Verschillende vissoorten voor in de vijver

Kies jouw vis


Vier groepen visvriendelijke waterplanten voor jouw vijvervissen in de vijver


Visvriendelijke planten pakketten

100% biologische gekweekte en winterharde waterplanten


Benieuwd naar welke vijver dieren er allemaal zijn?

Vijvervissen

Een vijver bezorgt je tuin enorm veel dierenleven. Libellen, vogels, kikkers en als je geluk hebt ook een salamandertje weten hun weg naar het water te vinden. Met vissen gaat het anders, die zul je zelf in de vijver moeten plaatsen. Welke vissen zijn geschikt voor de vijver? En hoeveel vissen plaats je? We helpen je graag op weg om jouw droom visvijver te maken.

Van der Velde Waterplanten

Grote vijver aanleggen of inrichten?

Simons consult gaat je minimaal € 1.000,- besparen

- 5 tips van Simon voor het kiezen van de geschikte vis voor jouw vijver -

1. Hoeveel vijver vissen en welke soorten?

Omdat wij geloven in vijvers die zichzelf in een natuurlijke balans weten te houden, gaat ons advies altijd uit van een vijver zonder pomp op filter. Ook in dit soort vijvers is het heel goed mogelijk vissen te houden, mits je het aantal binnen de perken houdt. Op die manier kan de vijver – opgebouwd met vijversubstraat en voldoende verschillende vijverplanten – de uitwerpselen van de vissen prima opruimen. Verder is het niet nodig de vissen te voeren; ze vinden genoeg voedsel in en boven de vijver. Wij raden aan om 20 cm vis per 1000 liter (1 m3) water aan te houden. Heb je een niet al te grote vijver (lees: geen natuurvijver), zet dan soorten uit die niet al te groot worden. Denk hierbij aan shubunkin of goudelrits. Overigens geldt voor koivijvers een compleet ander verhaal; lees daarvoor meer over koivijvers.

2. Kies geen plantetende vissen

Van de vele soorten ‘vijvervissen’ die er zijn, zijn niet alle soorten geschikt voor in elke vijver. Een vijver die in biologische evenwicht is, is er een met vele vijverplanten. Dan is het niet verstandig om vissen in je vijver te zetten die van nature graag vijverplanten eten. De goudvis is zo’n soort, ondanks dat het een erg populaire vijvervis is. Betere alternatieven zijn blauwwinde of komeetstaart. Deze vissen eten van nature aan de oppervlakte en helpen zo mee de vijver insecten- én mugvrij te maken.

3. Welke vissen in (ondiepe) vijver?

Vijvers zijn er in allerlei formaten. Er zijn heel kleine vijvers, zoals een mini- of terrasvijver, maar ook enorme exemplaren als een natuurlijke vijver of zwemvijver. En heel vaak vinden mensen het leuk om hun vijver aan te vullen met vissen. Dit kan in nagenoeg alle gevallen, mits je rekening houdt met de hoeveelheid water die in de vijver zit en het aantal vissen dat je erin plaatst. Zeer belangrijk hierbij is dat de vijver minimaal -80 cm diep dient te zijn om vissen in te kunnen houden. Enkele vijversoorten op een rij:

 • Kleine vijver: deze vijversoort bevat minder dan 10.000 liter water. Plaats slechts enkele vissen in deze vijver, zoals goudwinde, bittervoorntje of shubunkin. Let op dat het er vooral niet te veel zijn want dan kan de vijver zichzelf niet in evenwicht houden vanwege een overschot aan uitwerpselen.
 • Minivijver of terrasvijver: dit zijn erg kleine vijvers, vaak opgebouwd uit een lege ton of bak gevuld met water en vijverplanten. Wij raden aan geen vissen te plaatsen in de minivijver omdat het water te snel opwarmt en de vissen dan niet kunnen overleven.
 • Natuurlijke vijver: hoe groter de vijver, hoe groter de vissen die je kunt uitzetten. In een natuurvijver van formaat kun je denken aan brasem, voorn of karpers. Wil je er een visvijver van maken? Plaats dan ook enkele roofvissen zoals bijvoorbeeld de snoek. Die zorgen ervoor dat zwakke en zieke vissen worden opgegeten en de vissenstand gezond blijft.
 • Vijver voor dieren: het lijkt misschien logisch om in zo’n vijver vissen te laten rondzwemmen, maar kijk hiermee uit. Vissen schrikken namelijk kikkers en salamanders af als ze groot of met veel zijn en kikkerdril dient voor hen als voedsel. Plaats echt maar enkele bescheiden vissen als je ook andere waterdieren wilt aantrekken.

