Waterlelies, de natuurlijke oplossing tegen algen in de vijver. Voor elke vijver hebben wij de perfecte grote of kleine waterlelie. Een waterlelie is enorm belangrijk in de vijver. Het waterlelieblad houdt de zon tegen waardoor het water minder snel opwarmt, zodat er minder algengroei ontstaat. Het waterlelieblad vormt ook een natuurlijke schuilplaats voor vissen en ander leven onder water. Ons assortiment waterlelies bestaat uitsluitend uit winterharde soorten en je hebt altijd 100% groei- en bloeigarantie.

Waterlelies, de natuurlijke oplossing tegen algen in de vijver. Lees meer

Alle vijverplanten

Vind de geschikte vijverplant voor jouw vijver.

Alle vijverplanten pakketten

Bestaan uit alleen winterharde waterplanten.

Daarom kies je voor Van der Velde Waterplanten

Gratis advies op maat

Vijverplanten uit eigen kwekerij

100% groei- & bloeigarantie!

Van der Velde Waterplanten scoort een 9,3 op basis van 376 reviews Trustpilot

Waterlelie kopen

Waterlelies kopen voor jouw vijver? Deze sierlijke vijverbloemen, maar ook hardwerkende waterplanten versieren met hun bloemkleuren elke vijver. Ze zijn winterhard en bieden naast hun mooie uiterlijk ook een schuilplaats voor het onderwaterleven. Waterlelies voor diepe en ondiepe vijvers blokkeren ook de warmte van de zon, waardoor de temperatuur van het water stabiel blijft. Dit remt de groei van algen. Natuurlijk wil je zo lang mogelijk genieten van je prachtige water lelie, wij vertellen je meer over het blad, de groei, waterleliesoorten en hoe je een waterlelie kunt snoeien.

Miniwaterlelie (Nymphaea 'Pygmaea Alba')

Een miniwaterlelie kopen zoals de witte dwergwaterlelie Nymphaea 'Pygmaea Alba' kun je bij Van der Velde Waterplanten. Je krijgt deze geleverd uit eigen kwekerij inclusief een vijvermandje, klei, voeding en afdekgrind. Ook kun je bij ons een andere kleine waterlelie kopen: de mooie rode waterlelie Nymphaea 'Pygmaea Rubra'. Naast rood en wit hebben wij daarnaast nog twee andere kleine waterlelies, de gele Nymphaea 'Pygmaea Helvola' en oranje Nymphaea 'Aurora'.

Waterlelies planten in jouw vijver

Vele waterlelies zijn te plaatsen in verschillende soorten vijvers, zoals terrasvijvers en zwemvijvers. De witte dwergwaterlelie past goed in een minivijver en is een populaire plant onder de waterlelies. Met mooie, sneeuwwitte bloemen siert deze plant elke vijver op! De bloemen bloeien in de maanden juni tot september.

Een waterlelie planten is redelijk eenvoudig. Er zijn verschillende waterleliesoorten met ieder een eigen advies voor de diepte. Deze diepte staat aangegeven op de verpakking. De standaard regel is dat een dwergwaterlelie niet dieper dan -40 cm gezet wordt en een grote waterlelie op maximaal -100 cm.

Bij een vijverdiepte van bijvoorbeeld -120 cm is het raadzaam om de mand rondom de waterlelies op een verhoging te plaatsen, zodat deze minder diep staat en het blad sneller naar de oppervlakte kan groeien. Waterlelies wortelen op de bodem van de vijver en groeien het beste in rustig, stilstaand water. Doordat de wortels horizontaal groeien, plaats je waterleli het beste in een mand met een lage rand. Zo gaan de wortels goed groeien.

Lelie snoeien: hoe snoei je een waterlelie?

Waterlelies voor diepe en ondiepe vijvers brengen veel bladeren met zich mee. De drijvende bladeren vormen een mooi groen dek over de vijver en zorgen voor schaduw en een schuilplaats voor vissen. Door de bladeren goed in de gaten te houden, houd je de conditie van de plant in de gaten. Ook weet je dan wanneer het tijd is om waterlelies en miniwaterlelies te gaan snoeien.

