Zuurstofplanten, een must voor iedere vijver! Voldoende zuurstofplanten in de vijver zorgen ervoor dat je GEEN pomp en filter meer nodig hebt. Zuurstofplanten filteren het water en houden de zon tegen. Hierdoor warmt het water minder op wat ervoor zorgt dat er minder algen ontstaan. Zuurstofplanten zijn ook een schuilplaats voor vissen tegen dreigend gevaar. Al onze zuurstofplanten zijn winterhard en worden geleverd uit de eigen waterplantenkwekerij met 100% groei- en bloeigarantie.

Daarom kies je voor Van der Velde Waterplanten

Gratis advies op maat

Vijverplanten uit eigen kwekerij

100% groei- & bloeigarantie!

Van der Velde Waterplanten scoort een 9,3 op basis van 376 reviews Trustpilot

Zuurstofplanten voor de vijver kopen

Zuurstofplanten danken hun naam aan hun functie, want zoals je al kunt raden geven deze onderwaterplanten zuurstof af aan het water. Zuurstof afgevende planten zijn onmisbare wanneer je de vijver schoon en algenvrij wilt houden. De zuurstofplanten hebben daarnaast als functie om water te filteren en te zuiveren en halen hiermee schadelijke stoffen uit het water. Door deze belangrijke functies dragen zij een steentje bij om het water in de vijver helder te houden.

Door zuurstofrijke planten in de vijver te plaatsen, zorg je ervoor dat de zon minder kans krijgt om het water op te warmen. Hierdoor kunnen algen minder snel groeien. Algen groeien het snelst in vervuild en warm water.

Glazend fonteinkruid, waarom we dit niet meer verkopen

Glazend fonteinkruid, ook wel gekroesd fonteinkruid genoemd, is een soort zuurstofplant voor de vijver waar veel mensen ons geregeld naar vragen. Wij zijn bewust gestopt met het kweken van deze plantensoort. Glanzend fonteinkruid doet het namelijk niet onder alle omstandigheden goed in de vijver. Vandaar dat veel mensen ernaar op zoek zijn; het plantje moet helaas vaak opnieuw worden aangeschaft.

Wij hebben ons assortiment bewust beperkt tot slechts de beste zuurstofrijke waterplanten en enkel en alleen winterharde soorten waterplanten die het in iedere vijver goed doen.

Zuurstofplant in de vijver

Zuurstofplantjes zijn een must voor elke vijver. Zuurstof afgevende vijverplanten zijn enorm belangrijk voor een biologisch evenwichtige vijver. Voldoende van deze waterplanten zorgt voor helder vijverwater. Bij het plaatsen van zuurstofplanten in de vijver gebeurt er nog veel meer. Het onderwaterleven, waaronder ook vissen, gebruiken de planten als schuil- en broedplaats. Benieuwd naar de beste zuurstofplant keuze voor in de vijver? Kies dan voor de plant waterpest (Elodea canadensis), die het waterleven een schuilplaats biedt en het water voedselarm maakt om zo draadalgen te bestrijden. Andere populaire zuurstofplanten voor de vijver die onder water zuurstof afgeven, zijn krabbenscheer en hoornblad.

Hoornblad kopen

Voor een minivijver ofwel terrasvijver adviseren wij om de drijvende zuurstofplant hoornblad (Ceratophyllum demersum) te kopen. Grof hoornblad, ook wel gedoornd hoornblad of fijn hoornblad genoemd, vindt vanzelf een plek in de vijver waar hij zich aan gaat hechten. In kleine vijvers stijgt de watertemperatuur sneller, waardoor het plaatsen van een zuurstofplant noodzakelijk is. Deze zuurstofrijke plant kan hier zijn zonwerende en filterende functies goed in de strijd gooien en daarmee het watermilieu verbeteren en in balans houden.