4. Zoetwatermosselen eten algen in de vijver

Heb je geregeld last van algen in de vijver? Zoetwatermosselen worden ook wel de stofzuigers van de vijver genoemd en zijn een slimme oplossing voor het algenprobleem. Ze kruipen over de bodem van de vijver en overal waar ze zijn geweest, is de bodem een stuk schoner. Ze eten namelijk het slib van de bodem en ook de zweefalgen die in het water rondzwerven. Op deze manier filteren zoetwatermosselen het water, waarbij ze ongeveer 20 liter per uur ‘verwerken’. Dit maakt het een zeer goed idee om een aantal zoetwatermosselen in je vijver te laten. Sterker nog, Simon vindt deze schelpdieren onmisbaar in elke natuurlijke vijversoort. Last zul je niet van ze hebben, want ze verstoppen zich graag tussen het vijversubstraat op de bodem. Hoeveel zoetwatermosselen je plaatst? Ons advies luidt: vijf mosselen per 1000 liter (1 m³) water.

5. Vissen én waterlelies

Wie graag vissen in zijn vijver heeft, doet er bovendien goed aan waterlelies te plaatsen. Niet alleen omdat waterlelies zo’n prachtige, karakteristieke vijverplanten zijn natuurlijk, maar ook omdat vissen hier veel aan hebben. Ze gebruiken waterlelies namelijk om zich onder te verschuilen indien er gevaar dreigt van buiten de vijver; bijvoorbeeld als er een reiger of kat op bezoek komt. Om deze reden is het raadzaam waterlelies pas in het vroege voorjaar te snoeien, zodat je vissen de hele winter profijt hebben van het afgestorven blad.

Vissen in verschillende soorten en maten

Koi karpers tussen de vijverplanten

Koi karpers

Dé vijvervis is voor liefhebbers de koi. De prachtige kleuren en patronen die bij elke vis anders zijn, zijn voor fans vaak de reden dat ze een koivijver in de tuin nemen. Van oudsher komt deze hobby uit Japan, maar inmiddels is het houden van koivissen wereldwijd verspreid. Koi houd je niet zomaar, want er komt het een en ander bij kijken. Ze eten bijvoorbeeld heel graag vijverplanten, die het daardoor zwaar te halen hebben in een vijver met koi. Lees alles over koikarpers houden op onze pagina over koivijvers.

Algeneter vis in het water

Algeneter

De Algeneter vis is een populaire keuze voor veel vijverbezitters omdat ze bekend staan om hun vermogen om het water helder te houden door het eten van overtollige algen. Dit maakt ze een waardevolle toevoeging aan elke vijveromgeving, aangezien het beheersen van algenovergroei een belangrijk onderdeel is van het onderhouden van een gezonde vijver. Bovendien zijn Algeneters mooi om naar te kijken, met een scala aan kleuren en patronen op hun schubben. Als je op zoek bent naar een vis die niet alleen functioneel is, maar ook visueel aantrekkelijk, overweeg dan een Algeneter voor jouw vijver.

Shubunkins in de vijver

Shubunkin

De kleurrijke, vaak gespikkelde shubunkin visjes zijn populair in veel vijvers. Ze redden zich over het algemeen prima zelf, mits je minimaal vijf exemplaren uitzet in je vijver. Het zijn echte schoolvissen. De shubunkin is familie van de goudvis, maar heeft een gesluierde staart. Deze vissoort is in Japan gefokt en gekruist met een telescoopvis. Shubunkins worden tot 25 cm groot en kunnen maar liefst 20 jaar oud worden. Plaats ze bijvoorbeeld samen met goudwindes of koikarpers.

Goudvis in de vijver

Goudvissen

De Goudvis is een klassieker onder de vijvervissen en is al jaren een populaire keuze voor vijverbezitters over de hele wereld. Dit komt mede door hun heldere kleuren en mooie vinnen, wat hen visueel aantrekkelijk maakt in elke vijver. Goudvissen zijn bovendien zeer hardnekkig en kunnen gemakkelijk aangepast worden aan verschillende omgevingen, waardoor ze een goede keuze zijn voor zowel beginnende als ervaren vijverbezitters.

