Waterkwaliteit Nederland verbeteren met waterplanten

Verveelvoudig verontreinigde wateren een ding van het verleden met waterplanten! Ze zijn de ideale oplossing voor het bevorderen van een rijke biodiversiteit in grachten, meren of sloten.

De waterkwaliteit in de Nederlandse wateren holt achteruit. Droogte bedreigt onderwaterleven doordat sloten en kleine wateren droogvallen of dalen in waterpeil, en het gebruik van chemische middelen verontreinigt het water. Het dierenleven, en daarmee de biodiversiteit, staat onder druk. Wij, Van der Velde Waterplanten, leveren graag een bijdrage bij het oplossen van dit maatschappelijke probleem. Dit doen wij door partijen te adviseren over de toepassing van waterplanten én we hebben de benodigde inheemse plantensoorten voor vele waterpartijen beschikbaar.

Onderwaterleven voor biodiversiteit

Wat je niet ziet, bestaat niet. Die uitspraak gaat niet op als we het hebben over leven onder en nabij het water. De vele rivieren, beekjes, vennen en wat al niet meer die ons land rijk is, bieden ontelbare vogels, planten, insecten en andere dieren de kans te (over)leven. De meeste ervan zijn onmisbaar voor een evenwichtige biodiversiteit in Nederland en daarmee ook voor de mens. Door het toepassen van de juiste (zuiverende) waterplanten wordt de kwaliteit van het water verbeterd. Het gevolg is dat meer dieren en insecten een plek weten te vinden in het water.

Hoe is de waterkwaliteit in Nederland?

Helaas is het slecht gesteld met onze wateren. De waterkwaliteit is op veel plekken niet goed of ronduit slecht en vanwege droogte bedreigt een lage waterstand het onderwaterleven. Sommige gemeenten vaardigen vaarverboden uit in de hoop dat waterplanten zo beter kunnen groeien in het ondiepe water. Boosdoener van de belabberde waterkwaliteit in vooral de kleinere wateren in ons land, zijn veelal het gebruik van onder meer pesticiden en meststoffen. En er dreigt een groter gevaar: het wordt steeds lastiger om van het vervuilde water schoon drinkwater te maken. De hoogste tijd dus dat er wordt ingegrepen, en wij bieden hiervoor graag een helpende hand.

Hoe meer waterplanten, hoe beter

Waterplantenkweker en vijverspecialist Simon van der Velde heeft ruim 35 jaar ervaring met het kweken van vele soorten waterplanten. Hij is voorstander van waterpartijen die zichzelf in stand houden zonder toepassing van kunstmatige middelen of apparaten en adviseert hier vele bedrijven en particulieren over. De oplossing voor verontreinigde wateren – of dat nu een gracht, meer of sloot is – is het toepassen van een ruime hoeveelheid waterplanten. Bijvoorbeeld meerjarige, winterharde waterlelies uit eigen kwekerij. Deze waterplanten kun je direct in grotere wateren plaatsen zonder ze te hoeven planten, want dat doen ze zelf. Waterlelies zijn nuttige waterplanten omdat ze de waterkwaliteit verbeteren; ze weren de zon uit het water waardoor dit minder snel opwarmt en algen geen kans krijgen. Tegelijk vormen ze een (schuil)plek voor amfibieën, vissen en insecten. In onze kwekerij zijn deze winterharde waterlelies per 30 stuks verkrijgbaar, perfect om in groten getale te plaatsen.

Een boost met riet en kleine lisdodde

Zeker een aanrader van Simon is de oeverplant riet (Phragmites Australis). Deze zeer sterke plant doet het goed op minder tot zeer voedselrijke grond en kan bovendien geplaatst worden in zowel zoet al brak water. Riet biedt mogelijkheden voor insecten om in de stengels te nestelen en amfibieën en vogels kiezen hun plek tussen de rietstengels. Zelfs bevers en otters vinden hun weg in een rietveld. Aan de waterkant zie je tussen het riet vaak ook lisdodde, zoals de kleine lisdodde (Typha Angustifolia). Deze oeverplant is een uitstekende waterzuiveraar. Dit doet de plant door zuurstof naar de wortels te transporteren, waar zich op hun beurt waterzuiverende bacteriën nestelen. Deze organismen doen daar hun werk en breken nitraten en nitrieten in het water af. Zowel riet als kleine lisdodde zijn een aanwinst voor water dat gezuiverd dient te worden én waar de biodiversiteit een boost kan gebruiken. Bij Van der Velde Waterplanten zijn zowel riet als lisdodde in grote partijen te verkrijgen.

 

Behoefte aan meer informatie of een adviesgesprek met Simon? Neem contact met ons op en we zijn je graag van dienst

WIL JIJ 10% KORTING?

Ontvang updates per e-mail van Van der Velde Waterplanten Schrijf je in en blijf op de hoogte van handige vijver tips en speciale acties
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van tips en acties.
Ontvang 10% korting
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van tips en acties.
ONTVANG 10% KORTING!

Ik wil graag vrijblijvend vijver advies

Vul het onderstaande formulier zo volledig mogelijk in en je ontvangt advies op maat.

 

VrijblijvenVijverAdvieszonderpag
Welke soort vijver heb je al of wil je hebben?
Selecteer je (gewenste) vijver
Maximale uploadgrootte: 2MB

Ik wil graag vrijblijvend vijver advies

Vul het onderstaande formulier zo volledig mogelijk in en je ontvangt advies op maat.

 

VrijblijvenVijverAdvieszonderpag
Welke soort vijver heb je al of wil je hebben?
Selecteer je (gewenste) vijver
Maximale uploadgrootte: 2MB