Moerasplanten
Welke moerasplanten in de vijver?
Wie van de natuur houdt, zit helemaal goed bij een vijver vol met moerasplanten. Ze zijn vaak de aandachttrekkers van je vijver omdat deze planten ook boven water groeien. Hun voeten staan in het water, dat ze dankzij hun filterende werking goed schoon weten te houden. Er is veel keuze in moerasplanten, zoals de gele lis, iris, lisdodde of watermunt. Het mooiste effect krijg je als je slechts enkele soorten kiest in plaats van alles door elkaar. We geven je met plezier nog meer handige tips voor winterharde moerasplanten in de vijver.
Wat zijn moerasplanten?
Moerasplanten zijn, zoals de naam al verklapt, planten die in een moerasgedeelte of -zone staan. Deze plantgroep houdt ervan om natte wortels te hebben. De rest van de plant, stengels, blad en bloem, groeit boven het water uit. Moerasplanten staan erom bekend dat ze water goed kunnen filteren dankzij hun sterke wortelgestel. Deze planten zijn daarom onmisbaar in een vijver. Ook worden ze vaak ingezet voor plantenfilters of helofytenfilter in natuurlijke vijvers of zwemvijvers.
Waarom zijn moerasplanten nodig?
Moerasplanten – of misschien wel een heel moerasfilter – zet je neer als je de waterpartij op een zo natuurlijk mogelijke wijze wilt laten uitkomen of omdat je het mooi vindt. Veel moerasplanten bloeien immers met kleurrijke bloemen. Maar er is een veel belangrijkere reden dat moerasplanten in een vijver horen te staan: ze zuiveren het water. Praktisch alle moerasplanten hebben sterke wortels en daarmee onttrekken ze veel voedingsstoffen aan het water. Dat maakt deze plantengroep tot de perfecte zuiveraar om het water mooi helder te houden. De voeding die de planten gebruiken kan niet naar algen gaan en zo zorgen ze ervoor dat algengroei niet kan plaatsvinden. Bovendien helpen moerasplanten om het water niet te warm te laten worden doordat ze zoninval tegenhouden.

De juiste hoeveelheid en diepte
Net als voor andere vijverplanten, geldt ook voor moerasplanten dat je ze op de juiste diepte in de vijver moet plaatsen. De moeraszone is in sommige vijvers groot en daar is bij de aanleg rekening mee gehouden. Het moeras mag namelijk niet dieper zijn dan -20 cm, anders kunnen de planten gaan rotten of verdrinken. We raden aan om de moerasplanten in vijvermanden in de vijver de plaatsen, zodat het niet meteen een warboel wordt aan planten die overal wortels maken. Hoeveel moerasplanten plaats je per vierkante meter? Simon adviseert om minstens 1 mand (met 4 planten) en maximaal 4 manden (totaal 16 planten) per 1 m² te plaatsen voor het beste resultaat.
Welke planten in een moerasfilter?
Wil je een goed werkend moerasfilter, is het zaak dit juist te beplanten. Dit doe je met een combinatie van hoge en lage moerasplanten met daartussenin zuurstofplanten die de oppervlakte van het moeras afdekken. Op deze manier heeft de zon namelijk geen vrij spel en houden de planten de watertemperatuur laag. Een van de beste moerasplanten die water filtert is de lis (Iris). Deze plant heeft een uitstekend wortelgestel en vermindert nitriet en nitraat in het water. Irissen zijn ook goede moerasplanten en het is Simons favoriet omdat ze oersterk en winterhard zijn. Tip: lees alles over een plantenfilter in de vijver.
VERSCHILLENDE LIS EN IRIS PLANTEN
Winterharde moerasplanten
Uiteraard ligt je vijver jaarrond in de tuin. Dan is het wel zo prettig als de vijverplanten ook het hele jaar in leven blijven. Daarom kun je ervan op aan dat al onze moerasplanten (en andere vijverplanten) winterhard zijn. Als ze op de juiste manier worden aangeplant en op tijd gesnoeid, heb je verder nauwelijks omkijken naar je moerasplanten. We lichten graag twee bijzondere soorten uit die je vijver kunnen verrijken. Zo is dwerglisdodde (kleine minisigaar) een iconische verschijning in iedere vijver en is watermunt een aanrader omdat je van het blad thee kunt trekken.
BLOEIENDE MOERASPLANTEN
Moerasplanten voor een zwemvijver
Wil je een zwemvijver in de tuin? Goed idee. In een zwemvijver worden meestal twee verschillende vijverplanten geplaatst, namelijk zuurstofplanten en moerasplanten. De zuurstofplanten worden veelal in het diepe gedeelte van de vijver en tussen de moerasplanten geplaatst. Speciaal voor een uitgebalanceerd moerasfilter heeft Simon een moerasfilterpakket samengesteld. Handig natuurlijk als je deze plantensoorten meteen in de goede samenstelling kunt aanschaffen.
MOERASFILTER PLANTENPAKKET
Ontvang ons gratis e-book.
Met deze 10 stappen van Simon kan iedereen een vijver aanleggen en beplanten.
Ontvang ons gratis e-book.
Met deze 10 stappen van Simon kan iedereen een vijver aanleggen en beplanten.

Simon
Waterplantenkweker en vijverspecialist. Zegt altijd "Puur Natuur". Helder water zonder dure pomp, filters of waterverbeteraars. Dit gebruiken we in de natuur ook niet.. Lees hier meer over mij en over Van der Velde Waterplanten
Simons vijveradvies boek
Het boek bevat de basis voor het aanleggen en onderhouden van een vijver of waterpartij. Zowel groot als klein. In het meer dan 100 bladzijden dikke boek komen onder andere de volgende onderwerpen aan bod:

Simons vijveradvies boek
Het boek bevat de basis voor het aanleggen en onderhouden van een vijver of waterpartij. Zowel groot als klein. In het meer dan 100 bladzijden dikke boek komen onder andere de volgende onderwerpen aan bod:
- Welke vijver zoek je en waar moet je op letten?
- Uitleg over het verschil in zones in de vijver
- De vijver helder krijgen en houden
- Prijs € 24,95

Van der Velde Waterplanten scoort een 9,3 op basis van 285 reviews Trustpilot