Steur alleen in de vijver

Steur

De steur vis is een langzame zwemmer die enorm groot kan worden. Plaats hem daarom alleen in vijvers die minstens -120 cm diep zijn en minimaal 10.000 liter water bevatten. Steurvissen zijn goed ziekteresistent en daarmee sterke vissen. Wellicht zijn ze wat saai, want ze zwemmen het liefst in een vijver met weinig begroeiing op de bodem. Houd er rekening mee dat je deze vissen zelf zult moeten voeren. Ze kunnen samen met koikarpers worden gehouden.

Grondel in het water

Grondels

De steur vis is een langzame zwemmer die enorm groot kan worden. Plaats hem daarom alleen in vijvers die minstens -120 cm diep zijn en minimaal 10.000 liter water bevatten. Steurvissen zijn goed ziekteresistent en daarmee sterke vissen. Wellicht zijn ze wat saai, want ze zwemmen het liefst in een vijver met weinig begroeiing op de bodem. Houd er rekening mee dat je deze vissen zelf zult moeten voeren. Ze kunnen samen met koikarpers worden gehouden.

Goudelrits in de vijver

Goudelrits

De oranjeachtige goudelritsen zijn in Noord-Amerika gekweekte scholenvisjes die maximaal 8 cm groot worden. Goed geschikt dus voor kleine vijvers. Ze kunnen veel hebben als het gaat om waterwaardes en temperaturen, al houden ze niet van te veel stroming (zoals vele vissen) en is veel begroeiing een must. Hier kunnen ze zich goed verscholen houden voor mogelijke vijanden. Goudelritsen weten doorgaans voldoende voedsel in de vijver te vinden. Wie wil dat de soort zich voortplant, doet er goed aan waterlelies te plaatsen; aan de onderkant van het blad zetten ze vaak hun eitjes af.

Windes in de vijver

Windes

Goudwindes en blauwwindes zijn vissen die meegroeien met de grootte van hun habitat, ze kunnen zelfs 50 cm groot worden. Het zijn makkelijke vijvervissen die je het beste in een school in de vijver plaatst. Mits je er niet te veel in je vijver laat, is bijvoeren niet nodig. Deze windes vinden zelf voedsel en ’s avonds kan het zomaar zijn dat je ze boven het water ziet uitspingen. Ze zijn dan op jacht naar insecten, die ook op hun menu staan. Goudwindes en blauwwindes (ook wel blauwe winde) gaan goed samen in de vijver met shubunkins. Reken 20 cm vis per m3 (1000 liter) water.

Zonnebaars vis in de vijver

Zonnebaars

Wat ooit een goede vis was voor bepaald soort vijvers, maar nu verboden is sinds 2019. Een heel handig visje voor je vijver was de zonnebaars. Zonnebaarzen eten vlees, dus staan insecten en parasieten op het menu. Daarmee helpen ze om de vissen in je vijver én je vijver gezond te houden. Ze eten namelijk wormpjes of bloedzuigers die een gevaar kunnen vormen voor bijvoorbeeld koi. De reden dat de vis verboden is dat hij ook de eitjes en larven van andere vijverdieren opat. Geen aanwinst dus als je graag kikkers of salamanders verwelkomt in je vijver. Volwassen zonnebaarzen leven solitair, dus maar één vis in de vijver was vroeger aan te raden.

Komeetstaart goudvis

Komeetstaart

Met zijn enorme staartvin en gevlekte kleuren is de komeetstaart een mooie vijvervis. Hij lijkt in gedrag – en ook hier en daar in uiterlijk – op de goudvis, maar is een gefokte variant hiervan. Komeetstaarten groeien uit tot circa 40 cm en leven lang: ze kunnen 20 à 30 jaar oud worden. De komeetstaart is een scholenvis, zet er daarom ten minste vijf uit in je vijver. Reken vijf stuks per 1 m3 (1000 liter). Het zijn heel snelle zwemmers die hun voedsel aan de oppervlakte van het water vinden. Voordeel hiervan is dat je ze vaak goed kunt zien én dat je vijverplanten gespaard blijven van vraat.

