijver, dan is een biologische vijver aanleggen in je tuin van grote meerwaarde. Een biologische vijver bevat veel vijverplanten, onderverdeeld in: zuurstofplanten, waterlelies, moerasplanten en waterplanten.

Van der Velde Waterplanten zwemvijver

Zwemvijver

Maak eerst een totaalplan voor de aanleg en de inrichting. Wat zijn de mogelijkheden qua omvang en oppervlak? Is het mogelijk om een dieper zwemgedeelte te creëren en een minder diep deel voor de beplanting?

Van der Velde Waterplanten koivijver

Koivijver

Een koivijver is een vijver speciaal voor jouw koi. Bijzonder aan deze vijver is dat hij een apart gedeelte heeft voor de beplanting, want je koi zijn dol op het eten van waterplanten! Een koivijver aanleggen, waar moet je allemaal op letten?

natuurlijke vijver met planten

Natuurlijke vijver

Voor een natuurlijke vijver geldt dat je eerst een totaalplan moet maken voor de aanleg en de inrichting. Wat is een mooie plek in de tuin, bijvoorbeeld ten opzichte van de zon en de overige inrichting van de tuin?

spiegelvijver rechthoekig

Spiegelvijver

Als je houdt van een strak design, dan is een ondiepe spiegelvijver interessant om in je tuin aan te leggen. Het woord ‘spiegel’ zegt het eigenlijk al: de aanwezige objecten naast de vijver worden weerspiegeld in het water.

Vijver voorbeelden

Vijver voorbeelden

Er zijn vele manieren om een vijver te ontwerpen, van kleine mini vijvers tot grote natuurlijke vijvertuinen. Ik geef je enkele vijverideeën met foto’s om je te inspireren bij het ontwerpen van je eigen vijver.

Andere vijver soorten en tips

Ontdek de rust en schoonheid van vijvers – alles wat je moet weten!

Ik wil graag vrijblijvend vijver advies

Vul het onderstaande formulier zo volledig mogelijk in en je ontvangt advies op maat.
VrijblijvenVijverAdvies
Welke soort vijver heb je al of wil je hebben?
Selecteer je (gewenste) vijver

Veelgestelde vragen over vijvers

Een kleine vijver maak je door zelf een gat in de grond te graven. Simon raadt aan dieptezones voor de verschillende vijverplanten te maken, alvorens je de vijver bekleedt met vijverfolie. Daarna is het tijd voor een bodem van vijversubstraat en het inrichten ervan met de door jouw gekozen vijverplanten. Bekijk al Simons tips voor het aanleggen van een kleine vijver in de tuin.

Een natuurlijke vijver noemen we ook wel een biologische plantenvijver. Hij is opgebouwd uit dieptezones voor de verschillende vijverplanten en is bekleed met vijverfolie. Je zet er vooral veel vijverplanten in, op de bodem komt een laag vijversubstraat en je voegt vijverbacteriën toe. Op deze manier kan de vijver zelf een biologisch evenwicht houden. In dit blog lees je alles over het maken van deze vijver.

 1. Terrasvijver, balkonvijver of minivijver: drie namen voor hetzelfde idee: vaak een grote ton of kuip gevuld met vijverplantjes en water, die uitstekend past op een klein terras of balkon.
 2. Biologische plantenvijver: deze vijversoort is voor liefhebbers van natuur die ook graag de biodiversiteit stimuleren. Er wordt geen gebruikgemaakt van een pomp of filter en de plantenvijver wordt zo ingericht dat hij zichzelf in biologisch evenwicht weet te houden. Deze vijver heeft een enorme aantrekkingskracht op insecten en (water)dieren.
 3. Zwemvijver: een heel populaire vijver die je steeds vaker in achtertuinen ziet opduiken. Het is geen zwembad, maar een vijver met een afgeschermd plantenfilter en een zwemgedeelte. De plantenfilter houdt het water in balans en helder.
 4. Koivijver: niet zomaar een vijver met vissen, maar met echte eyecatchers: fleurige koi vissen. Deze hobby, die overgewaaid is uit Japan, vergt de nodige voorkennis alvorens je besluit een koivijver aan te leggen.
 5. Natuurlijke vijver: de naam zegt het al; in een natuurvijver mag de natuur haar gang gaan. Er ligt geen vijverfolie op de bodem en het waterpeil komt tot stand dankzij een natuurlijke waterbron in de buurt van de vijver. Vanzelfsprekend komt er geen pomp of filter aan te pas, maar staat deze vijver vol met allerhande vijverplanten.
 6. Strakke vijver of spiegelvijver: deze vijver is vaak rechthoekig vormgegeven en uitgevoerd in beton of steen. Het wateroppervlak is strak en glad, zodat de omgeving erin wordt weerspiegeld. In een spiegelvijver kunnen uitstekend vijverplanten worden geplaatst zonder de weerspiegeling te verliezen.
 7. Kleine vijver: het is niet zozeer een vijversoort, maar wel een die het noemen waard is in dit rijtje. Een vijver is klein zodra er niet meer dan 10.000 liter water in zit. De uitvoering lijkt vaak op hoe een biologische plantenvijver eruitziet: lekker veel waterplanten waar volop dierenleven op afkomt.