Heeft jouw miniwaterlelie of witte waterlelie rottende bladeren of is het aangevreten? Dan is het tijd om ze te gaan snoeien, zodat de vijver schoon blijft en de lelies gezond. Doordat de leliekever je waterlelies bezoekt, zal je naast aangevreten bladeren ook larven onder de bladeren hebben. Als deze uitkomen, zijn er nog meer insecten die het blad aanvreten. Dit herken je aan de gaten in het blad en aan bruin, afgestorven blad. Verwijder het waterlelieblad door de steel ongeveer -20 cm onder de wateroppervlakte af te snijden.

Waterlelies snoeien is belangrijk om de vijver goed te onderhouden en kun je doen voordat de winterperiode begint. Door bladeren af te knippen in plaats van los te trekken, voorkom je dat wortels een rottende plek krijgen waar ze aan dood kunnen gaan. Snoeien doe je op dus wanneer er rottende bladeren zichtbaar zijn, of wanneer er bladeren aangevreten zijn door slakken en insecten.

Waterlelies kopen bij Van der Velde Waterplanten

Waterlelies kopen bij ons kent een aantal voordelen:

  • 100% groei- en bloeigarantie
  • Uitsluitend winterharde waterleliesoorten
  • Geleverd uit eigen kwekerij

Witte waterlelie

De witte waterlelie is de sterkste waterleliesoort, dat geldt voor zowel de grote als de kleine variant. Handig om te weten:

Om het hele jaar door te genieten van een heldere, schone en evenwichtige waterlelievijver, helpen wij jou graag met Simons vijver aanleggen stappenplan. Zo staan waterlelies ieder jaar weer in een schone en mooie vijver te bloeien! Bekijk ook ons complete overzicht vijverplanten, moerasplanten of drijfplanten eens en doe inspiratie op.

Een waterlelie kun je kopen bij Van der Velde Waterplanten. Iedere waterlelie komt rechtstreeks uit onze eigen kwekerij. Wij leveren de lelies inclusief vijvermandje, voeding, klei en afdekgrind en bovendien krijg je bij ons 100% groei- en bloeigarantie.

Een waterlelie kost bij ons € 14,95. Voor deze prijs krijg je er een vijvermandje, speciale waterplantenklei, afdekgrind en waterlelievoeding bij.

Een waterlelie planten is heel eenvoudig. Je ontvangt van ons een vijvermand waarin je de lelie plaatst. Vervolgens zet je deze in de vijver op de op de verpakking aangegeven diepte. Voor een uitgebreide instructie over hoe je een waterlelie moet planten, bekijk je onze tips en instructievideo.

Als je de waterlelie op de juiste diepte geplaatst hebt en ook voldoende zuurstofplanten en waterplanten in de vijver hebt toegevoegd, dan hoef je een waterlelie niet te verzorgen. Het enige wat je na een aantal jaar kunt doen, is de waterlelie snoeien zodat de waterlelie weer opnieuw kan gaan groeien.

Ons advies is om minimaal 1 waterlelie per 0,5 tot 3 m³ water te plaatsen.

Als een waterlelie niet te diep geplant wordt en voldoende licht krijgt, kan deze in de zomer binnen enkele weken al 1 meter groeien.

Een waterlelie plant je in een vijvermand die je vervolgens rechtop in de vijver plaatst. Als je een diepe vijver hebt kun je door middel van tegels of kratten een verhoging creëren om te zorgen dat de waterlelie minder diep staat. Dit bevordert de groei.

Een waterlelie is naast een eyecatcher ook erg effectief om zonlicht uit de vijver te houden. Door het waterlelieblad warmt het water minder snel op en dit zorgt ervoor dat algen minder snel groeien. Ook beschermt het waterlelieblad vissen tegen bijvoorbeeld een reiger. Lees meer over waterlelies.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van tips en acties.
ONTVANG 10% KORTING!
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van tips en acties.
ONTVANG 10% KORTING!