Waterpest kopen

Waterpest (Elodea canadensis) is een grofbladige waterpestplant die niet woekert. Het is een snelgroeiende zuurstofplant voor in de vijver of het aquarium. Een leuk weetje en groot voordeel van waterpest is dat je het maar één keer hoeft aan te schaffen. Dit komt doordat waterpest vijverplanten winterhard zijn. Waterpest snoeien kan heel eenvoudig door de plant onderaan af te knippen, maar snoeien is niet noodzakelijk. Als zuurstofplanten in een aquarium of zuurstofplanten in de vissenkom, is een razend populaire plant de Marimo mosbal (Chladoflora aegagropila) Deze bijzondere zuurstofplant kan maar liefst 100 jaar oud worden.

Krabbenscheer kopen

Op zoek naar drijvende vijverplanten voor in de vijver? De beste keuze is dan om krabbenscheer te kopen. Krabbenscheer (Stratiotes aloides) is een winterharde vijverplant met kleine witte bloemetjes. Dit soort drijvende waterplanten zuivert ook het water en valt daardoor als enige waterplant in twee categorieën, namelijk zuurstofplanten en drijfplanten.

Houd er tijdens de verschillende seizoenen wel rekening mee dat krabbenscheer in de winter op de bodem van de vijver overwintert. Wanneer de lente weer om de hoek komt kijken en de temperatuur stijgt, komt de krabbenscheer weer naar boven.

Zuurstofplanten kopen doe je bij Van der Velde Waterplanten gemakkelijk online. Je krijgt de plantjes vers geleverd uit onze eigen waterplantenkwekerij. Bij ons krijg je ook altijd 100% groei- en bloeigarantie.

Zuurstofplanten kosten bij Van der Velde Waterplanten vanaf 5 stuks € 14,95. Wat kost waterpest? Waterpest hebben wij al vanaf 5 bosjes voor € 14,95. Speciale aanbieding voor waterpest is € 24,95 voor 10 bosjes.

Veelal wordt gezegd dat glanzend fonteinkruid de beste zuurstofplant is. Helaas doet deze plant het niet in iedere vijver goed. Om deze reden adviseren wij alleen soorten die winterhard zijn en in iedere vijver goed groeien en bloeien. De beste soorten zijn volgens Simon: waterpest (Elodea densa), mosballen (Chladoflora aegagropila) en hoornblad (Ceratophyllum demersum) Een groot bijkomend voordeel van deze zuurstofplanten is dat ze direct zonder te planten de vijver in kunnen.

De 8 beste zuurstofplanten voor in de vijver: 1. Waterpest (Elodea densa), 2. Hoornblad (Ceratophyllum demersum), 3. Krabbenscheer (Stratiotes aloides) 4. Naaldkruid (Crassula recurva) 5. Mosballen (Chladoflora aegagropila), 6. Lidsteng (Hippuris vulgaris), 7. Aarvederkruid (Myriophyllum brasiliensis), 8. Naaldgras (Eleocharis acicularis)

De standaard regel voor zuurstofplanten is minimaal 5 à 6 losse zuurstofplanten per 1000 liter water (1 m3) en 1 vijvermandje met zuurstofplanten per vierkante meter (1 m2). Om een biologisch evenwichtige en nagenoeg onderhoudsvrij vijver te krijgen heb je meer dan alleen zuurstofplanten nodig. Wat je allemaal nodig hebt lees je hier: vijver aanleggen stappenplan

Zuurstofplanten in de vijver zorgen voor meer zuurstof en filteren het water waardoor dit helderder wordt. Dit zorgt ervoor dat de vijver in balans blijft. Zuurstofplanten alleen is niet voldoende voor een heldere vijver. Alles leren over waterplanten en verschillende soorten vijvers? Lees dan meer op: soorten vijvers en tips.

U heeft het product toegevoegd aan uw winkelwagen:

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van tips en acties.
ONTVANG 10% KORTING!
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van tips en acties.
ONTVANG 10% KORTING!