Wat ooit een goede vis was voor bepaald soort vijvers, maar nu verboden is sinds 2019. Een heel handig visje voor je vijver was de zonnebaars. Zonnebaarzen eten vlees, dus staan insecten en parasieten op het menu. Daarmee helpen ze om de vissen in je vijver én je vijver gezond te houden. Ze eten namelijk wormpjes of bloedzuigers die een gevaar kunnen vormen voor bijvoorbeeld koi. De reden dat de vis verboden is dat hij ook de eitjes en larven van andere vijverdieren opat. Geen aanwinst dus als je graag kikkers of salamanders verwelkomt in je vijver. Volwassen zonnebaarzen leven solitair, dus maar één vis in de vijver was vroeger aan te raden.

Bittervoorn legt haar eitjes in de zoetwatermossel

Bittervoorn

Bittervoorntjes, familie van de karpers, zijn zilverkleurige visjes die slechts zo’n 10 cm lang worden. Ze zijn perfect voor kleine vijvers. Zoals veel kleine vissen is de bittervoorn een scholenvis, plaats daarom minimaal zes stuks in je vijver. De vissen leven graag in ondiep water tussen de planten en kiezels, waardoor een moeraszone de favoriete stek zal zijn van de visjes. Bittervoorntjes eten planten en kleine insecten. Wil je dat ze zich voortplanten? Dan is het noodzakelijk ook zoetwatermosselen in je vijver te plaatsen. Bittervoorns leggen hun eitjes namelijk in de kieuwholte van een levende mossel.

Koi karpers in de vijver

Visvijver

Verwelkom in de wereld van visvijvers! Een visvijver is een magische plek die rust en ontspanning uitstraalt. Het is een plek waar je heerlijk kunt genieten van de natuur en de rustgevende bewegingen van de vissen. Of je nu een fan bent van levendige koi-vissen of meer houdt van de serene schoonheid van goudvissen, een visvijver biedt een unieke beleving. Laat je verrassen door de vele mogelijkheden en ontdek hoe je jouw eigen visvijver kunt creëren.


Ik wil graag vrijblijvend vijver advies

Vul het onderstaande formulier zo volledig mogelijk in en je ontvangt advies op maat.
VrijblijvenVijverAdvies
Welke soort vijver heb je al of wil je hebben?
Selecteer je (gewenste) vijver

Veelgestelde vragen over vijvervissen

Volgens Simon zijn de beste vissen voor de vijver: Windes. Goudwindes en blauwwindes zijn vissen die meegroeien met de grootte van hun habitat, ze kunnen zelfs 50 cm groot worden. Het zijn makkelijke vijvervissen die je het beste in een school in de vijver plaatst. Mits je er niet te veel in je vijver laat, is bijvoeren niet nodig. Deze windes vinden zelf voedsel en ’s avonds kan het zomaar zijn dat je ze boven het water ziet uitspingen. Ze zijn dan op jacht naar insecten, die ook op hun menu staan. Goudwindes en blauwwindes (ook wel blauwe winde) gaan goed samen in de vijver met shubunkins. Reken 20 cm vis per m3 (1000 liter) water.

De 10 populairste vijvervissen zijn:

 1. Koi karpers
 2. Algeneter
 3. Shubunkin
 4. Goudvissen
 5. Steur
 6. Grondel
 7. Goudelrits
 8. Windes
 9. Bittervoorn
 10. Komeetstaart

Van der Velde Waterplanten scoort een 9,3 op basis van 435 reviews Trustpilot

HOE KUNNEN WIJ HELPEN?

Gratis en vrijblijvend advies op maat

In 6 stappen een heldere vijver

WIL JIJ 10% KORTING?

Ontvang updates per e-mail van Van der Velde Waterplanten Schrijf je in en blijf op de hoogte van handige vijver tips en speciale acties
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van tips en acties.
Ontvang 10% korting
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van tips en acties.
ONTVANG 10% KORTING!

Ik wil graag vrijblijvend vijver advies

Vul het onderstaande formulier zo volledig mogelijk in en je ontvangt advies op maat.

 

VrijblijvenVijverAdvieszonderpag
Welke soort vijver heb je al of wil je hebben?
Selecteer je (gewenste) vijver
Maximale uploadgrootte: 2MB

Ik wil graag vrijblijvend vijver advies

Vul het onderstaande formulier zo volledig mogelijk in en je ontvangt advies op maat.

 

VrijblijvenVijverAdvieszonderpag
Welke soort vijver heb je al of wil je hebben?
Selecteer je (gewenste) vijver
Maximale uploadgrootte: 2MB