De vorm van je vijver is een vrije keuze en zal voor iedereen anders zijn. Er zijn een aantal zaken waar je rekening mee dient te houden bij de keuze voor vijvervorm. Bekijk hoe je je eigen vijver ontwerpt en denk alvast na over deze vragen:

 • Wat is de functie van de vijver? Wil je insecten en amfibieën aantrekken, wens je een stel mooie vissen om van te genieten, of past een strakke vijver goed in je modieuze tuin?
 • Waar houd je van? De een houdt van weelderige plantengroei en een vijver die opgaat in zijn natuurlijke omgeving, de ander gaat liever voor een weerspiegelend wateroppervlak met strakke randen.
 • Hoeveel ruimte heb je beschikbaar? Een belangrijk punt dat de mogelijkheden van de vijversoort en -vorm mede bepaalt. Goed om te weten: een organische vorm vijver is gemakkelijk zelf uit te graven, maar voor een vijver met betonnen wanden (zoals bij een spiegelvijver) zul je hulp moeten inschakelen.

Een natuurlijke ofwel plantenvijver met vijverfolie dient minimaal -80 cm diep te zijn. Simon raadt vaak aan om een vijver -100 cm diep te maken, zodat het onderwaterleven en ook vijverplanten meer ruimte krijgen. Dit geldt ook voor een natuurlijke kleine vijver. De breedte dient minstens 120 cm te zijn.

Nee, voor een vijver die bestaat uit een gat in de grond bekleed met vijverfolie, is geen vergunning nodig. Zo’n siervijver wordt niet gezien als bouwwerk en dus is er geen vergunning voor nodig. Uiteraard dient de vijver op eigen terrein – het eigen erf – bij een woning te worden gerealiseerd. Afhankelijk van hoe groot je de vijver maakt of welke bouwtechniek je hanteert, kan er wel een omgevingsvergunning nodig zijn. Denk aan graafmachines of andere machinerie die via de openbare ruimte nabij de woning gedurende de aanleg een belemmering vormen. Informeer hiervoor bij je gemeente.

Een vijver kán weinig onderhoud vergen. Wil je zo’n vijver, dan adviseert Simon om een biologische plantenvijver te maken waarbij de vijverplanten samen met bacteriën het water helder weten te houden. Een pomp of filter is zelfs niet nodig in deze vijversoort. Heb je vissen in de vijver, staat er een boom met afvallend blad naast je vijver of staan er te weinig vijverplanten in, dan zijn dit allemaal factoren die invloed hebben op de mate van onderhoud van de waterpartij. Lees alles over het onderhoud van je vijver.

Als je het hebt over een kleine vijver in de tuin, raadt Simon aan deze minstens -80 cm, maar liever -100 cm diep te maken. Op deze manier bied je vijverplanten en vijverdieren zoals kikkers en salamanders genoeg ruimte om goed te kunnen groeien en leven. Daarnaast is een breedte van 120 cm of meer een goed startpunt. Uitzondering hierop is uiteraard de minivijver, waarbij je de bak met water zo op balkon of terras plaatst.

Vijverbakken zijn er is alle soorten, maten en materialen. En daarmee varieert de prijs natuurlijk ook. Een kleine vijverbak van 150 liter heb je voor ongeveer € 50, een van 200 liter voor zo’n € 140. Ga je voor een wat grotere vijver van 500+ liter, betaal je een prijs van tegen de € 400. Voor vijverbakken tussen de 1000 en 2000 liter betaal je circa € 400 tot € 900. Nog grotere exemplaren met meer liters kosten vaak meer dan € 1000 of zelfs duizenden euro’s.

Voor een vijver in de tuin kies je het beste een plek die vier tot zes uur per dag zonlicht vangt, zodat alle vijverplanten lekker kunnen groeien. Het is verder raadzaam om een vijver niet naast of nabij een bladverliezende boom of struik te plaatsen, omdat je dan elk najaar een vijver vol bladeren aantreft. Lees meer tips voor een vijver aanleggen in Simons stappenplan.

Een natuurlijke vijver is vaak groot en wordt aangelegd zonder folie op de bodem. Er wordt gebruikgemaakt van een natuurlijke waterbron in de nabije omgeving. Bekijk hoe de aanleg van een natuurlijke vijver in zijn werk gaat. Wil je een plantenvijver waarin je vooral veel vijverplanten plaatst en dieren op afkomen, maar waar wel vijverfolie op de bodem ligt? Dan hebben we het over een biologische plantenvijver. Lees verder over deze vijversoort.


Van der Velde Waterplanten scoort een 9,3 op basis van 435 reviews Trustpilot

HOE KUNNEN WIJ HELPEN?

Gratis en vrijblijvend advies op maat

In 6 stappen een heldere vijver

WIL JIJ 10% KORTING?

Ontvang updates per e-mail van Van der Velde Waterplanten Schrijf je in en blijf op de hoogte van handige vijver tips en speciale acties

Ik wil graag vrijblijvend vijver advies

Vul het onderstaande formulier zo volledig mogelijk in en je ontvangt advies op maat.

 

VrijblijvenVijverAdvieszonderpag
Welke soort vijver heb je al of wil je hebben?
Selecteer je (gewenste) vijver
Maximale uploadgrootte: 2MB

Ik wil graag vrijblijvend vijver advies

Vul het onderstaande formulier zo volledig mogelijk in en je ontvangt advies op maat.

 

VrijblijvenVijverAdvieszonderpag
Welke soort vijver heb je al of wil je hebben?
Selecteer je (gewenste) vijver
Maximale uploadgrootte: 2MB
Doe de GRATIS vijver check
Hulp bij je vijver nodig?
 • Vijveradvies op maat
 • Beplantingsadvies
 • Problemen oplossen
Hulp bij je vijver nodig?
Doe de GRATIS vijver check
 • Vijveradvies op maat
 • Beplantingsadvies
 • Problemen oplossen